• Biblická olympiáda

          • Žiakov, ktorí v dnešnej dobe radi čítajú je čoraz menej, ešte menej je tých, ktorí radi čítajú Sväté písmo.

            28. 3. 2023 sa tri naše žiačky Mirka, Daša a Zoja Brontvajové zúčastnili dekanátneho (okresného) kola Biblickej olympiády v Námestove. V námestovskom dekanáte súťažilo deväť družstiev. Minulý rok skončili dievčatá na 2. mieste, ale ich túžbou bolo, aby tento rok vyhrali. Podriadili teda tomu všetko a v posledných mesiacoch boli do Písma ponorené každý deň. Ich snaha sa vyplatila a naše trojčlenné družstvo vybojovalo nádherné 1. miesto, a postupuje na diecézne (krajské) kolo na Spiš. Dievčatá majú mesiac na to, aby si ešte doplnili podrobnejšie informácie a pripravili divadlo, ktoré má byť súčasťou súťaže. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a do ďalšieho kola im držíme palce.

          • Deň vody

          • Krátke zamyslenie o vode....

            • „Voda znamená život. Nik s ňou nezaobchádza šetrnejšie ako príroda sama“ – Erik Baláž
            • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“. (Leonardo da Vinci)
            • „Voda! Nemáš chuť, ani farbu, ani vôňu. Nemožno ťa opísať! Tebou sa nadchýname a nevieme, čo si zač. Nemožno povedať, že si potrebná pre život – ty sama si život!“ (Antoine de Saint-Exupéry)
            • „Ak piješ vodu, mysli na prameň.“ (čínske príslovie)

            Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Voda nás teda sprevádza počas celého života, hoci si to ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Veď jej máme dostatok. Stačí len otočiť vodovodným kohútikom...

            Voda tu bola, je a aj bude! Je to ale naozaj tak a bude to platiť stále? Čo ak je to tak ako v rozprávke Soľ nad zlato? Keď jej máme dostatok a v dobrej kvalite, tak ju považujeme za niečo samozrejmé, až podradné… Aká je voda dôležitá si začneme uvedomovať až pri jej nedostatku. Uvedomujme si to skôr, ako bude neskoro.... Veďme k tomu aj naše deti.

            Pri príležitosti Dňa vody – 22.3. – bola v škole súťaž o najkrajšiu triednu nástenku. Deti sa rady zhostili príležitosti ukázať svoju kreativitu, vedomosti a vznikli nádherné diela s ešte krajšími posolstvami o vode. O výsledku budeme informovať. Na školskej stránke edupage bude možnosť aj pre rodičov hlasovať o najkrajšiu nástenku.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • 23.3.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v prednese poézie a prózy.

            1.kategória

            1. miesto Marek Polák  - 1.A

            2. miesto Lukáš Laštík – 2.A

            3. miesto Noel Brontvaj – 2.B

             

            2. kategória

            1. miesto Patrik Baculák – 4.A

            2 miesto Šarlota Kosmeľová – 4. B

            3. miesto Matej Rusnák – 4.A

             

            GRATULUJEME!

          • Ponožková výzva

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri diagnóze Downovho syndrómu ide o trizómiu 21. chromozómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.


            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ľudia s Downovým syndrómom nemajú stáť na okraji spoločnosti, ale majú byť súčasťou diania a v neustálom spojení s bežnými aktivitami. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            V niektorých triedach sme sa preto zaoberali aj touto náročnou témou - nie je to však len o ponožkách, ale hlavne o pochopení.

          • Výchovný koncert

          • Dňa 10.3. 2023 sa uskutočnil v Kultúrnom dome v Oravskej Jasenici výchovný koncert s názvom  „Doprava, doľava“, ktorého sa zúčastnili žiaci prvého stupňa.

            Programom nás sprevádzala dvojica hudobníkov z občianskeho združenia „Škola života“. So semaforom a dopravnými značkami nás poučili o základných pravidlách cestnej premávky.

            Koncert určený žiakom druhého stupňa mal názov „Cesta“. Témou programu boli závislosti, alkohol, drogy, mobil, počítač a choroby súvisiace s modernou dobou. Výchovný koncert nás mal naučiť, že láska, rodina a priateľstvo sú hodnoty, ktoré dokážu zdolať aj najťažšie prekážky.

          • Biologická olympiáda kategórie C

          •      V okresnom kole Biologickej olympiády kategórie C našu školu reprezentovali Karin Brníková (8.A)Kristínka Brisudová (8.A), ktoré sa prebojovali zo školského kola. Karin nás potešila krásnym 3. miestom. Blahoželáme. Väčší záujem o tento druh olympiády sme zaznamenali už v školskom kole. Postúpiť však mohli len dvaja najlepší. Ďakujeme dievčatám za záujem aj pekné zviditeľnenie našej školy.

          • Rozlúskni to!

          • Ekologická udržateľnosť a znižovanie negatívnych dopadov na prírodu sú aktuálnou témou, ktorá sa skloňuje v každej oblasti života.

            Žiačky 8. ročníka ZŠ s MŠ M.Hamuljaka v Oravskej Jasenici navrhovali zlepšenia ekologických prístupov v obchodných prevádzkach veľkých obchodných reťazcov. Zamýšľali sa, akým spôsobom by sa dala zlepšiť udržateľnosť a ekológia. Ich návrhy aj obhajoba ich práce porotu veľmi zaujali. Postúpili až do finálovej osmičky a v rámci SR obsadili krásne 3. miesto. Tešíme sa ❤️

                 Rozlúskni to! je súťaž organizovaná Slovenskou alianciou moderného obchodu (SAMO), ktorá je tvorená TOP zamestnávateľmi v sektore obchodu: Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, METRO, Terno a Tesco. Cieľom súťaže bolo priblížiť fungovanie obchodu žiakom základných škôl, a to prostredníctvom riešenia reálnych výziev z praxe. Súťaž nebola len o vyriešení úlohy, ale každý súťažný tím dostal prideleného jedného zástupcu z aliancie zamestnávateľov – v našom prípade to bol pán Ing. Blaščák- zástupca dm drogéria markt. Bol nám nápomocný pri vypracovaní projektu - žiačky s nim online konzultovali svoje nápady a dozvedeli sa, ako funguje sféra obchodu a biznisu. Ďakujeme za túto vzácnu skúsenosť.

          • Olympijské hry

          • Núdzové podmienky vzdelávania vytvorili priestor na realizáciu športového dňa „Olympijské hry 2023“. Od pondelka – 20. 2. 2023 prebiehali zápasy medzi triedami vo futbale a vybíjanej. Víťazstvá i prehry boli nielen povzbudením do ďalších turnajových bojov, ale aj overením povahových vlastností, ktoré sa nie u všetkých ukázali v pozitívnom svetle. Aj keď sa bežne neoceňuje schopnosť vyrovnať sa s prehrou, o to cennejšie je vidieť u detí prijať neúspech so vztýčenou hlavou. 

            Žiaci mali možnosť  overiť svoje pohybové schopnosti vo viacerých zaujímavých disciplínach ako napr. hod do basketbalového koša, streľba na minibránu vo futbale a florbale, ľah-sed, zhyb na hrazde, kruhy, kde nevynikali len dievčatá. Vedomostnú časť športového dňa tvoril kvíz s 25 otázkami, ktoré si pre našich žiakov pripravil náš absolvent školy Tomáš. Zaujímavými informáciami a momentmi nielen z moderných olympijských hier, ale aj starovekých zaujal športové publikum, čo sa následne odzrkadlilo aj na získaných bodoch. Do celkového hodnotenia triedy žiaci mali možnosť získať aj body za navrhnutú vlastnú olympijskú vlajku a hymnu. Aj keď víťazstvo nebolo počas priebehu športového dňa jednoznačné, nakoniec o jeden bod pred siedmakmi si prvenstvo a putovný pohár Základnej školy s MŠ M. Hamuljaka vybojovali žiaci 8. A triedy.

            Výborná atmosféra bola odzrkadlením nadšenia detí zo športového zápolenia a vzájomného povzbudzovania pre dosiahnutie spoločného víťazstva tej-ktorej triedy. Víťaz však môže byť len jeden. Avšak možno skonštatovať, že víťazom sa stal každý, ktorý dokázal uznať kvality lepšieho a prijať i svoj neúspech. Pretože každý prevedený športový výkon nie je len odrazom nadania a talentu, ale aj kúskom šťastia.

            Ďakujeme všetkým žiakom za odvedený športový výkon, vzájomnú podporu a disciplinovanosť. Možno aj miestami nešportové spontánne správanie je určitým momentom na zamyslenie, ktoré by malo viesť k pozitívnemu upevneniu svojho charakteru. Ďakujeme všetkým učiteľom a bývalým absolventom Tomášovi a Miňovi, ktorí pomohli pri organizácii športového podujatia.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje