• Školský rok 2023/2024

      •    

        Atletika mladších žiakov

         

        Dňa 19. 6. 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili atletiky  družstiev mladších žiakov v Rabči. Školu reprezentovali: Michal Graňák, Darius Laššák, Matej Rusnák, Samuel Feranec. Súťažili v disciplínach beh na 60 a 600 metrov, skok do výšky, skok do diaľky, hod kriketkou, vrh guľou a štafeta 4X60 m. Počas veľmi horúceho dňa podali krásne výkony, ktorými sa aj umiestnili na stupňoch víťazov. Samuel Feranec obsadil 3. miesto v behu na 60 metrov. Michal Graňák obsadil 3. miesto vo vrhu guľou a 1. miesto v hode kriketovou loptou.

           

        Olympiáda z matematiky materských škôl

         
        V apríli úspešne reprezentovali našu MŠ na matematickej olympiáde dievčatá z Motýlikovej triedy – Klárka  Čierniková a Adelka Sitáriková. Olympiáda sa konala v MŠ Zákamenné a bola zaujímavo motivovaná na tému Vesmír. Deti si zopakovali rôzne pojmy, výrazy z oblasti matematických predstáv. Veľa nových informácií sa dozvedeli o planétach, obežných dráhach a  dianí vo vesmíre. Bola to veľmi pekná, obohacujúca akcia pre deti, ale aj učiteľky.
           

        Leonardo 2024

         

        25. apríla 2024 sa uskutočnila vedomostná súťaž pod názvom Konkurs wiedzy ogolnej Leonardo 2024 v poľskej obci Makow Podhalanski, na ktorej sa zúčastnil aj náš žiak 9. A triedy – Marek Brontvaj. Svoje všeobecné vedomosti  preukázalo 54 účastníkov zo slovenských a poľských pohraničných obcí Oravy, a to z geografie, histórie, biológie, fyziky, chémie,...  V celkovom hodnotení sa Marek umiestnil na 7. mieste, avšak z pomedzi slovenských súťažiacich si vybojoval krásne 1. miesto.

           

        McDonald´s cup

         

        V piatok 19. apríla 2024 sa uskutočnilo obvodné kolo futbalového turnaja McDonald´s cup. Zúčastnili sa na ňom žiaci a žiačky 3. a 4. ročníkov základných škôl Mútne, Oravské Veselé a Oravská Jasenica. Podmienkou účasti družstva na tejto súťaži je, že tím musí tvoriť aj minimálne jedno dievča počas celej hry. Nášmu tímu sa podarilo z 1. miesta postúpiť do okresného kola.

        V okresnom kole, ktoré prebiehalo na štadióne MŠK Námestovo dňa 23. apríla 2024, naši žiaci podali výborný výkon, bojovali s veľkým nasadením so súpermi – Námestovo, Lokca, Zákamenné a Sihelné. Výbornú hru a športové nasadenie však sprevádzali situácie, ktoré priniesli na konci posledného zápasu veľké sklamanie na tvárach našich hráčov. Od 3. miesta ich delila jedna strela do našej bránky, za ktorou zaznelo odpískanie konca hry.

           

        Biologická olympiáda kategórie E-zoo

         
        Dňa 11. apríla 2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády kategórie E-zoo pod názvom „Poznaj a chráň“. Našu školu opäť reprezentovali Adam Kriš (8. ročník) a Marek Brontvaj (9. ročník). Z pomedzi ôsmich súťažiacich sa chlapci umiestnili na 3. mieste  - Marek Brontvaj a 4. mieste – Adam Kriš ako úspešní riešitelia. V rámci prípravy museli chlapci zvládnuť  50 predpísaných druhov živočíchov lesného ekosystému, vedieť ich latinské názvy, zaradiť do systému a samozrejme využiť množstvo informácií z ich života. Súčasťou prípravy bolo aj zhotovenie zbierky pobytových stôp živočíchov lesa.
           

        Pytagoriáda – okresné kolo

         
        Dňa 9. apríla 2024 sa uskutočnilo v Námestove okresné kolo matematickej súťaže – Pytagoriády, kde traja naši žiaci postúpili zo školského kola – Matej Hvolka (3. A), Michal Kurťák (4. A) a Patrik Baculák (5. A). Podmienkou, aby sa žiak stal úspešný riešiteľ, bolo vypočítať 10 príkladov. Do celkového poradia sa však započítava aj ušetrený čas. Gratulujeme Patrikovi Baculákovi, ktorý sa ako úspešný riešiteľ umiestnil na krásnom 3. mieste
           

        Výber do okresného kola – vybíjaná 1.- 4. ročník

         

        Po štyroch rokoch sme sa prvýkrát pokúsili zúčastniť súťaže vo vybíjanej s mladšími žiakmi. 25. 3. 2024 žiaci 2.- 4. ročníka poctivo bojovali vo výbere do okresného kola proti dvom iným školám – Oravská Polhora a Rabča. Konečne si naši žiaci mohli zmerať sily s inou školou. Vybojovali si pekné 2. miesto. Určite sa budú pripravovať  aj budúci rok, pretože si už obhliadli nové prostredie a nebude to nič nové, čo by im bránilo v ich lepšom výkone.

           

        Okresné kolo – vybíjaná staršie žiačky

         
        Po postupe do okresného kola vo vybíjanej sa dievčatá šiesteho a siedmeho ročníka snažili doladiť a zdokonaliť ešte niekoľko herných kombinácii, aby si mohli zmerať sily s novými žiačkami z iných škôl. Vo štvrtok 21. 3. 2024 sa stretlo v Rabči 5 tímov – Námestovo, Rabča, Hruštín, Novoť a Oravská Jasenica. Nové prostredie a neskutočne dobrí súperi  boli výzvou pre naše dievčatá. Jeden bod nás delil od tretieho miesta. Veľká pochvala patrí dievčatám, pretože ukázali ako správne a tímovo vedia hrať. Aj budúci rok sa budeme snažiť dostať aspoň do okresného kola.
           

        Biblická olympiáda - dekanátne kolo

         

        Dňa 21. 3. 2024 sa naši žiaci Filip Prielomek, Zoja Brontvajová a Mária Poláková zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády v Námestove. Ako jediná olympiáda umožňuje pracovať trojčlennému družstvu spoločne. Tento rok boli žiaci opäť veľmi úspešní. Neobhájili si síce minuloročné 1. miesto, ale skončili spomedzi deviatich družstiev na krásnom 2. mieste. Veľmi sa tešíme, že sú medzi nami ešte deti, ktoré majú záujem o čítanie Božieho slova.

           

        Geografická olympiáda - okresné kolo

         
        Aj tento rok štyria sa naši žiaci – Marek Brontvaj (9. A), Matej Rusnák, Erik Balák (5. A) a Filip Prielomek (7. A) zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády. Okrem poznatkov z regiónu Orava museli preukázať svoje vedomosti a zručnosti. Z pomedzi tridsiatich súťažiacich sa vo svojej kategórii podarilo Erikovi získať 27. miesto a Matejovi 20. miesto ako úspešný riešiteľ. V kategórii F sa zúčastnilo 33 žiakov, z ktorých Filip dosiahol 2. miesto. V kategórii E súťažilo 24 súťažiacich, v ktorej Marek zaslúžene získal 6. miesto ako úspešný riešiteľ.
           

        Vybíjaná – výber do okresného kola – staršie žiačky

         

        Dnes sa naše žiačky šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili výberového kola do okresu. Súťažili so žiačkami z Mútneho a Oravského Veselého a po rokoch sa im podarilo získať 1. miesto. Touto výhrou sa kvalifikovali do okresného kola do Rabče, kde sa postavia proti novým tímom. Ich dnešná výhra bola naozaj zaslúžená a budeme im držať palce na okrese.

           

        Biologická olympiáda - okresné kolo

         
        Výsledky nedávnej biologickej olympiády nás potešili úspechom našich dvoch žiačok - Márii Polákovej a Denisky Čiernikovej. Dievčatá ukázali svoje výnimočné schopnosti a zručnosti v riešení biologických úloh. Mária bola odmenená najvyšším ocenením a obsadila 1. miesto, Deniska  - ako úspešná riešiteľka - 6. miesto.
           

        Olympiáda z nemeckého jazyka - okresné kolo

         
        Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku sa uskutočnilo 18. januára 2024 na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, ktorého sa zúčastnila aj naša žiačka 9. ročníka, Tamara Čierniková. Ako jediný zástupca základných škôl medzi žiakmi gymnázií sa umiestnila na zaslúženom 1. mieste. Tým si vybojovala postup do krajského kola. Svoje vedomosti si vyskúšala nielen v gramatickom teste, v čítaní a počúvaní s porozumením, ale musela obhájiť svoje vedomosti aj v praktickej konverzačnej časti súťaže.
           

        Olympiáda z anglického jazyka - okresné kolo

         
        Dňa 17. 1. 2024 sa v Centre voľného času Maják Námestovo konalo okresné kolo Olympiády anglického jazyka. Súťažilo sa vo dvoch kategóriách, 1A – žiaci 5. - 7. ročníka a 1B – žiaci 8. - 9. ročníka. Žiaci najskôr absolvovali písomný test a následne ústnu časť. V kategórii 1A našu školu zastupovala žiačka 7. ročníka, Mária Zanovitová, ktorá sa umiestnila na 9. mieste a v kategórii 1B žiak 9. ročníka, Hugo Brontvaj, ktorý sa umiestnil na 2. mieste.
           

        Majstrovstvá okresu v šachu - okresné kolo

         
        V pondelok, 13. novembra 2023 sa v Krušetnici uskutočnilo okresné kolo v zrýchlenom šachu, na ktorom sa zúčastnili aj štyria naši deviataci. Z pomedzi 82 zúčastnených, chlapci, ktorí sa tomuto druhu športu venujú len vo svojom voľnom čase, obsadili pekné 14 miesto – Hugo Brontvaj, 17. miesto – Blažej Bakaľa, 19. miesto – Daniel Krasničan a 71. miesto – Denis Konšťák.
           

        Medzinárodná informatická súťaž iBobor

         

        Od 6. do 10. novembra 2023 prebehla na škole informatická súťaž iBobor. Súťaže sa zúčastnili žiaci od 3. do 9. ročníka. Súťažili v štyroch kategóriach Drobci – 2. a 3. ročník, Bobrík - 4. a 5. ročník, Benjamín – 6. a 7. ročník a Kadet - 8. a 9. ročník.

        1 žiak z 3. ročníka sa zapojil do iBobra v kategórii Drobci. 
        Úlohy v kategórií Bobrík riešilo 19 žiakov 4. a 5. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali a diplom získali: Patrik Baculák   5. A, Matej Rusnák   5. A, Alžbeta Krasničanová   5. A,  Dorota Kubiznová   4. A, Mathias Feranec   4. A, Erik Balák   5. A, Michal Kušnier   5. A,  Oliver Balcerčík   5. A, Lukáš Brontvaj   5. A, Richard Szczerba   5. A, Anabela Ratulovská   4. A,  Markus Čajka   5. A, Daniel Murgaš   5. A.

        V kategórii Benjamín riešilo úlohy 3 žiaci 7. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali a diplom získali: Zoja Brontvajová   7. A , Filip Prielomek    7. A, Alexandra Žofajová   7. A.

        Z pomedzi 8 kadetov 8. a 9. ročníka boli úspešní títo žiaci: Denis Konšťák   9. A, Mária Poláková  8. A, Šimon Hvoľka   9. A, Marek Brontvaj   9. A, Hugo Brontvaj  9. A.

         

           

        Zelená škola – 2 roky oddanej práce za udržateľný rozvoj v téme ODPADY

        S radosťou Vám oznamujeme, že sme po dvojročnom neúnavnom úsilí získali prestížny titul ZELENÁ ŠKOLA. Tento titul nie je len ocenením, ale aj zrkadlom našej školskej komunity  a jej záujmu o životné prostredie a udržateľný rozvoj. Od okamihu, kedy sme sa pustili do tejto výzvy, uplynuli dva roky plné vzdelávania, spolupráce a rovesníckej solidarity. Naša cesta k titulu Zelená škola bola plná rozmanitých aktivít, ktoré nám pomohli porozumieť dôležitosti témy v našom každodennom živote.

             Jadrom nášho úspechu bolo Zelené Kolégium, skupina aktívnych žiakov, ktorí sa stali hybnou silou našej snahy. Táto skupina žiakov zvládla metodiku 7 krokov a postupne tak vytvárali zmeny vo svojom okolí. Práve oni hrali kľúčovú úlohu v realizácii rôznych projektov, zameraných na zníženie odpadu, recykláciu a zvýšenie environmentálneho povedomia. 

        Dnes, keď oslavujeme získanie titulu „Zelená škola“, sme si vedomí toho, že to nie je len koniec našej cesty, ale skôr začiatok nového záväzku. Je to záväzok pokračovať v udržateľných praktikách a šírení povedomia ako byť dobrým príkladom pre naše okolie.

            Ocenenie prevzali žiačky Zeleného Kolégia v Košiciach.  

         

              
           

        Olympiáda zo slovenského jazyka - okresné kolo

        Dňa 15.11.2023 sa v Námestove konalo okresné kolo  olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našu školu zastupovala žiačka 9. ročníka Tamarka Čierniková.

        Po  najlepšom  vedomostnom teste, po úspešnej transformácii textu a rečníckom prejave sa  v konkurencii 18 žiakov z celého okresu  Tamarka umiestnila na 1. mieste a bude našu školu reprezentovať v krajskom kole.

           

        Literárny Kežmarok 2023

         
        V dňoch 5.- 6. októbra 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 58. ročníka najstaršej literárnej súťaže na Slovensku Literárny Kežmarok. Vyhodnotenie bolo spojené s bohatým dvojdenným programom, ktorý začal viceprimátor mesta pán Jozef Matia privítaním účastníkov v obradnej sieni mestského úradu. Nasledovalo slávnostné otvorenie pred budovou lýcea sprevádzané hudobným doprovodom žiakov z Gymnázia P. O.  Hviezdoslava v Kežmarku. Po recepcii, ktorú pripravili žiaci Strednej odbornej školy v Kežmarku, sa konala prehliadka najstaršej a najväčšej školskej a filozofickej lyceálnej knižnice v Európe. Večer mali účastníci možnosť zúčastniť sa dramatizovanej literárnej prechádzky mestom. Žiaci ZUŠ A. Cígera v Kežmarku pripravili zaujímavé divadelné scénky, ktorými kreatívne a zábavne predstavili významných literátov Kežmarku. Na záver dňa bol v evanjelickom drevenom artikulárnom kostolíku koncert Andrea Bučko Band. Piatok odštartovalo stretnutie s porotou súťaže. Každý účastník dostal spätnú väzbu formou nie len pochvál, ale aj kritiky. Popoludní boli tvorivé dielne s pani Evou Raffajovou pre deti do 13 rokov a s pani Tamarou Šimončíkovou Heribanovou pre mladých spisovateľov od 14 do 21 rokov. Účastníci mali možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujímalo a diskutovať aj medzi sebou. Celé podujatie korunovalo slávnostné vyhlásenie výsledkov, kde sa aj naša bývalá žiačka Daša Brontvajová dozvedela o svojej výhre. S poviedkou "Unesená hviezdami" vyhrala 3. miesto vo svojej kategórii, s ktorou súťažila ešte za základnú školu.
           

        Mladá slovenská poviedka 2023

         

        Mladá slovenská poviedka v roku 2023 oslavuje už svoje  XX. narodeniny.  Tento ročník celoštátnej literárnej súťaže mladých autorov bol venovaný najmä 160. výročiu založenia Matice slovenskej. Vyhlasovateľom a organizátorom  súťaže bolo ako každoročne Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, k  spoluorganizátorom súťaže patrili  Spolok slovenských spisovateľov v Bratislave, Slovenský literárny ústav Matice slovenskej v Martine a  Zmeškalov dom v Dolnom Kubíne. Poslaním súťaže je okrem iného  umožniť sebarealizáciu detí a mládeže so vzťahom k literatúre,  aktivizovať tvorivý rast mladých talentov  a v neposlednom rade aj zvýšiť záujem u mladej generácie o pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu. Celoštátna literárna súťaž Mladá slovenská poviedka je jednou z vrcholných súťaží v oblasti literárnej tvorby na Slovensku. Súťaže sa každoročne zúčastňujú  autori zo Slovenska i zo zahraničia. S radosťou a vďačnosťou sme teda obdržali správu, že naša bývalá žiačka, s touto poviedkou súťažiaca ešte za našu základnú školu, získala s poviedkou Dračica v silnej konkurencii v II. kategórii  1. miesto.

        Daške prajeme ešte veľa tvorivého elánu, radosti z písania, aby svoj zápal dokázala preniesť aj na nás ostatných a tým otvárala  cesty k mladej literatúre.                                                                                                                           

           

         

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141
        029 64 Oravská Jasenica
        Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková
        riaditel@zsoravjas.sk
        +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová
        zastupcazs@zsoravjas.sk
        +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská
        zastupcams@zsoravjas.sk
        +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková
        ekonomka@zsoravjas.sk
        +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková
        skolskajedalen@zsoravjas.sk
        +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje