• Anglické divadlo

          •    Ako znie angličtina naživo, si žiaci tretieho a štvrtého ročníka vypočuli na divadelnom predstavení Lazy goat, ktoré žiakom prezentovali herci  činohernej anglicko – slovenskej skupiny.  Rozprávka s pesničkami, inscenovaná ako učebná pomôcka pre začiatočníkov,  vtiahla deti do deja hneď v úvodnom vstupe. Deti pohotovo reagovali na vtipné repliky hercov a zábavnou formou si opakovali a rozširovali nielen anglickú, ale aj českú slovnú zásobu.

               Sladkou bodkou za milým prestavením bola zmrzlina a pekná prechádzka chodníkom. 

          • Školský výlet - Energylandia

          • Posledné psychické sily v tomto školskom roku nabrali žiaci 6. a 7. ročníka v zábavnom parku Energylandia 7. júna 2023. V rámci výletu mali možnosť sa nielen zabaviť podľa vlastnej chuti, ale aj prežiť spoločné chvíle v netradičnom prostredí. Spokojnosť a zároveň únava na ich tvárach odrážali zážitky tohto dňa.

          • Výlet Oswienčim - Auschwitz

          • Ako je už  nepísanou tradíciou, najstarší žiaci našej školy pravidelne absolvujú výlet do koncentračného tábora Oswienčim a Brezinka  v Poľsku. Žiaci 8. a 9. ročníka sa dňa 6. 6. 2023 zúčastnili  výletu v historickom múzeu Auschwitz v susednom Poľsku, ktoré je zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

                 Dve milé po slovensky hovoriace delegátky  pútavo vyrozprávali celú históriu tohto tábora  smrti. Videli sme stenu smrti, pri ktorej zahynulo množstvo nevinných ľudí, taktiež kremačné pece, kde spaľovali ľudské telá. Kobku č.18, v ktorej zomrel sv. Maximilán Kolbe, keď ponúkol svoj život výmenou za život iného otca rodiny.  Po asi dvojhodinovej prehliadke sme sa presunuli do druhej časti tábora  Auschwitz II. – Birkenau (Brezinka), kde sme mali možnosť vidieť obrovskú plochu bývalého vyhladzovacieho tábora, pozostatky budov, plynových komôr a taktiež tu bola železničná rampa, kde prebiehala selekcia väzňov.

             

                 Deti  počúvali so záujmom, mali možnosť si to aj zdokumentovať fotografiami. Zanechalo to v nich dojem, minimálne na zamyslenie sa, čoho je schopný jeden človek, ktorý vedel ovládnuť milióny ľudí svojím fanatizmom a chorým zmýšľaním. Je to bolestná pripomienka zvrátenosti nacistického režimu a utrpenia miliónov ľudí celej Európy. Má slúžiť ako memento  z minulosti, aby sa dejiny neopakovali.

             

                 Neskôr na odľahčenie situácie sme sa presunuli do historického centra Krakow. Zastavili sme sa na nádvorí korunovačného sídla poľských kráľov hradu Wawel a  potom sme sa prešli historickým centrom mesta.

          • Deň detí

          •    Tohtoročný deň detí na prvom stupni sa niesol v znamení zábavy, hier, športových súťaží a dobrej nálady. Deti si zmerali svoje sily v rýchlosti, pohotovosti, vytrvalosti, ale aj vo vynaliezavosti ako zvládnuť netradičné disciplíny – beh v rybárskych čižmách, lovenie rýb v tráve, prechod cez močiar a iné. Ihrisko ožilo veselým smiechom a džavotom spokojných detí. Odmenou, na ktorú sa všetci tešili už od rána, bola pizza, ktorá zmizla rýchlosťou blesku.

               Tento deň sa vydaril aj vďaka príspevku z Obecného úradu v Oravskej Jasenici a rodičom.

          • Školský výlet Oravský hrad a plavba loďou

          •  Koniec školského roka prináša so sebou výlety, exkurzie, turistiku, hry v prírode. Naši prváci a druháci sa spojili a spoločne navštívili rozprávkový hrad. V ňom ožili známe rozprávkové postavy z kníh Koza a sedem kozliatok, Zlatovláska, Alica z krajiny zázrakov, Dedko ťahal repku, Cínový vojačik, princezná Nezábudka a Púpavienka. Deti dostali úlohu nájsť rozprávky, ktoré nezábudka stratila z venčeka a odovzdať ich kráľovi. Náš výlet pokračoval vyhliadkovou plavbou po Oravskej priehrade. Do školy sme sa vrátili spokojní a plní zážitkov.

            Ďakujeme obci za príspevok na dopravu.

          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle § 150 ods. 5 Zákona o výchove a vzdelávaní č. 245/2008 Z. z. poskytuje riaditeľ školy žiakom 5. - 9. ročníka Základnej školy s materskou školou Martina Hamuljaka Oravská Jasenica na deň

             

            2. júna 2023 (piatok)

            z organizačných dôvodov

             

            riaditeľské voľno

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň bude v prevádzke  ŠJ  a  ŠKD pri ZŠ s MŠ Martina Hamuljaka Oravská Jasenica.

             

             

             

            V Oravskej Jasenici, 23. mája 2023

            Ing. Marcela Prielomková                                             Ing. Karol Graňák

                      riaditeľ školy                                                              starosta obce

          • Vybíjaná u saleziánov

          • Pred dvoma týždňami sme dostali pozvanie od saleziánov na priateľský zápas vo vybíjanej. Neváhali sme ani chvíľu a prihlásili sme sa. 27. mája 2023 sa teda stretlo v Námestove 10 tímov a zmeralo si svoje sily. Náš jedenásťčlenný tím si vybojoval poctivou hrou 1. miesto a domov sa vrátili s medailami a pohárom. Celému  tímu srdečne blahoželáme!

          • Zelená škola - Seed bomba

          • Seed bomba (semienková gulička) je kúzelná gulička vyrobená z ílu, kompostu a semienok. Seedbombs vznikli v sedemdesiatych rokoch New Yorku. Termín bol pôvodne "granát zo semien" a cieľom bolo skrášliť rastlinkami aj nevľúdne mestské štvrte. Íl, kompost, trošku vody a rôzne druhy semienok tvarujeme do menších guličiek, ktoré necháme vyschnúť. Íl chráni semienka pred vtákmi, či hlodavcami, aby sa nestali pre nich potravou. Semienkové gule porozhadzujeme po záhrade, lúke, okrajoch ciest, prípadne miestach, ktoré chceme skrášliť.  Keď príde správny čas a guľa navlhne, vyklíčia tie správne semená na správnych miestach. Tento spôsob nevyžaduje žiadnu orbu, či rýľovanie. Klíčky v guličkách majú priamy kontakt so zemou, kompost ponúka semienkam vhodnú výživu, preto rýchle zakorenia. Navyše vyklíčia iba tie semená, ktorým dané miesto vyhovuje. My, v zelenej škole, sme takto skrášlili ovocnú alej pri kalvárii. Vyskúšajte aj vy.

          • Výroba mydiel

          • Výroba mydielok sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Mydlo však vyrábali starobylé národy niekoľko tisícročí pred Kristom. V Zelenej škole sme si vyskúšali prípravu mydla z kokosového oleja, hydroxidu sodného a vonných olejov. Aj takýmto spôsobom môžeme predchádzať zbytočným plastovým odpadom.

            Viete, že:

            • prvými, ktorí zvládli umenie výroby mydla, boli Babylončania. Ich verzia vznikla okolo roku 2 800 p. n. l. dlhým varením tuku s popolom
            • primárne sa mydlá používali na čistenie vlny a bavlny pri výrobe látok, sekundárne na medicínske účely
            • prvý opísaný postup o výrobe mydla pochádza z roku 1550 p.n.l.
            • mydlo ako také sa dlho používalo len na pranie alebo čistenie nástrojov. Pre umývanie tela bolo mydlo veľmi drsné a žieravé
            • dôkazy o tom, že by sa mydlo používalo na osobnú hygienu dlho neexistovali. Ľudia z vyšších vrstiev používali na očistu vonné oleje
            • zmienky o mydle sa znovu objavujú až v 12. storočí
            • V 16. storočí existovali na trhu tri základné typy mydiel – lacné mydlo z veľrybieho tuku (coarse soap), tzv. „sladké“ mydlo z olivového oleja (sweet soap) a „fľakaté“ mydlo z loja (speckled soap)
            • v Anglicku sa mydlo začalo vyrábať v manufaktúrach, podliehalo však vysokým daniam – preto si ho mohol dovoliť len málokto. Táto daň bola zrušená až v roku 1853!
            • prví americkí osadníci vyrábali najskôr hnedé mazľavé mydlo z popola a rozpusteného hovädzieho či ovčieho loja
            • Francúzi mydlo varili z olivového oleja
            • receptúry na výrobu mydla sa opakovaným testovaním zdokonaľovali a stali sa ostro stráženým vlastníctvom, ktoré sa dedilo z otca na syna alebo z majstra na tovariša
            • mydlárstvo sa stalo ešte viac výnosné vynájdením dynamitu v rovnakom roku (1867) – dynamit sa vyrábal z nitroglycerínu, chemickej látky derivovanej z glycerínu – vedľajšieho produktu pri výrobe mydla
            • na popularite mydlo získalo až v 19. storočí. Istý chemik v tom čase prehlásil, že mydlo je presným meradlom bohatstva a civilizovanosti národa
            • mydlo ako také je chemická látka, vznikajúca pri reakcii mastných kyselín (obsiahnutých v živočíšnych alebo rastlinných tukoch) so silnou zásadou (t.j. hydroxid sodný, draselný..) v procese zvanom saponifikácia

            Legenda hovorí, že prvé mydlo (ak to môžeme vlastne už nazvať mydlom)  vzniklo na úpätí hory Sapo asi 1000r. p.n.l.,  kde tamojší ľud nosil obetné dary pre uctievané božstvá. Tuk obetovaných zvierat kvapkal do  rozpáleného ohňa a miešal sa s popolom. Táto zmes sa premiešala s pôdou a časom presiakla do blízkeho potoka, kde ženy chodili prať šatstvo. A chodili tam rady, lebo si všimli, že šaty majú bez veľkej námahy krásne vypraté a hlavne ho majú čistejšie ako práčky ktoré prali na iných miestach. Prvé mydlá nesú preto názov podľa hory Sapo, pod ktorou bolo mydlo prvýkrát objavené, resp. pomenované. Bohužiaľ ani jeden z historických prameňov nedokázal objaviť a pomenovať horu Sapo, a historici našli aj iné nezrovnalosti tejto legendy s vtedajšími zvykmi, ale veď predsa o tom sú legendy….

          • Deň matiek

          • Aj tento rok sa v našej obci uskutočnil slávnostný kultúrny program ku Dňu matiek. Ozdobená sála kultúrneho domu privítala matky a babičky našej obce v nedeľu 21. mája 2023. Vedenie školy, pedagógovia zo základnej a materskej školy v spolupráci s obecným úradom pripravili pre mamičky a babičky ako aj pre všetkých prítomných bohatý a pestrý program venovaný tomuto krásnemu sviatku. 

            Rodičia mali možnosť vidieť svoje deti vystupovať v krásnom programe, v ktorom sa striedali básne, tance, spev a hudobné nástroje. Pani učiteľky so svojimi žiakmi a deťmi zo škôlky vynaložili veľa úsilia pri príprave jednotlivých bodov programu, čo bolo na samotnom programe vidieť. Chceli by sme preto apelovať na rodičov, aby programu  v budúcnosti venovali patričnú pozornosť a nerušili ho zbytočným rozprávaním a chodením. Veď každé dieťa, ktoré stojí na javisku, si zaslúži rovnakú pozornosť... Aj táto slávnosť potvrdila, že máme v našej obci šikovných a nadaných žiakov a tvorivých pedagógov. Odmenou im bol úprimný potlesk prítomných. Veľká vďaka patrí najmä p. učiteľke Graňákovej, ktorá si aj tento rok vzala pod patronát organizáciu tohto podujatia.

            Tešíme sa, že sa aj budúci rok stretneme pri rovnako atraktívnom programe a v príjemnej atmosfére si pozrieme vystúpenia našich detí. Veríme, že sa Vám program páčil a pripomíname niektoré momenty vo forme videa.

          • Beseda s p. farárom Martinom Majdom

          • Dňa 19. 5. 2023 sa naši siedmaci, ôsmaci a deviataci zúčastnili besedy s duchovným otcom Martinom Majdom – rodákom z Beňadova. Napriek tomu, že majú už žiaci po birmovke, prihovoril sa im krásnym slovom o rozhodnutí. Ako každý dospelý kresťan, aj oni sa musia v rôznych ťažkých situáciách rozhodovať. Zdôrazňoval to, že v každom z nás sa ozýva hlas Boží - správny, ale aj ten nesprávny a je na nás, ktorým smerom sa vyberieme.

            Po besede nás p. farár pozval na sv. omšu, ktorá bola obetovaná za žiakov.

            Nakoniec sme dostali od neho pozvanie na Spiš. Ďakujeme za ochotu prísť k nám.

          • Okresné kolo Slávik Slovenska

          • Dňa 18. mája sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v speve ľudovej piesne Slávik Slovenska. Súťažilo  sa v 3 kategóriách o najkrajšie zaspievanie piesne s hudobným  sprievodom a tiež bez sprievodu.  Najmladšiu kategóriu reprezentovala žiačka Evka Matisová z druhého ročníka s piesňami Vyskočilo slniečko a Keby som ja mala. Druhú kategóriu reprezentoval  Matej Rusnák , žiak 4. ročníka, s piesňami Javor, javor a Ej, padá, padá rosička. Tretiu kategóriu svojím hlasom oživila  žiačka 8. ročníka Júlia Matisová  s piesňami Spievaj si slávičku  a povinnou piesňou  Ej , padá dážď. Všetci naši speváci spievali s radosťou a od srdca . Do piesní vložili svoju niekoľkoročnú prípravu, to najlepšie spevácke prevedenie, aby sme nikdy nezabudli na krásu a posolstvo ľudovej piesne. Júlia Matisová svojím spevom očarila porotu a tak  získala krásne 3. miesto čím nás všetkých  potešila a presvedčila o svojom talente. Gratulujeme.

          • Deň matiek

          • Srdečne pozývame v spolupráci s Obecným úradom v Oravskej Jasenici všetky maminky, staré mamy, babky, tety na malé spoločenské podujatie ku Dňu matiek, na ktorom naše deti materskej školy a žiaci základnej školy pod vedením svojich učiteľov vystúpia so svojím programom, aby sme spoločne oslávili Váš milý sviatok. Program sa uskutoční v kultúrnom dome 21. mája 2023 o 14:00 hod.

            Tešíme sa na Vás.

          • Biologická olympiáda

          •      V okresnom kole Biologickej olympiády kategórie D, ktorá sa konala v CVČ Námestovo, nás reprezentovali žiačky 7. ročníka. Dievčatá si odniesli  krásne  umiestnenia - Mária Poláková 1. miesto, Deniska Čierniková  3. miesto a Ninka Kiara Kubová úspešný riešiteľ. Dievčatám ďakujeme za prípravu aj krásnu reprezentáciu školy.

                 V krajskom kole Biologickej olympiáda kategórie E, ktorá sa konalo v Čadci, nás reprezentoval Adam Kriš. Z 24 súťažiacich sa umiestnil na krásnom 7. mieste.  Blahoželáme.

          • Literárne Košice 2023

          • Knižnica pre mládež mesta Košice vyhlásila už  28. ročník literárnej súťaže pre mladých autorov Literárne Košice. Súťaž sa každoročne venuje hľadaniu talentov medzi žiakmi 5. - 9. ročníka základných škôl a študentmi 1. - 4. ročníka osemročných gymnázií.

            Témy roku 2023 pre poéziu a prózu odporučila Markéta Andričíková, členka hodnotiacej poroty:
            Môj detektívny zápisník,
            - Najkrajšia rozprávka môjho detstva,
            - Kam sa podela moja slušná výchova?

            Práce hodnotili tradične štyria porotcovia Markéta Andričíková a Marián Andričík z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach s Jánom Gavurom a Petrom Karpinským z Inštitútu slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

            Našu školu reprezentovala so svojou prácou Opekačka ( Kam sa podela moja slušná výchova?) zo školského prostredia naša žiačka Daša Brontvajová. V celoslovenskej konkurencii získala od poroty čestné uznanie.

            Všetky víťazné práce knižnica vydá v zborníku Literárne Košice 2023.

          • Biblická olympiáda

          • Naše žiačky Zojka, Mirka a Daška Brontvajové  sa 25. apríla 2023 zúčastnili diecézneho kola Biblickej olympiády, kde obsadili pekné 7. miesto.

            Súťaž bola zameraná na spoznávanie a aktívne čítanie  Svätého Písma.  Diecézne kolo sa konalo na Spišskej Kapitule, kde ich sprevádzal náš duchovný otec, vdp. Peter Žofiak.  Poukazoval im priestory seminára, navštívili Katedrálu sv. Martina a kapitulárne mestečko.

            Duchovnému otcovi ďakujeme za ochotné sprevádzanie a podporu. Dievčatám srdečne blahoželáme.

          • Tvoríme vlastnú knihu 2023

          • Dňa 3. mája 2023 sa v Krajskej knižnici v Žiline konalo vyhodnotenie národného kola 24. ročníka medzinárodnej poľsko-česko-slovenskej literárno-výtvarnej súťaže Tvoríme vlastnú knihu. Téma tohto ročníka bola: Tajomstvo knižnice. Našu školu reprezentovali  Zojka a Daška Brontvajové s knihou Lili. Okrem toho, že dievčatá museli napísať zaujímavý príbeh, mali za úlohu aj knihu ilustrovať a vytvoriť obálku knihy. Daška  a Zojka sa  umiestnili na 1. mieste a postúpili do medzinárodného kola  súťaže, ktoré sa tento rok bude konať dňa 31. 5.2023 vo Frýdku Místku v Českej republike.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia a ďalších nápadov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje