• Krížová cesta

          • Krížová cesta je starobylá a stále používaná modlitba rímskokatolíckej cirkvi, v ktorej veriaci rozjíma o utrpení Ježiša Krista v jednotlivých zastaveniach Jeho krížovej cesty z Pilátovho domu až na horu Golgota.

            Zameranie pri rozjímaniach na jednotlivé zastavenia sa niekedy prispôsobujú podľa okolností. Aj my sme sa modlili krížovú cestu za deti celého sveta a obzvlášť za deti našej školy. Nie len za tie, ktoré sa zúčastnili tejto krížovej cesty, ale aj za tie, ktoré nemohli ísť, ba dokonca aj za tie, ktorým sa nechcelo.

            Celou cestou až ku kapličke niesli deti takmer dvojmetrový drevený kríž, na ktorý boli pripnuté osobitné prosby a obetovania detí.

            Chcela by som poďakovať najmä družinárom a ich pani učiteľkám za to, že sa k nám pripojili, ale aj mamičkám a ostatným ľuďom.

            Svojou  spoločnou modlitbou sme chceli prispieť  k tomu, aby sme v tomto pôstnom období poprosili za mier pre všetky deti sveta.

          • Elektroodpad – ťažba, konzum, hrozba

          • Masívna produkcia elektrospotrebičov, konzumný spôsob života, neustále sa zvyšujúci dopyt po novom tovare (napr. telefóny), pocit prestíže ... to všetko sa podpisuje pod narastajúci problém ELEKTROODPADU.  Vyradené elektrospotrebiče neraz končia pri kontajneroch na komunálny odpad či na nelegálnych skládkach. Elektronika je však zmesou vzácnych materiálov, toxických ťažkých kovov, plastov a nebezpečných chemikálií. Preto by sa s vyradenou technikou malo zaobchádzať s rešpektom, recyklovať – čo sa len dá, aby sa nebezpečné látky nedostali do životného prostredia. Každým nevytriedeným elektroodpadom strácame však aj veľké množstvo cenných a dobre recyklovateľných surovín, ktoré sa z týchto zariadení dajú ešte získať, napr. rôzne druhy bežných kovov, ako sú železo, hliník, meď ale aj drahých kovov, ako sú striebro, zlato či platina. 

                 Elektroodpad je určite téma vhodná na zamyslenie. Naša škola je v tomto školskom roku v projekte – Elektroodpad – Dopad (CEEV Živica), v rámci ktorého sa pre žiakov pripravujú rôzne aktivity na uvedomenie si a pochopenie problému s elektroodpadom. Aktuálne žiačky 9. ročníka realizujú obľúbené rovesnícke vzdelávanie o tejto téme na I. stupni našej školy. Svoje nadobudnuté vedomosti zo vzdelávania o téme elektroodpadu odovzdávajú mladším žiakom v podobe rôznych zábavných aktivít. 

            Triedením elektroodpadov a batérií chránime primárne zdroje surovín a životné prostredie. Kontajnery na triedený zber drobného elektroodpadu a batérií je aj v našej škole.

          • Hurááá! Karneval!

          • Nápadito vyzdobenými triedami sa šírila skvelá karnevalová nálada popretkávaná hudbou, súťažami, tančekmi a skvelým občerstvením. Šantiace deti v nápaditých maskách prekypovali nadšením a radosťou z dobrej zábavy .Každá maska zaujala svojou originalitou. Najväčším víťazstvom pre všetkých bola veselá nálada a spokojnosť.

          • Lyžiarsky výcvik 7. A

          • V týždni od 21. februára do 25. februára 2022 sa aj žiaci 7. A zúčastnili lyžiarskeho výcvikového kurzu. V tejto triede bolo najviac žiakov, ktorí prvýkrát stáli na lyžiach. Napriek tomu dokázal každý z nich zlyžovať celý svah. Dokonca aj títo lyžiari dokázali prekvapiť v záverečných minipretekoch. Tak ako sa v živote stane, že dieťa sa naučí chodiť bez toho, aby vedelo chodiť po štyroch, tak aj na veľké prekvapenie inštruktorov sa našiel žiak – špecialista, ktorý sa naučil lyžovať bez toho, aby vedel pluhovať. Všetkým žiakom ďakujeme za disciplinovanosť a vytrvalosť. Dúfame, že získanú zručnosť v lyžovaní budú naďalej rozvíjať vo svojom voľnom čase.

          • Olympiády z prírodovedných predmetov

          • Dňa 10.2. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie C. Reprezentovala nás Viktória Hvoľková, ktorá si vybojovala krásne 4. miesto zo 14 súťažiacich. Aj keď opäť ostala tesne pred pódiovým umiestnením – z výsledku sa tešíme a veríme, že vzťah a vedomosti z prírodovedných predmetov zúročí vo svojom ďalšom štúdiu.

                 O deň neskôr si svoje chemické zručnosti vyskúšali žiaci na školskom kole Chemickej olympiády. Postup na okresné  kolo si svojimi výsledkami zabezpečili Alžbetka Fedorová a Marko Žofaj. Ešte stále ich čaká náročná príprava, v marci si potom svoje vedomosti a zručnosti porovnajú s rovesníkmi z iných oravských škôl. Gratulujeme k postupu.

                 18.2.2022 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády kategórie E. Dve dievčatá – žiačky 7. ročníka – sa od leta oboznamujú s 50 predpísanými rastlinami ľudských sídel. Výborné vedomosti Tamarky Čiernikovej a Kláry Paterkovej im otvorili brány na účasť v okresnom kole, ktoré sa uskutoční v marci. Gratulujeme k postupu.

            17. februára 2022 sa postupujúci žiaci Miriam Brontvajová, Matej MiklátekFilip Prielomek zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády. Okrem dôsledného ovládania obsahu učiva školských učebníc odhodlane získavali poznatky aj z oblasti sopečnej činnosti a najznámejších sopiek sveta, geografie Grécka a hospodárstva SR. Ich úsilie sa odzrkadlilo aj v získaných výsledkoch: Miriam Brontvajová obsadila zaslúžené 4. miesto z 26 súťažiacich a Filip Prielomek 6. miesto z 27 súťažiacich.  

            Všetky testy na postupové kolá pripravuje IUVENTA a prebiehajú online v presne vymedzenom čase.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za vynaložené úsilie dúfajúc, že nadobudnuté vedomosti a schopnosti budú ďalej rozvíjať v ďalšom formálnom  štúdiu i vo voľnom čase. Pedagógom ďakujeme za ochotu a čas, ktorý venujú svojim žiakom, a tak ich obohacujú o ďalšie cenné poznania.

          • 14. ročník Dejepisnej olympiády

          •             Tento rok sa Dejepisná olympiáda niesla v duchu Pamiatky UNESCO na Slovensku. „Prelúskali sme“ množstvo materiálu a získavali sme cenné  informácie, ktoré  bolo potrebné si  zapamätať. K hlavnej téme patrilo aj učivo 7. ročníka Predkovia Slovákov v Karpatskej kotline  a Slovensko v Uhorskom kráľovstve.

                            Chceli by sme  poďakovať žiakom 7.ročníka, a to Tamarke Čiernikovej a Marekovi Brontvajovi, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi tohoročného kola Dejepisnej olympiády v kategórii E. Tamarka sa umiestnila na krásnom 3. mieste, Marek na 9. mieste. Obom žiakom i p. učiteľke Žofajovej patrí veľká vďaka za vynaložené úsilie pri príprave na súťaž. Musíme predovšetkým spomenúť, že si museli ukrajovať zo svojho voľného času, ale ich námaha sa vyplatila.

                            Obom žiakom gratulujeme a ešte raz ďakujeme.

          • Lyžiarsky výcvik 8. A

          • Aj naši ôsmaci absolvovali aj napriek sťaženej epidemiologickej situácii lyžiarsky výcvik  v SKI – Krušetnica v týždni od 7. 2. do 11. 2. 2022. Počas celého týždňa vytrvalo a s nadšením prekračovali svoje fyzické i psychické sily. Žiaci, ktorí nemali žiadne skúsenosti s lyžovaním,  sa dokázali naučiť základy zjazdového lyžovania.  Iní zdokonalili svoju techniku, čo dokázali v súťažnom zápolení. Najdôležitejšie však je, že strávený čas im pomohol zrelaxovať svoje psychické sily a oddýchnuť si od školských povinností, užiť si aktivity so svojimi kamarátmi a naučiť sa brať ohľaduplnosť aj na iných. Ďakujeme.

          • Maskot pre Zimné paraolympijské hry v Pekingu v roku 2022

          • V decembrovom čísle časopisu Fifík dve žiačky 4.A triedy – Karolinku Freimane a Lauru Hvoľkovú zaujala  výtvarná súťaž : Návrh MASKOTA na Zimné paraolympijské hry v Pekingu. Nelenili, zapojili svoju fantáziu a vytvorili návrhy maskotov. Na naše veľké prekvapenie Karolínkin návrh bol víťazný.

            Podľa neho vytvoria maskota paraolympijského tímu pre Zimné paraolympijské  hry v Pekingu.

            Karolinke blahoželáme a želáme jej veľa tvorivých nápadov.

          • Padá snežik padá .....

          • .....  a napadlo  ho veru  dosť, všetkým deťom pre radosť.  A tak aj naši škôlkari využili tento snežný čas a užili si zimné radovánky naplno. S pani učiteľkami sa boli spúšťať na neďalekom kopci, maľovali si farbičkami v snehu, postavili si bunkre a zažili aj poriadnu  guľovačku. Usmievavé červené líčka boli krásnou odozvou príjemné strávených dní  ktoré však ani zďaleka ešte nekončia.

          • Lyžiarsky výcvik - 9. A

          • Napriek sťaženým a neistým podmienkam sa podarilo uskutočniť lyžiarsky výcvik so žiakmi 9. ročníka v SKI centre Krušetnica. Deviataci prejavili usilovnosť a zanietenosť, čo sa prejavilo aj v ich pozitívnom záujme naučiť sa techniku lyžovania vzhľadom k svojim schopnostiam. Všetci žiaci, no najmä tí, ktorí nikdy nestáli na lyžiach, dokázali premôcť strach a nájsť kus odvahy a chuti naučiť sa, resp. zdokonaliť sa v lyžovaní tak, aby v tomto druhu športu našli nielen potešenie a zábavu, ale aj vedomie ohľaduplnosti voči ďalším športovým nadšencom. Ďakujeme.

          • Úspechy žiakov ku koncu roka 2021

          • Olympiáda v SJL – okresné kolo

            12. novembra 2021 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v slovenskom jazyku, na ktorom sa zúčastnila naša žiačka 9. ročníka, Viktória Hvoľková. Jej vedomosti a znalosti zo slovenského jazyka a ich aplikácia v praktickom živote jej prinieslo  4. miesto, o 1 bod menej za víťazným miestom. O poradí však ešte rozhodoval čas trvania účasti súťaže.

            Srdečne gratulujeme Viktórii a prajeme jej ďalšie úspechy v nasledujúcom štúdiu. Ďakujeme p. učiteľke, Eve Krišovej, za zodpovednú prípravu a odbornú pomoc pri príprave na súťaž.

             

            iBobor

            Celoslovenská informatická súťaž iBobor prebiehala v dňoch 10., 12. a 13. novembra 2021 v 4 kategóriách.

            Do kategórie Kadet sa prihlásilo 6 žiakov 8. ročníka, náročnosť súťaže bola pomerne vysoká, takže úspešným riešiteľom sa nestal ani jeden žiak v tejto kategórii.  

            V kategórii Benjamín bolo 8 účastníkov 7. a 6. ročníka, z nich úspešní riešitelia sa stali Denis Konšťák (7), Hugo Brontvaj (7) a Marek Brontvaj (7).

            Deväť žiakov 5. ročníka sa zúčastnilo súťaže v kategórii Bobrík a úspešnými riešiteľmi sa stali Alica Pavčová, Alexandra Žofajová, Mária Zanovitová a Filip Prielomek.

            Najviac súťažiacich bolo v kategórii Drobec – 17 žiakov z 2. a 3. ročníka, kde najlepšiu úspešnosť dosiahla Dorotka Kubiznová (2).

             

            Pytagoriáda

            Do matematickej súťaže Pytagoriáda, ktorá sa uskutočnila 8. a 9. decembra 2021, sa zapojilo tento školský rok pomerne dosť žiakov. Zo 14 žiakov 3. ročníka postupuje do okresného kola 11 žiakov: Daniel Murgaš, Matej Rusnák, Slávka Snopková, Michal Kušnier, Šarlota Kosmeľová, Kristína Okoličányová, Alex Žofaj, Patrik Baculák, Richard Szczerba, Erik Balák a Alžbeta Krasničanová.

            Traja žiaci 4. ročníka majú svojho zástupcu ako úspešného riešiteľa Dávida Malika.

            Z ôsmich piatakov do okresného kola postúpil Filip Prielomek a zo štyroch šiestakov Hugo Kovalčík.

            V kategórii P7 sa zúčastnilo 7 žiakov a dostatočný počet bodov dosiahli Tamara Čierniková a Martin Čiernik, čím postupujú do okresného kola.

            Štyria ôsmaci našli chuť a odvahu, avšak nepodarilo sa im získať potrebný počet bodov na postup do okresného kola.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za chuť zapojiť sa do riešenia logických  úloh a úspešným riešiteľom prajeme veľa šťastia a dôvtipu v ďalšom kole.

             

            Olympiáda v anglickom jazyku

            V mesiaci november prebehlo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku v dvoch kategóriách. V kategórii 1A sa zúčastnili 4 žiaci: Nina Kiara Kubová (6), Pavol Adamčík (7), Klára Paterková (7) a Alexandra Hvoľková (7). Päť žiakov 9. ročníka – Šimon Vlžák, Viktória Hvoľková, Samuel Žofaj, Klaudia Brontvajová a Linda Ferancová a traja žiaci 8. ročníka  - Samuel Daniel Kosmeľ, Matej Miklátek a Katarína Maliková – sa zapojili do vypracovania úloh a konverzačnej časti olympiády kategórie 1B.

            Našu školu budú reprezentovať v tejto súťaži Nina Kiara Kubová a Šimon Vlžák, ktorým prajeme veľa úspechov a všetkým účastníkom ďakujeme za účasť.

             

            Geografická olympiáda

            Školské kolo Geografickej olympiády prebehlo na školách on – line formou 24. novembra 2021. Všetci traja účastnici: Filip Prielomek (5), Matej Miklátek (8) a Miriam Brontvajová (8) dosiahli vynikajúce výsledky a postupujú do okresného kola.

            Všetkým účastníkom prajeme veľa chuti do ďalšej prípravy a úspešné vyriešenie zadaní v okresnom kole.

          • Vyučovanie od pondelka 10. januára 2022

          • Na základe pokynov Ministerstva školstva sa v pondelok 10. januára 2022 obnovuje prezenčné vyučovanie pre všetky ročníky základnej školy. Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín.

            Rodič, resp. zákonný zástupca je povinný prostredníctvom Edupage podať vyhlásenie o bezpríznakovosti. Zároveň prosíme všetkých rodičov, aby svoje dieťa pred nástupom do školy pretestovali Ag testom a o výsledku samotestu informovali školu prostredníctvom edupage „Domáci Ag samotest – oznámenie o použití“.

            O distribúcií nových dodávok testov, o ktoré prejavili rodičia záujem, budete včas informovaní.

            Prihlasovanie na stravu a stravovanie v školskej jedálni je zaužívaným spôsobom podľa harmonogramu.

            Prajeme všetkým žiakom úspešné zúročenie všetkého vynaloženého úsilia pri uzatváraní polročných známok a veľa zdravia a chuti do ďalšieho štúdia.

             

          • Záujem o antigénové testy pre rok 2022 a nahlásenie počtu spotrebovaných Ag testov

          • Dobrý deň, milí rodičia, v súvislosti s avizovaným ďalším kolom distribúcie Ag testov v roku  2022 a stáleho navyšovania počtu testov o nových záujemcov Vás žiadame o prejavenie záväzného záujmu o antigénové testy. Je potrebné nahlásiť záujem pre každé svoje dieťa zvlášť pod rodičovským kontom cez edupage. Aby boli Ag testy prebraté od Regionálneho školského úradu v Žiline, je potrebné, aby rodičia zodpovedne nahlasovali počet použitých Ag testov, ktoré následne škola na základe údajov od rodičov nahlasuje na register ministerstva školstva. Z tohto dôvodu musíme skontrolovať zatiaľ odosielané údaje na základe Vašich oznámení cez edupage, a preto Vás prosíme, aby ste nám poslali správne údaje o počte použitých Ag testov v roku 2021 vo Vašej domácnosti v ankete, ktorá je zverejnená cez edupage do 4. januára do 9.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

             

            Zároveň Vám všetkým želáme aj napriek súčasnej situácii veľa zdravia, pokoja, pochopenia a požehnania v Novom roku. Aby aj napriek ťažkostiam, ktoré život prináša, ste nachádzali radosť a nádej pri výchove a vzdelávaní svojich detí.

          • Pečenie medovníkov v MŠ

          • Medovníky neodmysliteľne patria k Vianociam ,ktoré už pomaly klopú na dvere. Aj v našej materskej škole sme ich pripravovali.

            Malí pekári si najprv pripravili cesto, za pomoci pekných formičiek podľa priania vykrojili vianočne motívy a s nadšením ich ozdobili.

          • Sv. Mikuláš v základnej škole

          • Aj tento rok sa 6.december na našej škole niesol v znamení dobrej nálady, nedočkavosti a vzrušeného očakávania príchodu svätého Mikuláša. Keďže nemohol prísť osobne, zastúpili ho pani učiteľky. Pre deti pripravili pestrú paletu zábavy a prekvapení. Z tried sa ozývala veselá hudba rolničiek a zvončekov, občas smiech a povzbudzovanie. Triedy sa zmenili na súťažiace skupiny, ktoré sa navzájom povzbudzovali a dopriali si pocit úspechu. Potešili sa aj z fotografovania, pri ktorom si vyskúšali, aké je to byť modelom, alebo modelkou. Priali by sme si, aby im dobrota a žičlivosť vydržali čo najdlhšie.

            Deň sv. Mikuláša žiaci 2. stupňa síce nestrávili spolu v škole, no napriek tomu sa stretli. Zaujímavé bolo to, že iba cez obrazovky počítača – online. Žiaci 5.a 6.ročníka sa spojili cez ZOOM so svojimi triednymi učiteľkami a prežívali spoločne netradičné dopoludnie. Súťažili medzi sebou v rôznych disciplínach. V priebehu dvadsiatich minút museli priniesť pred obrazovky čo najviac oblečenia s vianočnou tematikou.  Túto súťaž vyhrala Ninka zo 6.A – priniesla až 28 kusov. Ďalej museli vylúštiť poprekrúcané slová, ale  urobili sme si spoločne aj čaj. Nakoniec mali úlohu, aby postavili snehuliaka. Keďže bola snehová nádielka veľmi malá, museli vytvoriť snehuliaka z materiálu, ktorý našli doma (plachty, periny, toaletný papier, krabice...). Fantázii sme nekládli žiadne medze.  Žiaci ho mali odfotiť a poslať triednym učiteľkám. Najlepšie výtvory boli odmenené a odmenu im priniesol Mikuláš priamo domov.   Myslíme, že nám nič nezabránilo, aby sme spolu zažili pekné chvíle, i keď netradičným spôsobom.

          • Zážitkové vyučovanie v 1.A

          • Začiatok adventu v 1.A sa niesol v znamení medovníkov. Čas tichučký a radostný v očakávaní Vianoc sme v triede chceli aj my prežiť sviatočne a netradične. Pripravili sme si vianočnú výzdobu, ozdobili stromček, upiekli medovníky, pripravili adventný kalendár, potešili spolužiakov dobrým skutkom. Na hodine dramatickej výchovy sa deti rozprávali o medovníkovom domčeku, na výtvarnej výchove deti  spracovávali pranostiky, hodina prvouky bola zameraná tému zmysly čuch a chuť. Deti napiekli takmer 100 medovníkov, ktoré spolu ochutnávali a nezabudli ponúknuť aj svojich kamarátov z 1.B triedy. Medovníky sa využili aj v matematike. Tvorili sme slovné úlohy na porovnávanie, sčitavanie a odčitavanie. Zároveň bol priestor a čas venovať sa práci v skupine, budovaniu vzťahov a rozhovorom o nich.  Deti to potešilo a spoločne už plánujeme ďalšie aktivity. 

                                                                                                                                                          triedna učiteľka 1. A

          • Sv. Mikuláš v MŠ

          • Máme tu december, čas blížiacich sa sviatkov, pokoja a radosti z Vianoc a tradícií ktoré k nim patria. Jednou z nich je aj Mikuláš, ktorý ako každý rok, tak aj tento zavítal medzi deti do škôlky a priniesol im sladké balíčky. Deti sv. Mikuláša privítali krásnymi pesničkami a básničkami, ktoré si pripravili so svojimi pani učiteľkami a predvianočná atmosféra sa niesla celou našou škôlkou.

          • ĎAKUJEME !

          • Sv. Mikuláš srdečne ďakuje všetkým obetavým deťom a ich rodičom za darovanie potravín pre tých, ktorí to potrebujú. Sv. Mikuláš odovzdal všetky dary dvom rodinám z Oravskej Jasenice a deťom a ženám v Dome Charitas sv. Hildegardy z Bingenu v Rabči.

            Ďakujeme.

            Prajeme všetkým požehnané a príjemné vianočné sviatky naplnené pokojom a láskou.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje