• Jesenná turistika RIO DE KLIN

          •    Babie leto konečne prinieslo oteplenie, a tak sme na 1. stupni ZŠ mohli absolvovať dlho plánovanú turistickú vychádzku na pútnické miesto  RIO DE KLIN. 

               Po príchode k soche sa ukázalo slnko, ktoré zdvihlo hmlovú oponu a v celej kráse ukázalo nádheru okolitej prírody a vzdialené vrcholky tatranských končiarov.

               Po prehliadke areálu, tichom rozjímaní, krátkom oddychu a občerstvení, viedla naša cesta ku Klinským rašeliniskám. Tu deti získali – možno svoje prvé - poznatky  o ekosystéme v mokradiach, faune a flóre, zákonitostiach tejto významnej chránenej oblasti Hornej Oravy.

               Táto vychádzka prispela nielen k posilneniu zdravia detí, ale aj rozšíreniu ich vedomostí aj všeobecného rozhľadu.

          • Súťaž základných škôl

          • Dňa 5. októbra 2022 sa naši deviataci: Samuel Madleňák, Samuel Laštík, Andrej Polák, Ladislav Meda a Michal Brontvaj zúčastnili školskej súťaže „SOSNO LEAGUE OF LEGENDS TURNAJ“, ktorú usporiadala Stredná odborná škola podnikania a služieb v Námestove. V kolektívnom zápolení počítačovej hry sa našim žiakom podarilo získať 2. miesto.

            Chlapci mali zároveň možnosť získať informácie k základom programovania – MICRO:BIT, na základe ktorých dokázali samostatne vytvoriť jednoduchú animáciu.

            Srdečne gratulujeme.

          • Rodičovské združenie

          • Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 6. októbra 2022 (štvrtok) o 15.30 hod. v budove školy.

            Program:

            1. Zmena poplatkov v ŠKD a ŠJ, platby.

            2. Informácie o ochrane detí a mládeže a nástrah dnešnej doby - Mgr. A. Zábeľová, sociálna kurátorka z UPSVaR Námestovo.

            3. Zmeny v školských dokumentoch.

            4. Rôzne, diskusia.

            Pozvaní hostia: Mgr. A. Zábeľová, UPSVaR Námestovo, Ing. Karol Graňák, starosta obce.

            Týmto spôsobom sa môžete dostať k dôležitým informáciám, ku ktorým sa obyčajne nie je možné dostať. Dúfame, že budú aj pre Vás, aj pre nás prínosné.

            Po plenárnom rodičovskom združení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia v triedach.

            Tešíme sa na stretnutie.

          • Študijná návšteva v rámci programu Erasmus+ v belgickom meste KORTRIJK

          • Koordinátorka projektu Erasmus+ na základnej škole v Oravskej Jasenici sa zúčastnila v posledný septembrový týždeň medzinárodnej školiacej a kooperačnej aktivity na tému GREENING PRIMARY EDUCATION, z ktorého prinášame nasledujúce postrehy:

            Hneď v prvý deň sme začali toto stretnutie registráciou účastníkov. Spolu sme sa navzájom zoznámili a niečo sa o sebe dozvedeli v rámci komunikačných aktivít. Potom nasledovala spoločná večera, ktorá prebiehala vo veľmi príjemnej atmosfére, tak ako aj ďalšie dni tohto stretnutia. V utorok náš program pokračoval prezentáciou MOS – schémy. Dozvedeli sme sa, čo je MOS - flámska organizácia, ktorá zastrešuje spoluprácu siedmich partnerov: zastúpenie flámskej vlády, 5 flámskych provincií a Flemish Comunity Centre v Bruseli. Bez akéhokoľvek poplatku podporuje učiteľov a riaditeľov škôl zavádzať a realizovať ESD (Vzdelávanie pre udržateľný rozvoj). Popoludní sme navštívili lokálnu škôlku, ktorá nám predstavila svoj program ako vníma a zapája tému udržateľnosti do výchovného procesu svojich malých žiačikov. Škôlka je  krásne vybavená a plná spokojných detí. Videli sme Eco-záhradu, kde si deti samé s pomocou učiteľov zasadili maliny, čučoriedky a spoločne sa o to starajú. V stredu dopoludnia sme navštívili miestnu základnú školu, ktorá nám ukázala ako z neatraktívneho školského „outdoorového“ prostredia dokázali za pomoci projektov a detailnej prípravy vybudovať nádherné, funkčné a zelené multifunkčné ihrisko. Neviem, či tomuto projektu prislúcha práve názov ihrisko, je to niečo ako multifunkčná záhrada, ktorá slúži pre všetky vekové kategórie a deti tu trávia veľa vyučujúceho aj voľného času. Popoludní sme sa opäť dostali k téme MOS. Neskôr popoludní sme mali pripravenú dvojhodinovú spoznávaciu prechádzku mestom KORTRIJK. Dozvedeli sme sa mnoho z histórie a videli tie najatraktívnejšie časti a pamiatky mesta. Vo štvrtok sme strávili celý deň v meste Waregem, kde prebiehal náučno-športový deň pre 12 základných škôl, zameraný na témy klíma, energie, voda... Deti mali formou hier pochopiť význam klímy a energií na našej planéte. Hry boli veľmi inšpiratívne. Večer sme mali rozlúčkové posedenie, kde sme si vymenili dojmy a úvahy z celého týždňa. V piatok sme mali spoločné raňajky a záverečný ceremoniál. Stretla som tu množstvo zaujímavých ľudí, s ktorými v budúcnosti plánujeme spolupracovať.

            Mgr. Mária Karolčíková

          • Mladá slovenská poviedka 2022

          • Aj tento rok zorganizovalo Okresné kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne súťaž pre mladých začínajúcich autorov na Slovensku i v zahraničí Mladá slovenská poviedka. Poslaním prestížnej súťaže je prezentácia a tvorivá konfrontácia tvorby mladých literárnych talentov. Literárne texty prihlásené do súťaže hodnotila porota zložená z významných slovenských literátov a vysokoškolských pedagógov. Súťaže sa mohol zúčastniť autor s dosiaľ nepublikovanou prácou vo veku od 11 do 30 rokov.  Sme nesmierne hrdí, že aj v tejto súťaži obhájila svoj spisovateľský talent naša žiačka Daška Brontvajová. Získala 2.miesto v 1. kategórii (11-14 rokov) s  poviedkou Modré z neba. Vyhodnotenie súťaže a preberanie cien sa bude konať 7.10.2022 v Dolnom Kubíne, ktorého súčasťou bude aj rozborový seminár spojený s diskusiou. Víťazné poviedky 19. ročníka budú publikované v zborníku MSP 2022.

          • Literárny Kežmarok 2023

          • Literárny Kežmarok je našou najstaršou literárnou súťažou, ktorú vyhlasuje mesto Kežmarok a Slovenská národná knižnica.  Je venovaná žiakom základných škôl a študentom stredných škôl v Slovenskej republike a slovenským žiakom a študentom základných a stredných škôl v zahraničí. V poradí 57. ročník najstaršej autorskej literárnej súťaže pre deti a mládež na Slovensku bol venovaný 200. výročiu narodenia Janka Kráľa, 210. výročiu narodenia Sama Chalupku a štúrovcom v Kežmarku. Ambasádorkou sa pre tento rok stala slovenská herečka Lucia Hurajová. Práce aj tento rok hodnotila odborná porota, ktorú  tvorili spisovatelia Daniel Hevier a Monika Kompaníková, svojho času víťazi Literárneho Kežmarku . Okrem nich do poroty zasadli Valentín Šefčík, Jozef Brunclík, Júlia Čurillová a minuloročná ambasádorka súťaže Tamara Šimončíková Heribanová. Vyhodnotenie výsledkov sa konalo v Kežmarku 29. 9. – 1. 10. 2022 a  bolo spojené s bohatým sprievodným programom, tvorivými dielňami pre ocenených i ďalších prihlásených účastníkov a odborným seminárom.

            Na súťaži našu školu reprezentovala  žiačka deviateho ročníka   Daša Brontvajová  s poviedkou Slová, slová, slová,  s ktorou obsadila 2. miesto v II. kategórii próza. Do druhej kategórie, v ktorej Daška súťažila,  bolo zaslaných 200 prác od 140 autorov z celého Slovenska. Organizátori súťaže pripravili pre súťažiacich zaujímavý program. Slávnostné vyhodnotenie výsledkov súťaže otvoril viceprimátor mesta Kežmarok, po ktorom nasledovalo samotné vyhlásenie výsledkov v prekrásnom artikulárnom kostole. Po ňom nasledovala prehliadka evanjelického lýcea a jeho bohatej knižničnej zbierky. Veľmi prínosným  bol rozhovor s porotcami súťaže, ktorí sa snažili súťažiacim nielen pomôcť a poradiť pri ich ďalšom písaní a napredovaní, ale aj  chceli poukázať na dôležitosť umenia a kultúry v našom živote. Veľmi dôležitou súčasťou programu boli tvorivé dielne,  ktorými prítomných sprevádzala prozaička Monika Kompaníková. Ukázala súťažiacim, ako sa píše príbeh, ako sa správne použijú vhodné charaktery postáv, ako sa dokresľuje dej alebo čo si počať so záverom. Večer 30. septembra nám spríjemnila ambasádorka súťaže Lucia Hurajová, ktorá nám  spolu s režisérom Jakubom Nvotom a ďalšími hercami z Túlavého divadla  zahrala v divadelnom predstavení Cyrano alebo Balábilé o nose. Aj týmto spôsobom chceme poďakovať organizátorom súťaže za výborný sprievodný program a aj za to, že sme mohli spoznať toto krásne historické mesto sa zaujímavými a jedinečnými pamiatkami. Dúfame, že sa o rok opäť stretneme už na 58. ročníku súťaže Literárny Kežmarok  2023. 

          • Noc výskumníkov

          • Už tradične v tomto jesennom období sme využili možnosť zúčastniť sa so svojimi žiakmi vedeckého festivalu Noc výskumníkov, tento rok v Banskej Bystrici, SC Európa v piatok, 30. septembra 2022. Žiaci sa zoznámili s mnohými zaujímavosťami zo sveta techniky, napr. ako fungujú káblové prevody pri posilňovaní riadenia volanta auta, ako možno zistiť vek stromu v pralese, koľko farebnosti prináša chémia, ako a prečo sa vytvárajú plesne na potravinách, aký skokový vývoj svet zaznamenáva v oblasti počítačov za necelých tridsať rokov, čo je to disketa, a pod. Tiež si mali príležitosť overiť svoje znalosti z nemčiny, ekológie a svoje schopnosti pri podaní prvej pomoci, odmerať svoje fyzické schopnosti, zistiť  svoj postoj pri ochrane životného prostredia, zažiť zemetrasenie, výbuch sopky či život v Severnej Kórei cez virtuálnu geografiu. (Tu sme stretli nášho rodáka, p. RNDr. Tibora Madleňáka, PhD z Katedry geografie a geológie Univerzity M. Bela J). Aj prostredníctvom neformálneho zážitkového učenia mali žiaci možnosť objaviť a prediskutovať veľa zaujímavých momentov a získať ďalšie informácie priamo od odborníkov. Dúfame, že tieto postrehy pozitívne ovplyvnili pohľad žiakov na význam učenia sa a ich motiváciu ako byť vo svojom budúcom povolaní, najmä vedeckého a technického smeru, úspešný.   

          • Zelená škola - aktivita voskové obrúsky

          • Na septembrovom workshope si deti vyrábali voskové obrúsky na potraviny, ktoré sú ekologickou náhradou potravinovej fólie a plastových obalov. Majú unikátne konzervačné vlastnosti vďaka včeliemu vosku, ktorý chráni potraviny pred vyschnutím alebo pokazením. Voskové obrúsky predĺžia čerstvosť pečiva, syrov, zeleniny aj ovocia. Životnosť voskových obrúskov je aj niekoľko mesiacov. Aj týmto spôsobom môžeme predchádzať vzniku odpadov z plastových obalov. Ak Vás to zaujalo – vyskúšajte – na internete nájdete postup, ako si voskový obrúsok, či vrecúško urobiť. Niektoré naše deti už nosia desiatu zabalenú vo voskových obrúskoch a nevytvárajú odpad z plastových obalov.

              Aj zmena jednotlivca má význam  pre spoločnosť.

          • Z E L E N Á Š K O L A - O D P A D Y

          • V minulom školskom roku sme sa naučili správne separovať odpad – zavedením trojzložkového triedeného odpadu v každej triede – PLASTY, PAPIER, BIOODPAD. Žiaci pekne separujú za čo im, pani učiteľkám, žiackej rade (ktorá urobila k separácii peknú osvetu v každej triede), pani upratovačkám a pánovi školníkovi patrí veľká vďaka.

            Tento školský rok sa budeme snažiť minimalizovať odpad.

            Každý mesiac predložíme  výzvu na minimalizáciu odpadu. Ak chcete – môžete sa zapojiť aj vo Vašich domácnostiach.

            Viac na stránke ZATOČ s ODPADOM - EWOBOX - Environmentálna výchova v kocke

            Okolo odpadu sa točí a závisí náš život. Každý Slovák vyprodukuje 446 kg komunálneho odpadu za rok a toto číslo stále rastie. Staňte sa súčasťou kampane a zistite, ako môžete zatočiť s odpadom Vy .....

            S E P T E M B E R:

            V y m e ň    s v o j u    h u b k u

            Kuchyňa môže byť zdrojom inšpirácie a príležitostí pre „obehovú domácnosť“. Posvieťme si na hubky, ktorými umývame riad. Z čoho sú vyrobené, koľko nám slúžia a kde končia? Na trhu dnes nájdeš rôzne - viac alebo menej environmentálne vhodné náhrady. Skús medzi nimi objaviť svoju favoritku. Možno to bude lufa, po ktorej siahneš – vieš si ju dopestovať sám, je veľmi hygienická, dlho vydrží a nakoniec ju pridáš do kompostu, z ktorého dopestuješ novú. Príklad obehovosti ako vyšitý. Predídeš tak odpadu z cca 20 klasických hubiek ročne.

            Lufová špongia alebo “lufa” slúži ako náhrada obyčajných a ťažko recyklovateľných špongií na umývanie riadu, tela a čistenie domácnosti. Je vyrobená z lufa tekvice – hubovej tekvice. To znamená, že ide o 100% prírodný a kompostovateľný ekologický výrobok. Lufa je na dotyk trochu drsná, ale po namočení do vody jej vlákna zmäknú a je veľmi príjemná na dotyk. Riad čistí mimoriadne dôkladne, ale šetrne. Na telo pôsobí ako jemná masáž s peelingovým účinkom. Určite si ju obľúbite.

            Po použití odporúčame lufu dobre vyžmýkať a uchovávať na suchom mieste pre dlhšiu životnosť.

             

            Lufa – zázračná rastlina so všestranným využitím

            Lufa je pre širokú verejnosť celkom neznámy pojem. Lufa je v prvom rade rastlina, ktorej domovom je juhovýchodná Ázia – Vietnam, India, Čína a okolité krajiny - tam sa v bežnom živote aj najviac využíva. Táto plodina rastie pri zemi podobne ako uhorka alebo cukina, ktorú môže nápadne pripomínať. Z biologického hľadiska totiž lufa patrí do rodu uhorkovité a tak, ako aj pri jeho ďalších zástupcoch, aj tu platí, že sa dá jesť. Využitie lufy priamo závisí od jej „veku“. Kým má menej ako 12 cm a je zelená, na konzumáciu je najvhodnejšia. V kuchyni juhovýchodnej Ázie, kde rastie prirodzene, sa najčastejšie používa jej varená podoba, v ktorej má podobne ako uhorka jemnú, sladkastú chuť.

            Aby ste sa k nej dostali, nemusíte chodiť až na druhý koniec sveta. Lufu si môžete vypestovať aj v našich o niečo chladnejších podmienkach. Domovskú klímu tejto rastliny je ale potrebné nahradiť skleníkom. Na Slovensku máme niekoľko špecializovaných obchodov, ktoré lufu v jej suchej, hubkovej podobe predávajú. K pestovaniu lufy potrebujete teda semienka, ktoré klíčia až mesiac. V skleníku jej následne trvá maximálne 200 dní, aby plody boli zrelé, až prezreté. Je to beh na dlhé trate, ale výsledok stojí za to.

            Okrem jej jedlých vlastností má aj ďalšie, prekvapivejšie možnosti použitia. Keď plod prekoná hranicu jedlosti – je dlhší ako 12 cm a postupne žltne, počkáme, až bude úplne hnedý a suchý. Kôru z neho odlúpeme alebo odrežeme a vnútri nás čaká prekvapenie. V tejto fáze je z lufy vláknitá suchá svetložltá špongia, nápadne pripomínajúcu morskú špongiu. Do tejto podoby sa plod lufy dostal prezretím a vysušením. Tak ako uhorka, alebo cukina, aj lufa je tvorená prevažne vodou a z celého plodu po vysušení teda veľa neostane. To málo, čo tam ale zostane, je práve to, čo nás zaujíma. Ak máme v rukách lufu v podobe špongie, alebo hubky, môžeme ju využiť napríklad aj na umývanie riadu. Pre tento účel funguje výborne, a aj vydrží oveľa dlhšie ako umelá hubka. Lufa je totiž prirodzene drsnejšia a pevnejšia. Prispôsobuje sa tvarom, dá sa taktiež stlačiť a skvelé je, že pri pridaní prostriedku na riad aj pení – čo nie je samozrejmosť. Čo s ňou robiť po umytí riadu? Nemusíte ju dezinfikovať, ani sa o ňu nijako špeciálne starať. Oproti umelej hubke má len samé výhody – okrem toho, že vydrží dlhšie, schne oveľa rýchlejšie. Stačí ju zavesiť a nechať odkvapkať, alebo nechať klasicky na dreze. Pri pohľade na počet použitých umelých hubiek na riad je najväčšou výhodou lufy to, že pre životné prostredie je úplne nezávadná.

          • Jesenná turistika

          •      Turistické vychádzky, výstupy a pobyty v prírode sa už niekoľko rokov stali neodmysliteľnou súčasťou našich školských septembrových aktivít. Žiakom i pedagógom odhaľujú čarokrásne zákutia a krásy oravskej a  malofatranskej prírody. Ponúkajú zážitky, nádherné výhľady i splnené ciele, utužujú triedne kolektívy, dávajú zabrať končatinám a pohladia všetky zmysly (zrak, čuch, sluch, chuť, hmat).

                 Tak tomu bolo aj v utorok – 13.9.2022. Prialo nám nielen pekné počasie, ale aj odhodlanie všetkých zúčastnených.

                 Žiaci 8. a 9.ročníka sa popasovali s Babou horou. Prešli lesom, kosodrevinou a skalnatý vrchol im ponúkol očarujúci panoramatický výhľad  na južnú stranu Oravskej kotliny s vodnou nádržou Orava, hrebene Oravskej Magury, Chočské vrchy aj Nízke Tatry. Aj napriek náročnosti terénu – veď prekonali 1000 výškových metrov – sa tu určite ešte niekedy radi vrátia. 

                 Žiaci 6. a 7.ročníka obdivovali najkrajšiu a najobľúbenejšiu časť Malej Fatry, za ktorú sú právom označované Jánošíkove diery. Zdolávali rebríky aj plošiny, kochali sa vodopádmi aj skalnými útvarmi, ktoré tu po stáročia formovala voda.

                 Žiaci 5. ročníka sa vydali po náučnom chodníku „Premeny lesa“ v obci Klin, ktorý vedie       od Klinského rašeliniska. Krédom celého náučného chodníka je oboznámiť návštevníkov o tom, akými premenami prešiel les oravskej krajiny, ako sa vyformoval a ako vznikali nové ekosystémy, ktoré majú nesmiernu hodnotu a vzácnosť. Chodníkom ich sprevádzala environmentálna pracovníčka CHKO Horná Orava pani Ing. Zuzka Kertysová. Počas celej trasy obdivovali neopísateľné výhľady na krajinu a okolité pohoria. Najväčší zážitok žiaci mali z rašeliniska, kde mohli pozorovať nezvyčajné druhy rastlín, tvorbu pôdy ale aj dopad klimatických zmien – nedostatok vody v krajine. 

                 Veríme, že po týchto zážitkoch sa ešte viac budú držať hesla: “Čo príroda vytvorila - nech dobrá vôľa zachová“.

          • Číslo účtu školskej jedálne

          • Vážení rodičia,

            chceli by sme sa Vám veľmi ospravedlniť za vzniknuté nedorozumenie, ktoré nastalo v zápisnom lístku na stravu, kde bolo omylom uvedené chybné číslo účtu na úhradu stravy.

             

            Správne číslo účtu je:

             

            SK15 5600 0000 0040 4086 8013

             

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Začiatok školského roka

          • Dobrý deň, milí rodičia, milí žiaci,

            končia sa školské prázdniny a začína nový školský rok.

            Všetci dúfame, že si naše deti oddýchli, sú plné veselých a príjemných zážitkov a možno sa aj nájdu niektorí, ktorí sa do školy tešia.

            Školské vyučovanie začína 5. septembra 2022.

            Pri spoločnom krátkom uvítaní sa stretneme po sv. omši  o 9.00 hod. v kultúrnom dome.

            Následne sa žiaci prezujú a pôjdu do svojich tried. Prvákov spolu s rodičmi si odvedie triedna pani učiteľka do svojej triedy. Rodičom sa zároveň podajú potrebné informácie, prípadne sa prekonzultujú ďalšie nejasnosti.

            Žiak si už prvý deň školského vyučovania vezme so sebou prezuvky.

            Pred nástupom do školy je potrebné, aby rodič predložil "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" (v prílohe alebo po prihlásení cez edupage). Bezpríznakovosť je potrebné vždy poslať po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú).

            Ospravedlnenie neprítomnosti:na základe rozhodnutia školstva rodič môže ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní - žiak školy a 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) u predškolákov (povinné predprimárne vzdelávanie) z dôvodu ochorenia. Po ukončení platnosti daného rozhodnutia - za bežného režimu - platia 3 dni podľa školského zákona a školského poriadku základnej školy. Pri absencii viac ako 5 dní/7 dní je potrebné predložiť Potvrdenie od lekára. Viac informácii v prípade ochorenia a čerpania OČR nájdete na: https://www.minedu.sk/zelena-otvorenym-skolam/.

            Domáce samotestovanie je možné využiť ako dobrovoľné s výskytom 10 % žiakov pozitívnych na ochorenie COVID-19 z celkového počtu žiakov. V škole máme ešte testy, ktoré si rodičia objednali a neprevzali. Je možné si ich vyzdvihnúť v prvý deň školského vyučovania, inak budú rozdané ďalším záujemcom.

            Stravovanie:

            Na stravovanie bude žiak prihlásený hneď po odovzdaní záväzného zápisného lístka (v prílohe). Ak ho žiak odovzdá 5. 9. 2022, na druhý deň môže už ísť na obed. Podobne je to v nasledujúce dni. Na stránke školy sú zverejnené nové poplatky do MŠ, ŠKD a ŠJ v zmysle VZN obce č. 1/2022, ktoré platí od 1. 9. 2022. Podmienky stravovania a platieb sú taktiež zverejnené na stránke školy. Variabilný symbol bude vygenerovaný k 5. 9. 2022 pre každé dieťa a žiaka.

            Školský klub detí bude v prevádzke od 6. 9. 2022.

            Prajeme Vám všetkým príjemné prvé i celoročné chvíle v školskom prostredí. Pevne veríme, že spoločným úsilím vytvoríme vhodné podmienky pre výchovno - vzdelávací proces detí aj napriek očakávaným i neočakávaným zhoršeným podmienkam.

          • Exkurzia Priehradný múr

          •     Ako deviataci sme sa v rámci hodín chémie a biológie, kde sa venujeme vode, zúčastnili exkurzie v priehradnom múre Oravskej priehrady. Boli sme v očakávaní, pretože na toto miesto sa len tak ľahko dostať nedá a nevedeli sme, čo máme čakať. Po príchode k múru nás čakal pán, ktorý nás mal sprevádzať celým priehradným múrom. Ako prvé sme zdolali strmé schody, ktorými sme sa dostali pred vchod do múru. Tu sme sa dozvedeli o histórii a výstavbe tejto mohutnej stavby. Hlavným dôvodom pre výstavbu múru bola ochrana pred povodňami, ktoré boli v tejto oblasti v čase topenia sa snehu veľmi časté a zničujúce. Z tohto dôvodu sa museli obyvatelia obcí Ústie, Slanica, Osada, Hámre a Ľavkovo odsťahovať. Pre stabilitu tejto stavby museli naši predkovia zvoliť zvláštny typ betónovej priehrady, ktorý sa dnes radí medzi najmodernejšie priehrady v Európe. Po napustení Oravskej priehrady boli tieto obce úplne zatopené a nad hladinou ostal len Slanický ostrov umenia a Vtáčí ostrov. Po týchto informáciách sme sa dostali do vnútra múru, kde nás sprievodca povodil po úzkych a kľukatých chodbách. Chodby v tomto múre sú dlhé takmer 3 kilometre, takže by bolo pomerne ľahké sa tu stratiť. Nad hladinou Oravskej priehrady je múr vysoký 30 metrov, no pod hladinou sa nachádza ešte ďalších 20 metrov tejto stavby. My sme mali tú možnosť dostať sa takmer na úplné dno. Konečnou zastávkou v múre bol liečivý prameň, z ktorého sa najväčší odvážlivci mohli napiť, keďže vôňa tejto vody nebola práve príjemná.

          • Účelové cvičenie na 1.stupni

          • Počas celého roka získavajú žiaci poznatky z rôznych oblastí života. Učia sa, ako reagovať v mimoriadnych situáciách. Svoje skúsenosti mohli aplikovať v praktických činnostiach.

            Dopravné situácie a znalosť dopravných značiek si mohli vyskúšať na dopravnom ihrisku. Ich vedomosti overili aj dopravné policajtky. Za ich výkony nešetrili pochvalou.

            Zdravotnú prípravu nám predviedli členovia z občianskeho združenia Oravskej pomoci. Žiaci si mohli vyskúšať, ako zachrániť človeka, ktorý sa dusí, zastaviť masívne krvácanie pri otvorenej zlomenine a poskytnúť  prvú pomoc pri strate vedomia a zástave dýchania.

            Oboznámili sa, ako sa zachovať v mimoriadnych situáciách. Vyskúšali si hod granátom a správne nasadenie masky CO. Dúfame, že tieto získané zručnosti im pomôžu správne reagovať pri záchrane života.

          • Výlet do Osvienčimu

          • 22. júna sme sa ako deviataci zúčastnili exkurzie v Osvienčime. Odchádzali sme skoro ráno, no boli sme plní očakávaní, takže sa nikomu nechcelo spať. Pri vchode do areálu v prvom koncentračnom tábore sme dostali vysielačky a slúchadlá, cez ktoré nám pán, ktorý nás sprevádzal, rozprával o histórii tohto miesta. Koncentračný tábor Auschwitz bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Neďaleko neho postavili ďalší koncentračný tábor – Birkenau. Tento tábor bol asi trikrát väčší ako Auschwitz a tu sme sa mohli prejsť po plošine, na ktorej rozdeľovali ľudí na tehotné ženy, deti a mužov. Mohli sme navštíviť aj dve pôvodne stajne pre kone, kde títo ľudia spali a boli tam naozaj tvrdé podmienky pre život. Existoval ešte jeden tábor, z ktorého však dnes už neostalo nič. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; asi 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania. „Auschwitz“ sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí. Videli sme tu veci, ktoré nás všetkých chytili za srdce a nikomu sa nechcelo rozprávať. Následne sme sa presunuli do Krakowa, kde sme sa prešli popri rieke Visla a hrade Wawel. Dostali sme sa až do centra mesta. Tu sme videli sochu Adama Mickiewicza. Neskôr sme sa mohli ísť najesť alebo nakúpiť suveníry pre rodiny a podobne. Všetci sme sa vrátili domov spokojní a unavení.

          • Senecké pero 2022

          • 22. 6. 2022 sa konalo vyhodnotenie súťaže Senecké pero, ktorého vyhlasovateľom, organizátorom a garantom je Mesto Senec a Mestská knižnica Senec.  Súťaž bola určená pre žiakov ZŠ, študentov a dospelých. Porota hodnotila práce v žánrových kategóriách ako  poézia, próza, žurnalistický príspevok ( reportáž, rozhovor, glosa, príbeh) a  populárno-náučná práca.  Medzi členov  poroty patrili okrem iných aj  spisovatelia Dana Hlavatá, Petra Džerengová, Anton Pižurný a Daniel Hevier.  Cieľom súťaže bolo nájsť a podporiť nové spisovateľské talenty. Do súťaže sa zapojila aj naša žiačka Daša Brontvajová, ktorá v II. kategórii próza vyhrala s poviedkou Jazero slnka 2. miesto.  Daške srdečne gratulujeme a želáme jej ešte mnoho úspechov.

          • Výlet za odmenu – Thermal park Oravice

          • V pondelok – 27.6.2022 -  si viac ako 60 detí z našej školy užilo bazény, tobogán, výborné počasie, prírodnú termálnu vodu a chvíle strávené s kamarátmi.  Veríme, že tento deň bol krásnym premostením k tak očakávaným prázdninám. 

                 V rámci projektu Zelená škola sme sa rozhodli na začiatku školského roku pre tému ODPAD. V septembri sme zaviedli v každej triede a špeciálnej učebni 3 – zložkový separovaný zber – PLASTY, PAPIER, BIOODPAD.  V každej triede sa našli traja dobrovoľníci, ktorí počas celého školského roka tento odseparovaný odpad z triedy odnášali po vyučovaní do centrálneho zberu – 5 dní v týždni počas 10 mesiacov. Svoju úlohu si plnili dobrovoľne a väčšinou veľmi zodpovedne J..... „Ešte koše...“, zaznievalo častokrát po vyučovaní  a trojica dobrovoľníkov cupitala s farebnými plastovými košmi až na prízemie, kde ich vyprázdnili a naspäť odniesli do triedy. Patrí im za to naša vďaka. Odmenou im bol výlet do Thermal parku Oravice. Odmenu však získali aj dve triedy – 4.A a 8.A trieda za čistotu a poriadok v triede a správnu separáciu počas  školského roka.

                 Ďakujeme Obecnému úradu v Oravskej Jasenici a p. starostovi Ing. Karolovi Graňákovi za zabezpečenie/sponzorstvo dopravy  a nemenovaným rodičom za sponzorstvo vstupeniek. Ďakujeme tiež p. Hvoľkovej,  p. Benčekovej a p. Bakaľovej za pomoc s dozorom.

          • Villa Zerna 2022

          • Villa Zerna je literárna súťaž, ktorej sa môžu zúčastniť žiaci základných škôl,  študenti stredných a vysokých škôl  a dospelí zo Slovenska  s prácami, ktoré doteraz neboli publikované a ani ocenené v iných súťažiach. V roku 2022 sa konal už 9. ročník tejto literárnej súťaže, ktorú vyhlasujú   Literárny klub  PoeMa v Hornom Srní, Obecná knižnica v Hornom Srní a Obecný úrad v Hornom Srní.  Do súťaže bola zaradená aj práca našej žiačky Daše Brontvajovej s poviedkou Palígim, s ktorou získala II. miesto v kategórii základných škôl. Daške srdečne gratulujeme a prajeme jej  ešte veľa elánu a množstvo literárnych nápadov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje