• Beseda so správcom zo Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej

          • V stredu – 20. decembra – sme mali jedinečnú príležitosť zahĺbiť sa do fascinujúceho sveta ochrany a záchrany zranených zvierat žijúcich vo voľnej prírode. Žiaci 1.- 7. ročníka (okrem druhákov) sa zúčastnili pútavej besedy so správcom Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej – pánom Metodom Macekom, ktorý nám priblížil dôležitosť a krásu aktivít v prospech záchrany týchto tvorov.

                 Zázrivská záchranná stanica sa nachádza v nádhernom prírodnom prostredí. Je to miesto, kde sa stretávajú ľudia s veľkým srdcom.  Ich poslaním je záchrana živočíchov z voľnej prírody, ich rehabilitácia, liečba  a návrat späť do voľnej prírody. Počas besedy sme mali možnosť bližšie sa pozrieť, ako táto organizácia zasahuje v prípade, že zvieratá potrebujú našu pomoc. Záchrana a nadväzujúce aktivity sú veľmi náročné úlohy, ktoré dokážu zvládnuť jedine v spolupráci s mnohými organizáciami a partnermi. Preto sa snažia pozitívne vplývať na verejnosť v rámci ochrany prírody a záchrany živočíchov, zvyšovať povedomie o problematike a vzdelávať detí aj dospelých.

                 Pán správca nám opísal niektoré prípady zvieratiek, ktoré sa dostali do stanice – od malých vtáčat cez zranené dravce až po veľké šelmy. Sledovali sme príbehy o ich uzdravení, rehabilitácii a následnom prepustení späť do voľnej prírody. Táto skúsenosť nám poskytla pohľad na to, ako táto starostlivosť môže mať hmatateľný vplyv na svet okolo nás.

          • Vianočný benefičný koncert

          • V predvianočnom čase si naše deti pod vedením pani učiteliek pripravili milé vystúpenie, v ktorom sa nám predstavili nielen tí najmenší, ale aj žiaci zo  Základnej umeleckej školy Ignáca Kolčáka v Námestove, súbor Poľanka a Jaseničanka. Detským spôsobom sme sa preniesli do rozprávok vločiek a vianočných  príbehov.  S úsmevom na perách sme sa nadýchli pokojnej atmosféry Vianoc. Ďakujeme všetkým účinkujúcim a ich pani učiteľkám, deťom zo súboru Poľanka a členom súboru Jaseničanka za spríjemnenie predvianočného času. Srdečné ďakujem patrí aj p. Lukášovi  Laštíkovi a  všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri príprave programu. Celý výťažok koncertu v sume 431,30 € odovzdáme prostredníctvom Obecného úradu Oravská Jasenica tým, ktorým aspoň takýmto spôsobom môžeme dať najavo, že nám ich osud nie je ľahostajný. ĎAKUJEME.  

          • Vianočné trhy - deti materskej školy

          • Vianoce sú čas radosti, pokoja, súdržnosti a lásky.

            Naše pani učiteľky z materskej školy tento predvianočný čas využili s detičkami naplno rôznymi aktivitami, vystúpeniami a divadielkami. Piekli s deťmi medovníčky, spievali vianočné pesničky, absolvovali rôzne predstavenia a zúčastnili sa aj vianočných trhov, kde si pripravili krásny program. Pevne veríme, že dobrá nálada z MŠ sa šírila ďalej a všetkých zahriala pri srdiečku.

          • Vianočné oblátky

          • V tomto predvianočnom čase mali možnosť deti vidieť na vlastné oči výrobu vianočných oblátok. Pani učiteľka, Marcela Žofajová prezentovala na školskej chodbe pečenie chutných oblátok, ktoré si mohli deti aj ochutnať..... Ďakujeme.

          • Pytagoriáda

          • Aj tomto školskom roku prebehlo školské kolo Pytagoriády. Pytagoriáda  je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov – musí ich byť min. 10, sa započítajú body za čas.

            V kategórii P3 sa zúčastnilo 21 detí z 3. ročníka. Medzi úspešných riešiteľov sa zaradili: Patrik Mliečko (24 bodov), Filip Benček (23), Katarína Pavčová (23), Matej Hvolka (26), Kiara Kaszová (21), Marán Graňák (22), Filip Kavoň (21), Klaudia Baculáková (25), Nikolas Ambroz (23), Noel Brontvaj (22), Michal Kubíček (21), Adrián Okoličany (24), Lukáš Laštík (23) a Adam Balák (22).

            V kategórii P4 riešilo 10 účastníkov. Ako úspešní riešitelia skončili Mathias Feranec (20), Michal Kurťák (23) a Adrián Pavč (21).

            Kategóriu P5 zastupovalo 10 žiakov. Z nich boli úspešní riešitelia: Patrik Baculák (19), Matej Rusnák (18) a Slávka Snopková (18).

            V kategórii P6 sa zúčastnilo 9 žiakov a v kategórii P7 6 žiakov.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme.

          • Mobilita žiakov v Engeri (Nemecko)

          • Dvanásť žiakov sa zúčastnilo mobility v nemeckej škole Widukind Gymnasium v meste Enger v NEMECKU od 10. do 16. decembra 2023, ktorej cieľom bolo zdokonalenie a praktické používanie nemeckého i anglického jazyka v reálnych podmienkach.

             

            Po prílete na letisko žiaci absolvovali prehliadku mesta Dortmund, kde si nenechali ujsť bundesligový klub Borussia Dortmund a jeho ikonický štadión Iduna Signal Park, a samozrejme vianočnú atmosféru na miestnych trhoch. V podvečerných hodinách sa vlakom premiestnili do mesta Enger, sídla partnerskej školy. Tu sa privítali s novými kamarátmi, u ktorých  hosťovali naše deti.

             

            Druhý deň začal spoločnými raňajkami na partnerskej škole. Nasledovali spoločné " warm-up" aktivity v nemeckom aj anglickom jazyku, pri ktorých sa deti lepšie spoznali a užili si kopec zábavy, o to viac, že sa konali na čerstvom vzduchu. Tu sa dozvedeli  viac o pôvode názvu školy a kto bol vlastne WIDUKIND... Bol to stredoveký šľachtic a rytier, ktorý bojoval proti Karolovi Veľkému, ktorý chcel násilím ovládnuť saské kmene. Navštívili múzeum Widukinda a užili si popoludnie v rodinách. Večer rodičia zorganizovali bowlingovú akciu.

             

            Ďalší deň sa niesol v duchu vyučovania nemeckého jazyka rôznymi technikami a metódami. Žiaci absolvovali až 6 rôznych zaujímavých hodín nemčiny s kvalitnými učiteľmi.

            Večer ich čakal nádherný vianočný koncert viacerých hudobných a speváckych telies a skupín, ktoré pôsobia na tomto gymnáziu. Bol to prekrásny a veľmi hodnotný zážitok.

             

            Nadchádzajúci deň žiaci so svojimi pani učiteľkami strávili v meste MÜNSTER, kde si naše deti precvičili nemčinu v praktických reálnych situáciách. So svojimi nemeckými kamarátmi boli vyslaní na tržnicu, odkiaľ mali priniesť niečo zaujímavé a chutné, z čoho si pripravili malý ochutnávkový piknik.

            Prehliadli si krásne staré mesto... Münster, ktoré je najmä univerzitné mesto s charakteristickým spôsobom prepravy - na bicykli. Nesmeli chýbať čarovné vianočné trhy.

            Deti riešili v skupinách rozličné úlohy a hádanky, ktorých riešenia našli na rôznych častiach starého mesta.

             

            Štvrtok strávili v meste PADERBORN, kde si precvičili nemčinu v ďalších praktických reálnych situáciách. So svojimi nemeckými kamarátmi si prešli najznámejšie miesta v meste ako katedrálu, radnicu, staré mesto podľa aplikácie.

            Opäť nesmeli chýbať čarovné vianočné trhy.

            Deti opäť riešili v skupinách rozličné zaujímavé úlohy a hádanky, ktorých riešenia našli na rôznych častiach starého mesta.

             

            Posledný deň strávili v škole, prvé hodiny deti tvorili spolu so svojimi nemeckými kamarátmi prezentácie, kde zhrnuli, čo všetko zažili, čo sa naučili, čo si odnášajú z mobility. Potom nám všetkým odprezentovali svoje práce v nemeckom jazyku.

            Popoludní v sprievode rodín, ktoré hostili našich študentov, navštívili mieste klzisko, kde si užívali zimné korčuľovanie a veľa zábavy.

            Večer nás čakala rozlúčková párty, odovzdávanie certifikátov a vyhodnotenie tejto mobility.

             

            V sobotu sa žiaci presunuli na železničnú stanicu Herford, odkiaľ cestovali spolu s pani učiteľkami do Dortmundu. V Dortmunde navštívili čarokrásne vianočné trhy a po krátkom oddychu sa presunuli na letisko. Do Katovíc prileteli okolo 18:00. Unavení, no plní prekrásnych zážitkov sa stretli s rodičmi o 20:30  pri našej základnej škole.

             A tak po náročnom pracovnom týždni, ktorý bol však naplnený zábavou a  priateľskou starostlivosťou zo strany partnerskej školy, sa všetci účastníci spokojne vrátili domov medzi svojich plní zážitkov a skúseností.

             

            Ďakujeme nemeckej partnerskej škole za vrelé privítanie a vynikajúcu starostlivosť o naše deti.

          • Vianočná pošta

          • ,,Vo svete sú  ľudia, ktorým záleží na tom, ako sa seniori cítia, myslia na nich, chcú ich potešiť a dať im vedieť, že na nich záleží. ´´ To je posolstvo Vianočnej pošty, ktorej súčasťou je aj naša škola. Každý senior dostane od nášho žiaka vlastnoručne napísaný a vytvorený pozdrav, ktorého tvorba a písanie sa stáva súčasťou našich školských aktivít. Od zamestnancov domovov sociálnych služieb sa spätne dozvedáme, aký je tento prejav záujmu pre seniorov dôležitý.  Priam hmatateľne cítiť dojatie, radosť, nadšenie a úžas nad tým, že aj oni dostali pozdrav, že ešte vždy je niekde tam vonku niekto, kto na nich myslí.

            Aj takouto formou sa snažíme v žiakoch  prehlbovať empatické cítenie, nezištnú pomoc a ľudskosť v malých skutkoch.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do charitatívnej akcie na podporu seniorov. Celá zbierka funguje na sieti kontaktných osôb, ktoré zbierajú krabice po celom Slovensku, vo všetkých krajských a okresných mestách a vo viacerých obciach.

            Žiaci a zamestnanci do krabičiek postupne napĺňali niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a predovšetkým niečo od srdca.  Všetky krabičky putovali do zariadení na Orave a pevne veríme, že potešia nejedného deduška či babičku.

            Ďakujeme pekne za vaše šľachetné srdcia. Prajeme touto cestou našim seniorom krásne sviatky, veľa zdravia, lásky a porozumenia.

          • Páračky

          • Páranie peria bolo neodmysliteľnou súčasťou každej zimy. Pri tejto činnosti sa schádzali ženy a dievčatá zo susedstva. Páralo sa perie, ktoré pochádzalo z doma chovaných husí či kačíc. Pri práci sa rozprávali rôzne príbehy, často strašidelné, ktoré deti radi počúvali. Po skončení párania, gazdiná pripravila svojim pomocníčkam pohostenie v podobe vianočky a bylinkového čaju.

            Perie sa využívalo ako náplň do perín a vankúšov. Napárať perie do výbavy pre budúcu nevestu bolo dlhodobou záležitosťou.

            Túto zimnú tradíciu sme chceli pripomenúť aj žiakom 5. ročníka v rámci regionálnej výchovy. V spolupráci s členkami Miestneho odboru Matice slovenskej sme zorganizovali páračky. Deti mali možnosť vyskúšať si ako sa páralo perie, pretože dnes sú páračky len nezabudnuteľnou spomienkou. Vianočka a lipový čaj všetkým chutil.

          • Stretnutie v Prahe - projekt Vyšehradských fondov

          • V rámci projektu Vyšehradských fondov sme sa poslednýkrát stretli v českej partnerskej škole – Anglo-nemeckej obchodnej akadémii v Prahe od 4. do 7. decembra 2023.

            Po šťastnom príchode do Prahy sme zavítali do školy, kde nás už privítali študentky, u ktorých boli počas pobytu ubytovaní naši žiaci.

            Nasledujúci deň začal vzájomnými srdečnými rozhovormi a spomienkami na predchádzajúce spoločné chvíle. Pripomenuli sme si zážitky zo Slovenska, a to krátkym videom z módnej prehliadky modelov, ktoré si žiaci usilovne vytvorili. Perníčky, ktoré žiaci a študenti upiekli vo svojich rodinách, vyzdobili podľa svojich predstáv. Nadchádzajúce Vianoce sme si priblížili prezentovaním vianočných zvykov a tradícií na Slovensku, v Poľsku a Česku a s úsmevom sme zistili, koľko toho máme spoločného. Po aktívnej práci sme sa presunuli verejnou dopravou do vyzdobenej vianočnej Prahy. Prezreli sme si zaujímavosti Starého mesta – Hradčany, Prezidentský palác, Chrám sv. Víta, Karlov most, Prašná brána, Staromestské námestie, Pražský orloj...

            Nasledujúci deň sme sa venovali zhotovovaniu vianočných ozdôb z odpadového materiálu, stanovovaniu celkových nákladov na výrobok vrátane marže a celkovej predajnej ceny.

            Po obede sme si prezreli Jubilejnú výstavu betlehemov v Klementíne, Petřín so svojimi zaujímavosťami, kde sme sa príjemne zabavili v zrkadlovom bludisku. Zimnú stovežatú Prahu sme mohli obdivovať z vyhliadkovej veže.

            Unavení sme  si užili pochúťky vychýrenej českej gastronómie a pod svetlami vianočných ozdôb a za sprievodu vianočných melódií sme mohli zažiť korčuľovanie priamo na Václavskom námestí.

             

            Posledný rozlúčkový deň sme spoločne zhodnotili výsledky spoločných aktivít. Žiaci si okrem spomienok odvážali aj certifikáty o účasti v projekte.

             

            Ďakujeme študentkám a ich rodinám za prijatie a starostlivosť počas pobytu a pani profesorke Helenke Hrdličkovej za vytvorenie priateľskej atmosféry.

            Ďakujeme aj našim žiakom za úctivé reprezentovanie nielen našej školy, ale aj našej krajiny.

          • Sviatok sv. Mikuláša na II. stupni

          • Tento rok oslávili žiaci II. stupňa sviatok sv. Mikuláša iným, trochu netradičným spôsobom – zahrali si únikovú hru Escape. Žiaci ako agenti, bojujúci proti hackerom, museli plniť rôzne logické úlohy. Po ich správnom vyriešení,  dostali kód zložený z troch čísel, ktorý im  pomohol pri otváraní zámkov. Až keď posledná skupina žiakov  otvorila zámok, dozvedeli sa kombináciu čísel od trezoru, v ktorom boli uložené peniaze.  Po ich spočítaní dostali opäť číselný kód, ktorým zastavili centrálny počítač hackerov.  Hra skončila a žiaci mohli opustiť miestnosť. Táto hra preverila nielen ich logické schopnosti, ale aj používanie obyčajného sedliackeho rozumu a prácu v tíme.  

            Týmto spôsobom by sme chceli poďakovať rodičom našich žiakov, pretože finančné prostriedky pre I. stupeň (bábkové divadlo), ale aj pre II. stupeň (Escape) vo výške 5 eur boli čerpané z príspevkov ZRPŠ.

          • Najkrajší mikulášsky darček

          • Najkrajší mikulášsky darček dostali deti prvého stupňa v podobe zaujímavého divadelného predstavenia Zvedavý sloník. Toto bábkové divadlo zaujalo všetky deti nádhernými bábkami, skvelou hudbou a úžasnými výkonmi hercov. Dej sa odohrával kdesi uprostred Afriky, kde žili všelijaké zvieratá: žirafy, antilopy, škriekajúce opice, veľký krokodíl, dlhonohý pštros, stará korytnačka, krvilačný leopard, dlhý had menom Krajta a malý zvedavý sloník Bimbo.  Práve Bimbo si deti získal svojou zvedavosťou, úprimnosťou a odvahou. Žiaci toto predstavenie doslova hltali očami a z predstavenia si domov prinášali mnoho zážitkov.  

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje