• Godzone tour 2023

          • Tento týždeň prebieha v rôznych mestách Slovenska Godzone tour 2023. Je spojením originálneho hudobno-tanečného programu, jedinečných príbehov ľudí a inovatívnej video produkcie a divadelnej show. Heslom už 15. ročníka je "Nebojte sa". 24. októbra 2023 o 18.00 hodine sa Godzone tour uskutočnila aj v Žiline na zimnom štadióne. Na Godzone tour prišlo viac ako päťtisíc ľudí. Vystupili na ňom rôzni umelci i známe kresťanské zoskupenia.

            Aj žiaci našej školy boli účastníkmi tohto programu a mohli byť súčasťou video produkcie a veľkolepej show. Odnášajú si veľa krásnych zážitkov, z ktorých môžu dlho čerpať.

          • Regionálna výchova trocha inak

          • Jesenný čas nám, okrem iného,  pripomína aj to, že sa blíži spomienka na všetkých našich zosnulých. So žiakmi 5. ročníka sme si v rámci regionálnej výchovy pripomenuli nielen významnú osobnosť našej obce – Martina Hamuljaka, ale aj ťažké časy, ktoré našu dedinu postihli v minulosti. Jednou z týchto udalostí bol aj čierny mor. V spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej sme na hodine pripravili vence, ktorými si chceme uctiť ich pamiatku.

            Hodinu sme využili aj na utvrdenie vedomostí z botaniky – deti určovali, aký prírodný materiál sme použili – či to bola jedľa, smrek, borovica ap. Poznávali byliny a rastliny. Pri práci sme zdôrazňovali potrebu  ochrany životného prostredia – vence vyrábali z prírodných materiálov. Malými krokmi deti spoznávali aj jednoduchý postup pri aranžovaní.

          • Hudobný muzikál

          • Základná umelecká škola I. Kolčáka v Námestove v spolupráci s partnerskou školou z Poděbrad pripravili pre pozvané deti z Námestova a okolitých škôl zábavné a poučné hudobné predstavenie o kráľovstve hudby. Deti od 1. až 5. ročníka v publiku tak zážitkovou formou spoznávali alebo si opakovali obsah hudobnej výchovy prvého stupňa. Deti českej speváckej skupiny sa predstavili muzikálovou rozprávkou v klasickom prevedení, kde dobro víťazí nad zlom, poctivosť nad peniazmi. V závere programu spievajúce a tancujúce deti potešili divákov spoločnou piesňou v českom i slovenskom znení. O tom, že sa program deťom páčil, svedčí aj ich prejavovaný záujem a ocenenie výkonu účinkujúcich potleskom.

          • Úcta k starším

          • Symbolika jesene je tradične spojená so seniormi a úctu k starším si pripomíname už takmer 3 desaťročia. Úcta k starším? Čo tento pojem vlastne znamená? Stačí starším ľuďom slušne pozdraviť, byť k nim úctiví? Iste áno. Ale zaslúžia si, aby sa im dostalo aj pozornosti cez uznanie a vyjadrenie vďaky. O to sa pokúsili dnes, 22. októbra aj deti materskej školy a základnej školy zábavným slovom, milým tancom, spevom a členovia Jasenickej Polianky svojimi piesňami za sprievodu harmoník a huslí počas milého posedenia, ktoré pre naše staré mamy a starých otcov pripravilo Obecné zastupiteľstvo obce Oravská Jasenica.  ĎAKUJEME, že vás máme.

          • Jesenná výzdoba

          • Príroda nám ponúka krásnu jesennú paletu farieb. Trochu pestrosti sme si priniesli aj do školy. Plody jesene a  dekorácie z prírodnín nám spríjemňujú už trošku pochmúrne jesenné počasie. Celá výzdoba v našej škole sa nesie v teplých jesenných tónoch žltej, oranžovej a červenej farby, akoby práve v nich ostávali ukryté posledné lúče slnka.

          • MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC ZA POKOJ VO SVETE

          • Deti sú často bezprostrednejšie a otvorenejšie pre modlitbu ruženca ako my dospelí. Keď sú deti správne vedené k osobnému prežívaniu modlitby, postupne sa im odhaľuje „obraz“ Panny Márie a prítomnosť Boha a budujú si s nimi živý vzťah. Čím viac sa potom modlia, tým viac je tento pohľad a vzťah vrúcnejší a my dospelí sa od nich môžeme veľa naučiť.

            Tak ako každý rok, tak aj tentokrát sme sa takmer celá škola zapojili do kampane MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC. Spoločná modlitba  má obrovskú silu a verím, že jej úmysel za pokoj na celom svete bude vypočutý.

          • Testovanie pohybových predpokladov.

          • V utorok 10. októbra prebehlo v prvom a treťom ročníku testovanie pohybových schopností, ktoré je zo zákona povinné pre všetkých žiakov menovaných ročníkov.

            Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania žiakov prvých a tretích ročníkov zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike, priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a zároveň zvýšiť pravdepodobnosť identifikovania športovo nadaných detí.

            Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov pozostávalo z testovej batérie: telesná výška a telesná hmotnosť (somatické predpoklady), výdrž v zhybe nadhmatom (silovo statická schopnosť), sed ľah za 1 minútu (silovo vytrvalostná schopnosť), viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov (vytrvalostná schopnosť), skok do diaľky z miesta (rýchlostne silová schopnosť), 4 x 10 metrov člnkový beh (rýchlostne koordinačná schopnosť), predklon v sede s dosahovaním (pohyblivosť), opakovaná zostava s tyčou (koordinačná schopnosť), kotúľanie 3 lôpt (technika – manipulácia), vlajková naháňačka (taktika – rozhodovacie procesy).

             Predpokladá sa, že rodičia by mali dostať odporúčanie vhodných športov, resp. športových disciplín pre žiaka na základe dosiahnutých výsledkov. Víziou do budúcnosti je sprostredkovať informáciu o dostupných športových kluboch v regióne, kde môže svoje dieťa rodič prihlásiť.

          • "Keď Perugino a slávny Dante prehovorí"

          • V pondelok 9. októbra 2023 sa naši žiaci zúčastnili vzdelávacieho podujatia v rámci VIII. ročníka Dni kresťanskej kultúry, ktoré sa uskutočnili v rámci Roka kresťanskej kultúry v Spišskej Kapitule pod názvom "Keď Perugino a slávny Dante prehovorí".

            Po úvodných pozdravoch sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie o tom, kto to boli, ako tvorili a predovšetkým, aký odkaz pre nás majú Pietro Perugino a Dante Alighieri.

            V rámci netradičného vzdelávania boli prepojené tieto témy z pohľadu vyučovacích predmetov dejepis, náboženská výchova a výtvarná výchova.

            Po kvalitných prednáškach nasledovala prehliadka Katedrály sv. Martina, kde sa žiaci dozvedeli zujímavosti o histórii Spišskej Kapituly a fungovaní katolickej cirkvi na Slovensku od dávneho Uhorska po súčasnosť.

          • Atletický deň - 8. a 9. ročník

          • Počasie prialo aj 11. októbra, kedy sme mohli objaviť ďalšie atletické talenty mezi žiakmi 8. a 9. ročníka v atletickom priestore pri Základnej škole v Rabči. Žiaci boli skvelí, so zanietením absolvovali disciplíny: 60 m, skok do diaľky, hod granátom a vytrvalostný beh na 1 500 m. Na základe zistených údajov je možné rozvíjať talenty u mnohých žiakov a zúčastňovať sa aj atletických súťaží. Ďakujeme Základnej škole v Rabči za možnosť využívať ich atletický priestor.

          • Mladá slovenská poviedka 2023

          • Mladá slovenská poviedka v roku 2023 oslavuje už svoje  XX. narodeniny.  Tento ročník celoštátnej literárnej súťaže mladých autorov bol venovaný najmä 160. výročiu založenia Matice slovenskej. Vyhlasovateľom a organizátorom  súťaže bolo ako každoročne Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, k  spoluorganizátorom súťaže patrili  Spolok slovenských spisovateľov v Bratislave, Slovenský literárny ústav Matice slovenskej v Martine a  Zmeškalov dom v Dolnom Kubíne. Poslaním súťaže je okrem iného  umožniť sebarealizáciu detí a mládeže so vzťahom k literatúre,  aktivizovať tvorivý rast mladých talentov  a v neposlednom rade aj zvýšiť záujem u mladej generácie o pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu. Celoštátna literárna súťaž Mladá slovenská poviedka je jednou z vrcholných súťaží v oblasti literárnej tvorby na Slovensku. Súťaže sa každoročne zúčastňujú  autori zo Slovenska i zo zahraničia. S radosťou a vďačnosťou sme teda obdržali správu, že naša bývalá žiačka, s touto poviedkou súťažiaca ešte za našu základnú školu, získala s poviedkou Dračica v silnej konkurencii v II. kategórii  1. miesto.

            Daške prajeme ešte veľa tvorivého elánu, radosti z písania, aby svoj zápal dokázala preniesť aj na nás ostatných a tým otvárala  cesty k mladej literatúre.      

          • Literárny Kežmarok 2023

          • V dňoch 5.- 6. októbra 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 58. ročníka najstaršej literárnej súťaže na Slovensku Literárny Kežmarok. Vyhodnotenie bolo spojené s bohatým dvojdenným programom, ktorý začal viceprimátor mesta pán Jozef Matia privítaním účastníkov v obradnej sieni mestského úradu. Nasledovalo slávnostné otvorenie pred budovou lýcea sprevádzané hudobným doprovodom žiakov z Gymnázia P. O.  Hviezdoslava v Kežmarku. Po recepcii, ktorú pripravili žiaci Strednej odbornej školy v Kežmarku, sa konala prehliadka najstaršej a najväčšej školskej a filozofickej lyceálnej knižnice v Európe. Večer mali účastníci možnosť zúčastniť sa dramatizovanej literárnej prechádzky mestom. Žiaci ZUŠ A. Cígera v Kežmarku pripravili zaujímavé divadelné scénky, ktorými kreatívne a zábavne predstavili významných literátov Kežmarku. Na záver dňa bol v evanjelickom drevenom artikulárnom kostolíku koncert Andrea Bučko Band. Piatok odštartovalo stretnutie s porotou súťaže. Každý účastník dostal spätnú väzbu formou nie len pochvál, ale aj kritiky. Popoludní boli tvorivé dielne s pani Evou Raffajovou pre deti do 13 rokov a s pani Tamarou Šimončíkovou Heribanovou pre mladých spisovateľov od 14 do 21 rokov. Účastníci mali možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujímalo a diskutovať aj medzi sebou. Celé podujatie korunovalo slávnostné vyhlásenie výsledkov, kde sa aj naša bývalá žiačka Daša Brontvajová dozvedela o svojej výhre. S poviedkou "Unesená hviezdami" vyhrala 3. miesto vo svojej kategórii, s ktorou súťažila ešte za základnú školu.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa skvelých myšlienok.

          • Atletický deň

          • V rámci rozvíjania pohybových a športových zručnosti strávili dnešné dopoludnie piataci a šiestaci v atletickom areáli ZŠ Rabča. Keďže naša škola nemá možnosti na rozvíjanie talentov v atletických disciplínach, využili sme túto príležitosť, za čo telocvikárom a vedeniu Základnej školy s MŠ v Rabči srdečne ďakujeme. Pri plnení disciplín ako sú skok do diaľky, hod kriketkou, beh na 60 m a vytrvalostný beh na 1500 m sme objavili veľa talentov, ktoré je potrebné v tejto oblasti športu podporovať. Športový deň sme zakončili príjemnou turistickou prechádzkou po cyklistickom chodníku k vyhliadkovej veži pri Slanej vode.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje