• Zápis predškolákov pre šk. rok 2024/2025

          • Pozvánka

             

             na zápis žiakov

            do prvého ročníka

            ZŠ s MŠ Martina Hamuljaka

             Oravská Jasenica

                                             

            Pozývame budúcich prvákov a ich rodičov na zápis do prvého ročníka, ktorý sa uskutoční v budove školy.

            9. apríla 2024 o 15,00 hod.(utorok)

            náhradný termín 10. apríla 2024 v čase od 13.00 hod – 15.00 hod.

            v zmysle § 20 ods. 2,3 a 4 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní

             

            Na zápis je potrebné prísť s dieťaťom, ktoré do

            1. septembra 2024 dovŕši vek najmenej 6 rokov.

             

            Pri zápise je potrebné predložiť:

            •  občiansky preukaz zákonného zástupcu,    
            •  rodný list dieťaťa (kópiu) (po zaevidovaní údajov  do školského informačného systému bude rodný list skartovaný),
            • písomné vyhlásenie o dohode podpisu a doručovania jednému z rodičov (Prihlášku na vzdelávanie podpisujú obaja rodičia. V prípade, že sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku a ďaľšie dokumenty v budúcnosti podpisuje iba jeden zákonný zástupca, vyplní sa Písomné vyhlásenie – pri zápise za účasti oboch rodičov alebo donesie jeden rodič podpísané oboma rodičmi - viď v prílohe).
            •  v odôvodnených prípadoch aj vyjadrenie  lekára, resp. psychológa alebo logopéda o zdravotnom stave dieťaťa,

              Ak rodič považuje dieťa za nedostatočne zrelé na plnenie povinnej školskej dochádzky, môže po zápise požiadať o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania. Odporúčame tak urobiť až na základe posúdenia zrelosti dieťaťa v CPP,  nám. A. Bernoláka, Námestovo. Žiadosť o pokračovanie plnenia povinnej školskej dochádzky je potrebné predložiť riaditeľovi školy písomne spravidla do 30. júna, aby škola mohla načas pripraviť organizáciu nového školského roka a vydať rozhodnutie o pokračovaní predprimárneho vzdelávania.

            • elektronickú prihlášku je možné vyplniť na stránke školy https://zsoravskajasenica.edupage.org/register/ a podpísanú obidvoma rodičmi (alebo podpísané vyhlásenie o podpise jedného rodiča), priniesť v deň zápisu alebo poslať prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy,
            • ak zákonný zástupca nemá možnosť podať elektronickú prihlášku na vzdelávanie, môže si vyzdvihnúť prihlášku v listinnej podobe osobne v základnej škole.
            • ak sa jedná o dieťa, ktoré si plnilo povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole na inej škole ako je ZŚ s MŠ M. Hamuljaka, je potrebné, aby sa zákonný zástupca preukázal potvrdením príslušnej materskej školy,

                          Ing. Marcela Prielomková                                                                               Ing. Karol Graňák

                             riaditeľ školy                                                                                                      starosta obce

          • Marec – mesiac knihy

          •   Lásku ku knihám sa snažíme odovzdávať žiakom počas celého roka,  nielen počas tohto mesiaca.

                Deti sa s veľkou chuťou a entuziazmom pustili do plnenia čitateľskej výzvy, kde na nich čakali rôzne typy zábavných čitateľských aktivít, ktorých cieľom bolo pritiahnuť k čítaniu aj deti, ktoré po knihe nesiahajú veľmi často.  Starší žiaci si pripravili prezentáciu zaujímavých knižných publikácií, napríklad najstaršia kniha, najhrubšia, najmenšia, dedičná.... Aj tu si preverili svoj postreh a dôvtip pri plnení zadaných úloh. Zaujímavá bola aj malé detektívne pátranie v knižnici.

              Potešilo nás, že táto zaujímavá akcia priniesla svoje ovocie,  čoho krásnym dôkazom bolo niečo, čo sa nevidí veľmi často – že deti čítali aj počas veľkej prestávky.

          • Escape ROOM v MŠ

          • Naši predškoláci si vyskúšali, aké je to byť tajným agentom v únikovej hre prostredníctvom ESCAPE ROOM, so zameraním na logické myslenie a spoluprácu. Riešili rôzne úlohy, s ktorými nadobudli množstvo nových poznatkov a zážitkov.

          • Rodičia v materskej škole

          • V rámci Mesiaca knihy sa deti preniesli do sveta rozprávok, ktoré im prišli prečítať rodičia. Ďakujeme rodičom za obohatenie a spríjemnenie vyučovacích aktivít v MŠ.

          • Deti z MŠ v knižnici

          • V mesiaci marec deti z MŠ navštívili v Námestove mestskú knižnicu. Spolu s rôznymi knihami si pozreli aj pripravené divadielko “Alica v krajine zázrakov”. Zážitkom im bola aj cesta autobusom, ktorú deti vnímali ako dobrodružný výlet za poznaním a získaním nových vedomostí.

          • Divadelné predstavenie v Námestove

          • Dňa 25. 3. 2024 sa zúčastnili žiaci 5., 6. a 7. ročníka  divadelných predstavení, ktoré pripravilo aj tento rok Oravské kultúrne stredisko v Dome kultúry v Námestove. Jednalo sa o súťažnú prehliadku detskej dramatickej tvorivosti a divadiel poézie. Mali sme možnosť sledovať vynikajúce výkony hercov v divadelných predstaveniach - Alica v krajine zázrakov (DDS Pierroťáčik pri SZUŠ Pierrot v Námestove), Kurnik shopping (DDS Čarohlások pri ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolnom Kubíne) a potešilo nás aj divadielko Záhada snívajúceho psa (DDS Mir Dam Dom pri SZUŠ M. Rosinu v Tvrdošíne). Našim žiakom sa divadelné predstavenia veľmi páčili a keďže išlo o súťažné kolo, tipovali víťaza. Zaujímavým faktom bolo, že samotní herci neboli starší od svojho publika. Dúfame, že aj ich výkony inšpirovali našich žiakov k láske k divadlu a ochotníckemu nadšeniu.

          • Výber do okresného kola – vybíjaná 1.- 4. ročník

          • Po štyroch rokoch sme sa prvýkrát pokúsili zúčastniť súťaže vo vybíjanej s mladšími žiakmi.

            25. 3. 2024 žiaci 2.- 4. ročníka poctivo bojovali vo výbere do okresného kola proti dvom iným školám – Oravská Polhora a Rabča. Konečne si naši žiaci mohli zmerať sily s inou školou. Vybojovali si pekné 2. miesto. Určite sa budú pripravovať  aj budúci rok, pretože si už obhliadli nové prostredie a nebude to nič nové, čo by im bránilo v ich lepšom výkone.

            Ukázali, že sa vedia pekne športovo správať a prijať aj prehru.

          • Okresné kolo – vybíjaná staršie žiačky

          • Po postupe do okresného kola vo vybíjanej sa dievčatá šiesteho a siedmeho ročníka snažili doladiť a zdokonaliť ešte niekoľko herných kombinácii, aby si mohli zmerať sily s novými žiačkami z iných škôl. Vo štvrtok 21. 3. 2024 sa stretlo v Rabči 5 tímov – Námestovo, Rabča, Hruštín, Novoť a Oravská Jasenica. Nové prostredie a neskutočne dobrí súperi  boli výzvou pre naše dievčatá. Jeden bod nás delil od tretieho miesta. Veľká pochvala patrí dievčatám, pretože ukázali ako správne a tímovo vedia hrať. Aj budúci rok sa budeme snažiť dostať aspoň do okresného kola.

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 21. 3. 2024 sa naši žiaci Filip Prielomek, Zoja Brontvajová a Mária Poláková zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády v Námestove.

            Ako jediná olympiáda umožňuje pracovať trojčlennému družstvu spoločne. Tento rok boli žiaci opäť veľmi úspešní. Neobhájili si síce minuloročné 1. miesto, ale skončili spomedzi deviatich družstiev na krásnom 2. mieste. Veľmi sa tešíme, že sú medzi nami ešte deti, ktoré majú záujem o čítanie Božieho slova.

          • Týždeň finančnej gramotnosti - bezpečnosť našich investícií - rovesnícke vzdelávanie na 2. stupni

          • V rámci Týždňa finančnej gramotnosti  sa deviataci zapojili do Európskeho  kvízu o peniazoch (European Money Quiz). Súťaž prebiehala on-line cez aplikáciu Kahoot, v ktorej  museli žiaci po dohode celej triedy nielen správne, ale aj rýchlo zareagovať na správnu odpoveď.

            Témou tohtoročného Týždňa finančnej gramotnosti je: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť (Protect your money, secure your future). Cieľom je zvýšiť povedomie, aké dôležité je prijímať zodpovedné a informované rozhodnutia pri správe svojich financií. Zároveň ostať prezieravý a chrániť svoje peniaze pred možnými hrozbami. Sem patria finančné podvody typu phishing, vishing alebo falošné e-shopy, ale aj riziká spojené s osobnými údajmi, napríklad krádež identity.  

            Počas posledného školského dňa tohto týždňa naši deviataci – Hugo, Andrej, Denis, Šimon, Daniel, Emka a Nikol –  prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania prezentovali svoje vedomosti a skúsenosti svojim spolužiakom druhého stupňa cez pripravené aktivity ako riešenie tajničky, phishingový on-line test alebo vishingový telefonát od údajného pracovníka banky. Žiaci mali možnosť otestovať samých seba, či by v reálnej životnej situácii dokázali rozpoznať bezpečnú správu od phishingovej a včas odhaliť možné rizika spojené so stratou svojich osobných údajov alebo „ponúknutím“ údajov o svojej platobnej karte, alebo bankovom účte podvodníkom.

            Pre záujemcov ponúkame do pozornosti phishingový test: https://istrosec.com/sk/e-learning/phishing-test/test/

             

          • Týždeň finančnej gramotnosti - rovesnícke vzdelávanie na 1. stupni

          • Rovesnícke vzdelávanie je, keď žiak učí iného žiaka. Posúva vpred toho, kto je učený, ale aj seba. Tak to bolo aj pri aktivitách v týždni finančnej gramotnosti. Druháci učili prvákov a tretiakov. Riešili s nimi rôzne slovné úlohy, príklady zo života spojené s manipuláciou a peniazmi. Napodobňovali situácie v obchode spojené s platením, vydávaním a účtovaním. Učili sa správne používať bankomat a bankomatovú kartu. Rozprávali sa nielen o peniazoch, ale aj o hodnotách. Žiaci vysvetľovali, argumentovali a trénovali sa v aktívnom počúvaní. Pri týchto aktivitách je vidieť, že z detí nerastú len súperi, ale aj priatelia a kolegovia. Ďakujeme triede druhákov a pani učiteľke Bakaľovej, ktorá pripravila  aktivity, aby upozornila na dôležitú úlohu finančnej gramotnosti v našom každodennom živote.

          • Návšteva okresného súdu

          • Súčasťou vyučovania občianskej náuky v 8. ročníku je téma Právo a právny systém. Z tohto dôvodu sa žiaci tohto ročníka zúčastnili súdneho pojednávania na okresnom súde v Námestove.

            Pri vstupe do budovy boli žiaci aj pedagógovia kontrolovaní justičnou strážou – všetci  museli prejsť rámovým detektorom.

            V súdnej sieni ich privítala pani sudkyňa a vysvetlila im, čo sa bude v súdnom procese  pojednávať, kto je sudca, kto je žalobca aj kto je obhajca. V priebehu pojednávania  si vypočuli svedecké výpovede, ktoré pani sudkyňa, so súhlasom obhajcu aj žalobcu, prečítala. Žiaci tak mali možnosť vidieť, ako súdny proces prebieha.

            Ďakujeme rodičovi, p. Márii Hvoľkovej za sprostredkovanie tohto podujatia.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Medzi najstaršie a najprestížnejšie súťaže v oblasti umeleckého prednesu na Slovensku patrí Hviezdoslavov Kubín  . Každý rok sa do nej zapájajú aj žiaci našej školy. Víťazi triednych kôl v I. kategórii sa stretli v školskom kole, ktoré sa uskutočnilo dňa 14.3.2024. Zúčastnilo sa ho celkovo 22 žiakov. V 2.kategórii súťažili 4 žiaci. Konkurencia bola silná. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa na stretnutie s nimi v ďalšej recitačnej súťaži.

            Výsledky sú nasledovné:

            1.kategória

            Poézia

            1.miesto neudelené

            2.miesto Ninka Brejčáková  1.A, Noel Brontvaj 3.B

            3.miesto Lukáš Laštík  3.A, Elizka Madleňáková 1.A

            Cenu poroty získala Anabelka Trajová 2.A

             

            Próza

            1.miesto Anabelka Ratulovská 4.A

            2.miesto Zuzka Rusnáková 1.B

            3.miesto Ninka Jurčáková 2.A

            2.kategória

            Próza

            1.miesto Matej Rusnák 5.A

          • Geografická olympiáda

          • Aj tento rok štyria sa naši žiaci – Marek Brontvaj (9. A), Matej Rusnák, Erik Balák (5. A) a Filip Prielomek (7. A) zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády. Okrem poznatkov z regiónu Orava museli preukázať svoje vedomosti a zručnosti v:

            • monotematickej časti zameranej tento školský rok na vnútornú energiu Zeme (litosféra, sopečná činnosť, zemetrasenia),
            • teoretickej časti

            kategória G (4. a 5. ročník) - Tvar a pohyby Zeme, Povrch Zeme a jeho zobrazovanie, Planéty Slnečnej sústavy, Objavovanie Zeme - najznámejší svetoví objavitelia, Meranie na mapách, časové pásma, Pretváranie zemského povrchu činnosťou vody a ľadovca,

            kategória F (6. a 7. ročník) - Lesnatá krajina (tropické lesy a lesy mierneho pásma), Poloha a povrch Afriky, Prírodné podmienky Afriky,

            kategória E (8. a 9. ročník) - Nížiny Slovenska, Poloha a povrch Ázie, Prírodné podmienky Ázie,

            • praktickej časti.

            Z pomedzi tridsiatich súťažiacich sa vo svojej kategórii podarilo Erikovi získať 27. miesto a Matejovi 20. miesto ako úspešný riešiteľ. V kategórii F sa zúčastnilo 33 žiakov, z ktorých Filip dosiahol 2. miesto. V kategórii E súťažilo 24 súťažiacich, v ktorej Marek zaslúžene získal 6. miesto ako úspešný riešiteľ.

            Ďakujeme zúčastneným žiakom za ich voľný čas, ktorý museli vo veľkej miere obetovať často samostatnej práci k získavaniu mnohých informácii k daným témam mimo rozsahu vyučovacích hodín. Dúfame, že tieto informácie i zručnosti rozšíria ich všeobecný prehľad a využijú v budúcnosti pri ďalšom štúdiu.

          • Olympijský týždeň

          • Od pondelka 11. marca do štvrtka 14. marca prebiehali medzitriedne športové zápolenia medzi žiakmi druhého stupňa. Chlapci nadšene bojovali v halovom futbale a dievčatá si merali svoje sily vo vybíjanej. Aj keď emócie celého týždňa často prerážali cez bežné školské povinnosti, posledný deň ukázal, že víťaz nie je jasný do posledného športového kola. Bežné športové disciplíny ako futbalová strela na minibránu, výstrel florbalovej loptičky na presnosť do otvorov v bránke, hod do basketbalového koša, bedmintonový tandem boli spestrené rôznymi zábavnými disciplínami. Do bodového hodnotenia však pribúdali aj body za umelecké výtvory žiakov – olympijská hymna a olympijská vlajka a vedomostné úlohy kvízu, ktorý si opäť pre našich žiakov pripravil a prezentoval náš absolvent školy Tomáš. Najväčší aplauz a neskutočná atmosféra bola v čase, keď mohli získať pre triedu body aj triedni učitelia.  

            Celkový priebeh olympijského dňa bol sprevádzaný vynikajúcou disciplínou a povzbudivou atmosférou. Aj napriek vekovým rozdielom medzi športovcami, dokázali najstarší deviataci znížiť svoje silové výkony v tímových hrách. Za ich tolerantné správanie a prístup ďakujeme.

            Bodkou celého podujatia bola tombola. Všetkým „športovcom“ ďakujeme za pokojný a veselý priebeh. Putovný pohár si prevzali  víťazi tohto ročníka  – 8. A.  Srdečne gratulujeme.

            Ďakujeme učiteľom – telocvikárom za organizáciu a prípravu tohto športového podujatia a triednym učiteľom za podporu ich tímov.

            Tešíme sa na ďalší ročník školského olympijského týždňa.

          • Spoločné stretnutie prvákov a budúcich prvákov

          • Keďže sa blíži zápis do ZŠ, predškoláci boli pozrieť svojich kamarátov v 1.triede. Trieda SOVIČIEK a trieda MOTÝLIKOV mali možnosť zasadnúť do školských lavíc, čo sa im veľmi páčilo, a pozvali žiakov zo ZŠ do MŠ, aby si zaspomínali na časy strávené hrami a hračkami.

          • Vzdelávanie v oblasti trvalo udržateľného rozvoja na Tenerife

          • Kurz, na ktorom sa zúčastnili pani učiteľky Mgr. Kamila Janotíková a Mgr. Eva Krišová, sa konal na  ostrove Tenerife v meste Arona. Otvorenie kurzu sa konalo v piatok 16. februára spoločným stretnutím všetkých účastníkov, na ktorom sme sa vzájomne zoznámili a predstavili.   Tri vynikajúce školiteľky sprevádzali účastníkov kurzu v problematike trvalo udržateľného rozvoja a problémov našej planéty. Veľmi zaujímavá bola rozprava o ľadovcoch.  

            Okrem množstva zaujímavých podnetov sa dozvedeli aj o biodiverzite ostrova, ale aj o problémoch, ktoré majú Kanárske ostrovy s elektrinou, vodou a internetom. Kanárske ostrovy navštívi ročne šestnásť miliónov turistov. Pani učiteľky boli informované o viacerých medzinárodných projektov, do ktorých sa môžu zapojiť školy  angažujúce sa v problematike zelenej školy.

            Súčasťou kurzu bola aj návšteva základnej a strednej školy, kde bolo možné pozorovať študentov a pedagógov počas vyučovacej hodiny.

            Večernou časťou programu bolo slávnostné prevzatie certifikátu o absolvovaní kurzu a vzájomné poďakovanie za spoločne strávený čas, rozlúčenie sa.

          • Detská krížová cesta

          • Dnes sa spojilo niekoľko deti z Oravskej Jasenice pri spoločnej krížovej ceste vo farskom kostole. Krížová cesta bola obetovaná za všetky deti celého sveta, takže aj za tie naše, a bola netradičná. Pri každom zastavení sme prikladali na kríž symboly, ktoré charakterizujú dané zastavenie. Celé to bolo ukončené kňazským požehnaním, ktoré nám dalo určite veľa síl do ďalšieho života.

            Veľké ďakujem patrí pani družinárkam, pretože sa zúčastnili s deťmi celej krížovej cesty. Ďakujem aj rodičom, ktorí prišli so svojimi  malými detičkami.

          • Vybíjaná – výber do okresného kola – staršie žiačky

          • Dnes sa naše žiačky šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili výberového kola do okresu. Súťažili so žiačkami z Mútneho a Oravského Veselého a po rokoch sa im podarilo získať 1. miesto.

            Touto výhrou sa kvalifikovali do okresného kola do Rabče, kde sa postavia proti novým tímom. Ich dnešná výhra bola naozaj zaslúžená a budeme im držať palce na okrese.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje