• Jesenná výzdoba

          • Príroda nám ponúka krásnu jesennú paletu farieb. Trochu pestrosti sme si priniesli aj do školy. Plody jesene a  dekorácie z prírodnín nám spríjemňujú už trošku pochmúrne jesenné počasie. Celá výzdoba v našej škole sa nesie v teplých jesenných tónoch žltej, oranžovej a červenej farby, akoby práve v nich ostávali ukryté posledné lúče slnka.

          • MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC ZA POKOJ VO SVETE

          • Deti sú často bezprostrednejšie a otvorenejšie pre modlitbu ruženca ako my dospelí. Keď sú deti správne vedené k osobnému prežívaniu modlitby, postupne sa im odhaľuje „obraz“ Panny Márie a prítomnosť Boha a budujú si s nimi živý vzťah. Čím viac sa potom modlia, tým viac je tento pohľad a vzťah vrúcnejší a my dospelí sa od nich môžeme veľa naučiť.

            Tak ako každý rok, tak aj tentokrát sme sa takmer celá škola zapojili do kampane MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC. Spoločná modlitba  má obrovskú silu a verím, že jej úmysel za pokoj na celom svete bude vypočutý.

          • Testovanie pohybových predpokladov.

          • V utorok 10. októbra prebehlo v prvom a treťom ročníku testovanie pohybových schopností, ktoré je zo zákona povinné pre všetkých žiakov menovaných ročníkov.

            Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania žiakov prvých a tretích ročníkov zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike, priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a zároveň zvýšiť pravdepodobnosť identifikovania športovo nadaných detí.

            Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov pozostávalo z testovej batérie: telesná výška a telesná hmotnosť (somatické predpoklady), výdrž v zhybe nadhmatom (silovo statická schopnosť), sed ľah za 1 minútu (silovo vytrvalostná schopnosť), viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov (vytrvalostná schopnosť), skok do diaľky z miesta (rýchlostne silová schopnosť), 4 x 10 metrov člnkový beh (rýchlostne koordinačná schopnosť), predklon v sede s dosahovaním (pohyblivosť), opakovaná zostava s tyčou (koordinačná schopnosť), kotúľanie 3 lôpt (technika – manipulácia), vlajková naháňačka (taktika – rozhodovacie procesy).

             Predpokladá sa, že rodičia by mali dostať odporúčanie vhodných športov, resp. športových disciplín pre žiaka na základe dosiahnutých výsledkov. Víziou do budúcnosti je sprostredkovať informáciu o dostupných športových kluboch v regióne, kde môže svoje dieťa rodič prihlásiť.

          • "Keď Perugino a slávny Dante prehovorí"

          • V pondelok 9. októbra 2023 sa naši žiaci zúčastnili vzdelávacieho podujatia v rámci VIII. ročníka Dni kresťanskej kultúry, ktoré sa uskutočnili v rámci Roka kresťanskej kultúry v Spišskej Kapitule pod názvom "Keď Perugino a slávny Dante prehovorí".

            Po úvodných pozdravoch sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie o tom, kto to boli, ako tvorili a predovšetkým, aký odkaz pre nás majú Pietro Perugino a Dante Alighieri.

            V rámci netradičného vzdelávania boli prepojené tieto témy z pohľadu vyučovacích predmetov dejepis, náboženská výchova a výtvarná výchova.

            Po kvalitných prednáškach nasledovala prehliadka Katedrály sv. Martina, kde sa žiaci dozvedeli zujímavosti o histórii Spišskej Kapituly a fungovaní katolickej cirkvi na Slovensku od dávneho Uhorska po súčasnosť.

          • Atletický deň - 8. a 9. ročník

          • Počasie prialo aj 11. októbra, kedy sme mohli objaviť ďalšie atletické talenty mezi žiakmi 8. a 9. ročníka v atletickom priestore pri Základnej škole v Rabči. Žiaci boli skvelí, so zanietením absolvovali disciplíny: 60 m, skok do diaľky, hod granátom a vytrvalostný beh na 1 500 m. Na základe zistených údajov je možné rozvíjať talenty u mnohých žiakov a zúčastňovať sa aj atletických súťaží. Ďakujeme Základnej škole v Rabči za možnosť využívať ich atletický priestor.

          • Mladá slovenská poviedka 2023

          • Mladá slovenská poviedka v roku 2023 oslavuje už svoje  XX. narodeniny.  Tento ročník celoštátnej literárnej súťaže mladých autorov bol venovaný najmä 160. výročiu založenia Matice slovenskej. Vyhlasovateľom a organizátorom  súťaže bolo ako každoročne Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, k  spoluorganizátorom súťaže patrili  Spolok slovenských spisovateľov v Bratislave, Slovenský literárny ústav Matice slovenskej v Martine a  Zmeškalov dom v Dolnom Kubíne. Poslaním súťaže je okrem iného  umožniť sebarealizáciu detí a mládeže so vzťahom k literatúre,  aktivizovať tvorivý rast mladých talentov  a v neposlednom rade aj zvýšiť záujem u mladej generácie o pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu. Celoštátna literárna súťaž Mladá slovenská poviedka je jednou z vrcholných súťaží v oblasti literárnej tvorby na Slovensku. Súťaže sa každoročne zúčastňujú  autori zo Slovenska i zo zahraničia. S radosťou a vďačnosťou sme teda obdržali správu, že naša bývalá žiačka, s touto poviedkou súťažiaca ešte za našu základnú školu, získala s poviedkou Dračica v silnej konkurencii v II. kategórii  1. miesto.

            Daške prajeme ešte veľa tvorivého elánu, radosti z písania, aby svoj zápal dokázala preniesť aj na nás ostatných a tým otvárala  cesty k mladej literatúre.      

          • Literárny Kežmarok 2023

          • V dňoch 5.- 6. októbra 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 58. ročníka najstaršej literárnej súťaže na Slovensku Literárny Kežmarok. Vyhodnotenie bolo spojené s bohatým dvojdenným programom, ktorý začal viceprimátor mesta pán Jozef Matia privítaním účastníkov v obradnej sieni mestského úradu. Nasledovalo slávnostné otvorenie pred budovou lýcea sprevádzané hudobným doprovodom žiakov z Gymnázia P. O.  Hviezdoslava v Kežmarku. Po recepcii, ktorú pripravili žiaci Strednej odbornej školy v Kežmarku, sa konala prehliadka najstaršej a najväčšej školskej a filozofickej lyceálnej knižnice v Európe. Večer mali účastníci možnosť zúčastniť sa dramatizovanej literárnej prechádzky mestom. Žiaci ZUŠ A. Cígera v Kežmarku pripravili zaujímavé divadelné scénky, ktorými kreatívne a zábavne predstavili významných literátov Kežmarku. Na záver dňa bol v evanjelickom drevenom artikulárnom kostolíku koncert Andrea Bučko Band. Piatok odštartovalo stretnutie s porotou súťaže. Každý účastník dostal spätnú väzbu formou nie len pochvál, ale aj kritiky. Popoludní boli tvorivé dielne s pani Evou Raffajovou pre deti do 13 rokov a s pani Tamarou Šimončíkovou Heribanovou pre mladých spisovateľov od 14 do 21 rokov. Účastníci mali možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujímalo a diskutovať aj medzi sebou. Celé podujatie korunovalo slávnostné vyhlásenie výsledkov, kde sa aj naša bývalá žiačka Daša Brontvajová dozvedela o svojej výhre. S poviedkou "Unesená hviezdami" vyhrala 3. miesto vo svojej kategórii, s ktorou súťažila ešte za základnú školu.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa skvelých myšlienok.

          • Atletický deň

          • V rámci rozvíjania pohybových a športových zručnosti strávili dnešné dopoludnie piataci a šiestaci v atletickom areáli ZŠ Rabča. Keďže naša škola nemá možnosti na rozvíjanie talentov v atletických disciplínach, využili sme túto príležitosť, za čo telocvikárom a vedeniu Základnej školy s MŠ v Rabči srdečne ďakujeme. Pri plnení disciplín ako sú skok do diaľky, hod kriketkou, beh na 60 m a vytrvalostný beh na 1500 m sme objavili veľa talentov, ktoré je potrebné v tejto oblasti športu podporovať. Športový deň sme zakončili príjemnou turistickou prechádzkou po cyklistickom chodníku k vyhliadkovej veži pri Slanej vode.

          • Erasmus+ pre vzdelávanie pedagógov

          • V rámci akreditácie Erasmus+ majú možnosť vzdelávania v iných podmienkach ako v bežnej školskej lavici nielen žiaci, ale aj pedagogickí a odborní zamestnanci. Túto možnosť využili dve naše pani  učiteľky Alenka Turčeková a Martinka Pekarčíková, ktoré absolvovali počas prázdnin jazykový kurz anglického jazyku v Splite. Po vzájomnom zoznámení s ďalšími účastníkmi kurzu mali možnosť spoločne získavať nové skúsenosti nielen v metodike učenia cudzieho jazyka, ale aj v rozvíjaní svojich jazykových schopností v rôznych praktických situáciách. Pani učiteľky takýmto spôsobom neformálne spoznávali školský systém v Chorvátsku a aj vďaka priateľským rozhovorom a debát aj podmienky vzdelávania v Poľsku, Česku, Francúzsku a Taliansku. Okrem vzdelávacej činnosti využívali čas aj na spoznávanie miestnej kultúry a oddychové aktivity.

             

            V rámci svojej akreditácie naša škola hosťovala štyri pani učiteľky zo Základnej školy v Humpolci. Kolegyne z Českej republiky v rámci Jobshadowingu absolvovali hospitácie na vyučovacích hodinách geografie, dejepisu, slovenského jazyka, telesnej a športovej výchovy, výtvarnej výchovy a pod. Pri spoločných neformálnych rozhovoroch sme sa mohli vzájomne obohatiť o svoje skúsenosti, nápady a odporúčania ako si pomôcť a obohatiť svoju pedagogickú prax o nové možnosti, ktoré by mohli byť prínosom najmä pre naše deti a deti v Humpolci. Krásne počasie umožnilo našim hosťom spoznávať v poobedňajších hodinách krásu našej oravskej prírody.

          • Mobilta v Poľsku z projektu Vyšegradských fondov

          • Školský rok sme začali ďalším novým projektom programu "VISEGRAD FUNDS",

            ktorý zahŕňa krajiny Vyšehradskej štvorky (Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko).

            Uskutočnili sme prvú mobilitu v mestečku Margonin v Szkola Podstawowa M. KOPERNIKA.

            Prvý deň po príchode do školy sme sa vzájomne zoznámili, zahrali spoločne zábavné hry a po spoločnom obede sme si prezreli priestory školy a školského areálu. Unavení, ale zvedaví sme sa ubytovali u našich kamarátov v poľských rodinách.

            Ďalší deň sme strávili v prístavnom meste Gdansk, kde sme mali možnosť stráviť aj čas pri Baltskom mori. Okrem starého mesta a prístavu sme navštívili aj Múzeum 2. svetovej vojny. Toto mesto je súčasťou troch miest GDANSK - GDYNIA – SOPOT pri Baltskom mori.

            Tretí deň bol pracovný. Tvorili sme a debatovali na tému "AKO BYŤ ECO - FRIENDLY V RÔZNYCH OBLASTIACH ŽIVOTA". Popoludní nás čakalo kúpanie a radovánky na mestskej pláži pri jazere.

            V posledný deň sme otestovali svoje pohybové schopnosti a na bike-tripe sme spoznávali mesto Margonin.

            Ďakujeme partnerskej škole za milé prijatie, skvelú starostlivosť a tešíme sa na stretnutie u nás v novembri.  

          • Jesenná turistika - 1. stupeň

          • Krásne slnečné jesenné dni žiaci 1. stupňa sa rozhodli využiť na turistickú vychádzku do prírody. Tento rok sme spoznávali chotár našej obce.  Zorganizovali sme prechod cez Riečku a Brestovu do Námestova. Cestou s nadšením pozorovali ohromujúcu prírodu. Urobili sme si prestávku na rozmedzí troch chotárov Oravská  Jasenica, Klin a Námestovo.

          • Jesenná turistika

          • Počas  prvého školského týždňa podľa zaužívaného zvyku v našej škole venujeme jeden deň jesennej vychádzke, aby sme zaspomínali na letné prázdniny, utužili kolektívne väzby aj kondíciu  a v neposlednom rade sa aj pokochali krásami jesennej prírody.

            Počasie bolo prekrásne, prialo nám. Piataci sa vybrali na vyhliadkovú vežu na Brabirke. Šiestaci a siedmaci sa popasovali s výstupom na Pilsko  a ôsmaci s deviatakmi zdolávali trasu okolo Roháčskych plies.

          • Školský psychológ

          • Dobrý deň, dávame do pozornosti konzultačné hodiny školského psychológa.

             

            Školský psychológ:  Mgr. Katarína Graciková

            Konzultačné hodiny: streda 10:00 - 12:00 hod. v nepárny kalendárny týždeň

                                         štvrtok 13:00 - 15:00 hod. v párny kalendárny týždeň

            e-mail: skolskypsycholog@zsoravjas.sk

            č. t.: 0904 192 264

          • Dodatočné prijímanie do výtvarného odboru

          • Súkromná základná umelecká škola Fernezová Námestovo oznamuje žiakom Základnej školy s materskou školou M. Hamuljaka v Oravskej Jasenici, že prijíma ešte nových žiakov do výtvarného odboru. Zápis sa uskutoční 11. 9. 2023, t. j. pondelok, v budove ZŠ Or. Jasenica v  triede 2. A na 1. poschodí o 13:00 hodine. Výtvarný odbor sa bude vyučovať v našej základnej škole.

            Tešíme sa na Vás.

          • Letný tábor - 5. deň

          • Letný tábor sa skončil, prázdniny však pokračujú. Dúfame, že ste zažili nové dobrodružstvá, a pritom ste sa mohli viac skamarátiť... Ďakujeme našim animátorom: Majke, Tamarke, Júlii, Saške, Chiarke, Klárke, Hugovi, Danielovi, Denisovi a Thomasovi, ktorí pomáhali dobrej veci. Čakajú vás určite ďalšie pekné zážitky. Krásne prázdniny všetkým. 🙂🙂🙂

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje