• Ukončenie školského roka

          • 30. júna sme slávnostne ukončili školský rok 2022/23. Ráno nám pán farár odslúžil svätú omšu, na ktorej sme poďakovali za prežitý školský rok. Poďakovali sme za prijaté vedomosti, ale aj nadobudnuté priateľstvá, nezabudli sme poďakovať všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom školy za ich obetavú prácu a taktiež rodičom našich žiakov. Poprosili sme i za ochranu  cez prázdniny. Po sv. omši sme sa premiestnili do priestorov kultúrneho domu, kde nás privítala pani riaditeľka. Pán starosta sa  takisto prihovoril zamestnancom školy, rodičom i žiakom. Po príhovore boli ocenení žiaci našej školy – či už to bolo za výborný prospech, alebo za reprezentáciu školy v rôznych olympiádach alebo súťažiach. Obecný úrad finančne prispel na odmeny za zber papiera a pre žiakov, ktorí sa celý rok   starali o triedenie a vynášanie odpadu v triedach.

            Po odovzdaní cien sme uviedli do života zborník našej žiačky Dašky  Brontvajovej pod názvom Zahraj mi môj sen. Pán starosta a pán farár poďakovali Daške za reprezentáciu školy a popriali jej, aby naďalej rozvíjala svoj talent. Zborník by však nebolo možné vydať bez výraznej pomoci sponzorov – Obecný  úrad v Oravskej Jasenici, firma JUMAZ z Oravskej Jasenice, firma I.N.V.E.S.T. z Oravskej Jasenice, firma Metaltrim z Oravskej Jasenice, firma Fama - Marcel Farský z Oravskej Jasenice, firma M – gips z Oravskej Jasenice, p. Katarína Brontvajová s kolektívom spolupracovníkov z Námestova a p. Patrícia Čierniková. Zborník obsahuje i ISBN číslo, ktoré vydáva Národná agentúra so sídlom v Národnej knižnici v Martine a stáva sa tak súčasťou ich knižničného fondu. Zborník obsahuje súhrn ocenených prác, ktorými reprezentovala našu školu a obec na rôznych celonárodných a medzinárodných súťažiach. Príbehy zobrazujú humorne i vážne pohľad dospievajúceho dievčaťa na svet okolo nás. Daška tento školský rok našu  školu opúšťa, pretože od septembra sa stane študentkou gymnázia. Aj touto cestou sa jej chceme poďakovať za šírenie dobrého mena našej školy a obce za hranicami nášho  regiónu.

            Okrem Dašky sa s našou školou rozlúčili i naši deviataci, dvaja piataci a jeden zástupca ôsmeho ročníka. Do ďalšieho štúdia im prajeme veľa síl a trpezlivosti, veď nič cenné v našom živote nezískavame ľahko. Dúfajme, že si budú spomínať na roky strávené v našej škole s radosťou a láskou.

          • Cyklotúra Terchová - Žilina

          • Dňa 2. júla sme mohli prežiť pekný deň v prostredí obklopení prekrásnou terchovskou prírodou. Novým cyklistickým chodníkom sme lemovali riečku Varínku cez mnoho drevených premostení. Mohli sme tak obdivovať okolitú prírodu i spoznať nové miesta. Pri návrate domov sme mohli z hojdačky obdivovať pohoria Malej Fatry. Ďakujeme rodičom za milú spoločnosť a pomoc, deťom za huževnatosť a vytrvalosť. Tešíme sa na budúce.

          • Projekt “Ekohydrologická obnova rašelinísk“

          • Už druhýkrát sme navštívili známu  a výnimočnú lokalitu – Klinské rašelinisko v rámci   bátateľsko – zážitkového programu - „Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch“. Skvelý tím žiakov šiesteho ročníka sa na tomto území mapuje nielen vzácnu flóru, súčasťou ktorej sú rojovník, páperník, andromédka, kľukva, čučoriedka barinná a hlavne známa mäsožravá rastlina rosička okrúhlolistá, ale žiaci sa presvedčili aj o tom, prečo strácame vodu a ako sa mení klíma, aké sú teplotné rozdiely v zelenej a obnaženej krajine, aké je pH vody v rašelinisku a v bežnej mláke, ako vyzerá bobria hrádza, prečo predátor zaženie korisť do mokrade.... Pri bádaní nám veľmi pomohli krásne pomôcky na meranie vlhkosti, teploty, odchytové lupy, kompasy, meracie pásma, zrážkomer a mnohé iné, ktoré sme v rámci projektu dostali. Projekt pokračuje aj v budúcom školskom roku.

          • Villa Zerna 2023

          • LK PoeMa v Hornom Srní, Obecná knižnica v Hornom Srní a Obecný úrad v Hornom Srní vyhlasilo už  10. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Villa Zerna 2023. Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci ZŠ, študenti VŠ a dospelí zo Slovenska, s prácami, ktoré doteraz neboli publikované a ani ocenené v iných súťažiach. Súťaž bola tematicky voľná. Naša žiačka Daška Brontvajová si aj z tejto súťaže priniesla domov výborné 2. miesto za poviedku Papierové lietadielko. V poviedke humorne vykresľuje školské prostredie z pohľadu učiteľa a žiaka. Daške srdečne blahoželáme a želáme jej mnoho ďalších úspechov.

          • Účelové cvičenia

          • Aj starší žiaci si overili svoje vedomosti a zručnosti 26. júna 2023 v rámci účelových cvičení z oblasti ochrany života a zdravia z bežného života. Mladí záchranári z Oravskej pomoci prezentovali a žiaci si mohli vyskúšať prvú pomoc pri zlomenine, popálenine, zástave dýchania či srdca, dusení sa telesom a pod. Počas turistickej prechádzky sa zastavovali na jednotlivých stanovištiach a zbierali body z dopravnej výchovy, civilnej obrany, protipandemických opatrení a orientácie sa vo voľnej prírode. Žiaci si taktiež mali príležitosť vyskúšať streľbu zo vzduchovky na terč. Firma Pyrokomlex ponúkla žiakom v nasledujúci deň ukážky hasenia ohňa a vhodného správania sa v nebezpečných situáciách. Ďakujeme pracovníkom Oravskej pomoci aj zamestnancom firmy Pyrokomplex za možnosť zážitkového učenia sa v kritických situáciách bežného života.

          • Didaktické hry 27. 6. 2023

          • Dňa 27. 6. 2023 sa uskutočnili didaktické hry na 1. stupni. Cieľom bolo preveriť vedomosti a praktické návyky žiakov získané pri výuke učiva OČAP v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí - civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu.

                Žiaci sa v praktických činnostiach učili, ako si majú chrániť svoje zdravie aj zdravie iných.  Mladí ľudia zo združenia Oravská pomoc deti učili základy poskytovania prvej pomoci pri zástave dýchania, pri zástave srdca,  ako ošetriť úrazy a zranenia, čo robiť, ak sa cudzí predmet dostane do dýchacích ciest.

              Firma Pyrokomplex odprezentovala postupy ako zvládnuť nezvyčajné situácie – požiar a jeho hasenie, únik zo zadymeného priestoru a bezpečnosť pri manipulácii s horľavými látkami.

                 V dopravnej výchove sme sa zamerali na dodržiavanie dopravných predpisov, bezpečné

            prechádzanie cez cestu, chodenie po chodníku a po ceste a vyhýbanie sa nebezpečným miestam v obci. Na dopravnom ihrisku si odskúšali jazdu na bicykli a kolobežke.

                  Pri pobyte a pohybe v prírode sme preverili ich schopnosti pri poznávaní stromov a kvetov v okolí, pri pozorovaní vtákov, upozornili na správanie sa k zvieratám, určovali svetové   strany podľa slnka a iných prírodných úkazov a upozornili sme ich na bezpečnosť pri rieke  a v lese.

                Poslaním civilnej ochrany bolo poukázať na správanie sa počas  mimoriadnych situácií, poznať druhy varovných signálov a vedieť vhodne reagovať pri týchto náročných situáciách.

            Za pomoc ďakujeme firme Pyrokomplex a združeniu Oravská pomoc.

          • Finančná gramotnosť – rovesnícke vzdelávanie

          • Posledné chvíle školského roka si žiaci 9. ročníka pripravili zaujímavé úlohy z finančnej gramotnosti pre svojich mladších spolužiakov. Piataci i šiestaci riešili v exteriéri školy zaujímavé finančné úlohy, spoznávali nové pojmy, zakresľovali do mapy najbližšie bankomaty a hľadali spôsob, ako vybrať euríčka z „bankomatu“. Veľkým prínosom okrem zažitých finančných zručností sa javili vzájomné kamarátske vzťahy - povzbudzovanie a nabádanie mladších riešiteľov už budúcimi čerstvými absolventami základnej školy.

            Ďakujeme šikovným deviatakom za príjemné rovesnícke vzdelávanie a piatakom a šiestakom za usilovnú prácu.

          • „Zahrajme sa ako kedysi“ alebo „Vedomosti trochu inak“

          • Pod týmto názvom sa skrýva program, ktorý pre deti a detské kolektívy pripravili pracovníci Múzea oravskej dediny v Zuberci – Brestovej.

                           Program bol rozdelený do troch častí, každá časť s iným zameraním: získavanie vedomostí, tvorivé činnosti a hry. Vedomosti naši žiaci 5. a 6. ročníka získavali na vyučovaní v škole, v riešení kvízových otázok, v oboznamovaní sa so spôsobom života detí v minulosti. Dozvedeli sa, ako sa spracováva ľan a na čo sa ľan požíval, spoznali slová, ktorým dnes už mnohí nerozumejú – kúdeľ, praslica, vretienko, griflík, kalamár ap.

                           Svoje zručnosti si mohli vyskúšať pri práci s drôtom, pričom sa oboznámili aj s históriou drotárstva na Slovensku. Ďalej sa dozvedeli o spracovaní kože, čo všetko sa dá z nej vyrobiť, videli, ako pracuje hrnčiar, mohli si vyrobiť sviečky z vosku.  

                           Návštevou skanzenu si tak deti prehĺbili svoje vedomosti o svojom regióne a živote v minulosti.

          • Beseda s pánom Mgr. Karolom Košutom

          • Dňa 19. 6. 2023 sa uskutočnila beseda pre žiakov 9. ročníka s pánom Mgr. Karolom Košutom o poisťovníctve. Žiakov oboznámil s rozdielom medzi životným a neživotným poistením, rizikami pri poisťovaní. Odpovedal na otázky, na čo všetko potrebuje myslieť  jednotlivec, ak sa chce poistiť alebo chce poistiť svoj majetok. Poukázal na rozdiel medzi poistením, šetrením a investovaním. Beseda bola veľmi zaujímavá a priniesla žiakom množstvo užitočných a potrebných rád do budúcnosti.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s pánom Košutom, pri ktorých nám otvorí iné dvere do sveta finančníctva.

          • Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej

          • Dňa 12. 6. 2023 mali žiaci zeleného kolégia, ako odmenu za dvojročnú prácu v aktivitách Zelenej školy, možnosť zúčastniť sa výletu do Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej. Záchranná stanica v Zázrivej je určená na záchranu poranených, chorých alebo inak poškodených voľne žijúcich živočíchov a ich mláďat. Zaoberajú sa liečením, rehabilitáciou,  prípravou na vypúšťanie a vlastným návratom vyliečených jedincov do voľnej prírody. Záchranná stanica vznikla už v roku 2001. Majú bohaté skúsenosti s rehabilitáciou rôznych druhov, prevažne však vtákov a cicavcov. Svoje príbehy tu napísali mláďatá medveďov, ale i rys, vlk, orly, myšiaky, sokoly, bociany, vydry, ježkovia, volavky, dokonca aj pštros a mnohé iné. Za tie roky sú to už tisíce zachránených zvierat. Srdcom celého projektu je pán Metod Macek a jeho rodina, ktorí dňom a niekedy aj nocou venujú pozornosť, skúsenosti a lásku svojim raneným, slabým a inak indisponovaným pacientom z celého Slovenska. Súčasťou stanice je aj Ekocentrum, ktoré sa zaoberá prípravou a vedením ekovýchovných programov. Jeho úlohou je aj informovať ľudí, ako postupovať v prípade, ak nájdu zraneného živočícha.

            O Záchrannej stanici bolo natočených niekoľko dokumentov a reportáží. Ako vyzerá rok v záchrannej stanici nám okrem pútavého rozprávania pána Maceka priblížil aj film „Šanca prežiť“ z roku 2019.  Hlavnými hrdinami filmu sú orlica Zoja, medvieďatá Kveta a Albert a vlčica Daisy. Film je rozdelený na štyri ročné obdobia, je autentický, odžitý a podčiarknutý vlastnou skúsenosťou a láskou k práci.

            Napriek svojej neustálej zaneprázdnenosti sa nám pán Macek ochotne venoval, ukázal nám celý areál záchrannej stanice i aktuálnych pacientov. A my sa už teraz tešíme na návštevu pána Maceka priamo u nás - v škole, pri ktorej by nám predstavil spomínaný film Šanca prežiť.

          • Školský výlet – Oravice

          • 15.6. 2023 sa žiaci 5. A triedy zúčastnili svojho koncoročného výletu. Voľba padla na Meander Park Oravice.

            Meander park v Oraviciach láka nielen návštevníkov z Oravíc, ale aj z celého okolia. Kúpaliská v Oraviciach sú jedinými na Orave s prírodnou geotermálnou vodou. Minerálna voda v Oraviciach patrí medzi liečivé minerálne vody – je vysoko mineralizovaná sodno-vápenato-horečnato-síričitá s vysokým obsahom železa. Jej fyzikálne a chemické vlastnosti sa využívajú pri liečbe chorôb pohybového ústrojenstva, obličiek a močových ciest, priaznivo pôsobí na psychiku a pri strese.

            Zdrojom termálnej vody je geotermálny vrt v Oraviciach z hĺbky 1611 m a s teplotou 58 °C. Zaujímavosťou kúpaliska sú bazén s morskými vlnami a tobogan, ktoré si deti s nadšením vyskúšali a do sýtosti sa zabavili.

          • Školský výlet - PLANETÁRIUM

          • Fascinujúce vesmírne divadlo mohli žiaci 3. a 4.ročníka zažiť vo Hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. 

            Hlavnou dominantou priestorov  hvezdárne je planetárium „Hviezdna sála“, ktorá je využívaná  nielen ako zážitková forma popularizácie astronómie, ale aj ako edukačný nástroj pri výučbe žiakov a študentov.                   Žiaci si tu pozreli vedecko-náučný film o vesmíre, hviezdach, vesmírnych galaxiách, súhvezdiach letnej a zimnej oblohy, zverokruhu.  

            Na film nadväzoval výklad lektora, ktorý zaujímavou a pútavou formou objasnil deťom zákonitosti vesmírneho sveta. Štvrtáci si zopakovali získané poznatky z učiva prírodovedy, tretiaci získali prvé poznatky z učiva, ktoré ich len čaká. V závere deti čakalo pozorovanie diania na oblohe pomocou astronomickej techniky so sprievodným slovom odborného pracovníka. 

            Po tomto nezabudnuteľnom zážitku viedla naša cesta do Prírodovedného múzea v Banskej Bystrici, kde si deti pozreli expozíciu prírody stredného Slovenska v 8 výstavných miestnostiach. V každej z nich mohli pozorovať živočíchy, rastliny, horniny, nerasty a skameneliny a utvoriť si vlastný obraz o alarmujúcom stave našej fauny a flóry.  Zoznámili sa so živočíšnymi a rastlinnými druhmi, ktoré vyhynuli alebo sú na pokraji vyhynutia. Deti veľmi zaujala aktivita, v ktorej si mohli vypočuť a určiť hlasy vystavených živočíchov.                                                                                  

            Tento výlet bol veľkým prínosom pre aktívne uvedomenie si environmentálnych problémov, ktoré sa týkajú aj ich budúcnosti.

          • Súťaž Syrárne Ťapešovo

          • Žiaci 2. B sa zapojili do súťaže Syrárne Ťapešovo nakresliť kravičku, ktorá dáva mliečko. Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika pre kosti a zuby, preto nezabúdajme na to. Žiaci sa výhre potešili a pochutili si na výborných syrových korbáčikoch. Syrárni Ťapešovo ďakujeme za chutnú odmenu.

          • Energylandia

          • Ponúkame vám krátky zostrih zo školského výletu ....  Možno ako tip na rodinný výlet cez letné prázdniny.

          • Finančný päťboj

          • V piatok 2. júna 2023 sa zúčastnili dva tímy žiakov Finančného päťboja, ktoré organizovalo Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. Z pomedzi 18 tímov sme sa umiestnili na 5. a 8 mieste. Úlohou žiakov – Miriam Brontvajová, Daša Brontvajová, Samuel Kosmeľ, Andrej Polák, Samuel Madleňák a Michal Brontvaj - bolo postupne vypracovávať 32 úloh z finančnej matematiky. Členom 1. tímu sa podarilo vypočítať všetkých 32 úloh, druhému tímu 26 úloh. Ďakujeme žiakom za snahu a prajeme im, aby dokázali svoje poznatky aplikovať do svojich životných rozhodnutí.

          • Finále súťaže „Na krajine nám záleží“

          • Dňa 5. 6. 2023 v rámci podujatia „Svetový deň životného prostredia na Smolenickom zámku“ prebiehalo celoslovenské finále súťaže „Na krajine nám záleží!“, ktorú organizoval Ústav krajinnej ekológie SAV. Zo zaslaných projektov bolo odbornou komisiou v 1. kole vybraných 5 najlepších projektov, ktoré postúpili do finále 2. kola . Žiaci z rôznych kútov Slovenska v ňom prezentovali svoje súťažné projekty, v ktorých navrhli zlepšenia pre prírodné prostredia na ich školskom dvore. Náš súťažný tím tvorili Dáška, Mirka a Zojka Brontvajové a Anežka Snopková. V silnej konkurencii úspešne obhájili svoj projekt a obsadili krásne 3. miesto. Okrem nádherného prostredia Smolenického zámku boli pre deti pripravené edukačné stánky zamerané na problematiku ochrany ŽP, vystúpenie šermiarov aj sokoliarov. Členmi odbornej poroty boli prof.RNDr.Zita Izakovičová, PhD, prof.RNDr. László Miklós, Dr.Sc., prof. RNDr. Juraj Hreško, PhD. a moderátorka Jana Hospodárová. Ďakujeme dievčatám za krásnu reprezentáciu našej školy.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje