• Pečenie v materskej škole

          • Žiadne Vianočné sviatky sa nezaobídu bez vône koláčikov, medovníčkov a rôznych sladkých dobrôt, a to ani v našej MŠ, kde si naši malí kuchári užívali vianočné pečenie,  zdobenie a maškrtenie plnými dúškami.

          • Vianočná pošta

          • Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do Vianočnej pošty. Vytvárali krásne vianočné pozdravy spolu s venovaním pre niekoho z domova sociálnych služieb. Pozdravy z našej školy sme odoslali do zariadení v Bratislave, Krupine, v Myjave, do zariadenia v Horných Štitároch a do Prešova. Veríme, že si v schránke nájdu aj kus srdca a lásky, s ktorou pre nich  pozdravy vyrábali. Prajeme im všetkým veľa zdravia, lásky a pokojné Vianoce.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Vianoce sú čarovné obdobie, kedy si viac uvedomujeme a prejavujeme lásku, city a vďaku. Naplniť krabicu od topánok darčekmi pre seniorov v domovoch sociálnych služieb sme sa podujali už po niekoľkýkrát. Chceli sme ich znovu potešiť a zahriať pri srdci nezištným činom. Veríme, že svojimi aktivitami sprostredkujeme klientom prežívanie toho, čo my ostatní v predvianočnom čase považujeme za samozrejmé.

            Ďakujem všetkým, ktorí prispeli nejakou pozornosťou do krabičiek.

          • Zber šípok spoločne s Lesmi SR

          • S príchodom nového školského roka sa odštartoval ďalší ročník súťažného projektu „Zber šípok spoločne s Lesmi SR“. Projekt prebiehal v septembri a v októbri  na celom území SR. Do zberu týchto tmavočervených šípkových plodov, obsahujúcich nemalé množstvo vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok sa tak mohli zapojiť aj rodičia a s melanchóliou si tak pripomenúť ich detské časy.

                 V našej škole sa do zberu mohli zapojiť žiaci všetkých tried.  V škole sa celkovo nazbieralo 162,8 kg šípok. Najlepšia trieda bola 6.A, ktorá nazbierala 142,9 kg a v súťaží najlepší jednotlivec sa umiestnila Elizabeth Žofajová s 98,2 kg nazbieraných šípok.

                 Eli sa umiestnila na krásnom 3. mieste v zbere jednotlivcov v rámci celej SR. Za svoj neskutočný výkon bola pozvaná na slávnostné odovzdávanie cien do Banskej Bystrice. Sme mimoriadne hrdí na jej snahu, pretože zámerom Eli bolo vyhrať za nazbierané šípky výlet pre celú triedu. To sa však nakoniec nepodarilo. Hoci sa to nezdá – v rámci SR boli ešte lepšie zberačské triedne kolektívy ako naša 6.A. Ruky Elizabeth boli ešte dlho  doráňané od šípkových tŕňov.

                 Do zberu sa zapojilo celkovo 27 žiakov školy. Nad 10 kg nazbieral ešte Martin Madleňák (6.A – 21,5 kg) a Adam Kriš (7.A – 10 kg). Každý zúčastnený žiak na zbere šípok bol odmenený drobnosťou od Lesov SR.

                 Šípky sa využívajú sa na výrobu čajov, džemov a tiež pre potreby kozmetického a farmaceutického priemyslu. Celý proces sušenia šípok je veľmi zložitý a trvá aj niekoľko dní. Šípková dužina sa najskôr rozdrví a putuje do sušiarne. Po vysušení ide do špeciálneho stroja, ktorý odsaje chĺpky. Vysušená dužina sa následne čistí a po odstránení vlhkosti, jadierok a chĺpkov má len 25% svojej pôvodnej hmotnosti. Šípky sa spracúvajú v závode Semenoles v Liptovskom Hrádku.

          • Vianočné trhy

          • Srdečne Vás pozývame na Jasenické vianočné trhy, ktoré sa uskutočnia v sobotu, 17. 12. 2022. Naše deti spolu so svojimi rodičmi a učiteľmi si pre Vás pripravili vianočný program a zaujímavé výrobky. Tešíme sa na Vás.

          • Pytagoriáda – školské kolo

          • Dňa 8. decembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže – Pytagoriáda, ktorá je určená žiakom 3. až 8. ročníka.

            Z pomedzi deviatich zúčastnených žiakov 3. ročníka sa úspešnými riešiteľmi stali dvaja žiaci:

            1. miesto             Michal Kurťák
            2. miesto             Mathias Feranec

            Súťaže sa taktiež zúčastnilo 18 žiakov 4. ročníka, z ktorých úspešne s dostatočným počtom bodov uspeli deviati žiaci:

            1. miesto             Michal Kušnier, Patrik Baculák
            2. miesto             Alžbeta Krasničanová, Matej Rusnák
            3. miesto             Slávka Snopková
            4. miesto             Filip Polák
            5. miesto             Adam Čiernik
            6. miesto             Alex Žofaj
            7. miesto             Šarlota Kosmeľová

            Pytagoriády sa zúčastnilo päť žiakov 5. ročníka.

            Zo šiestich žiakov 6. ročníka úspešne absolvovalo školské kolo dvaja žiaci:

            1. miesto             Mária Zanovitová, Filip Prielomek

            V 7. ročníku našli odvahu zapojiť sa do matematickej súťaže 5 žiakov, z ktorých úspešne vyriešila zadané úlohy jedna žiačka:

            1. miesto             Tamara Žofajová

            Z troch zúčastnených žiakov 8. ročníka sa úspešní riešitelia stali dvaja žiaci:

            1. miesto             Marek Brontvaj
            2. miesto             Tamara Čierniková

            Srdečne gratulujeme a postupujúcim žiakom prajeme veľa úspešnosti v okresnom kole.

          • Bábkové divadlo Žilina

          • Krásnym svätomikulášskym prekvapením pred deti 1. stupňa bola návšteva v bábkovom divadle v Žiline. Žiaci si mohli pozrieť moderné spracovanie klasickej rozprávky Smelý zajko. Výkony hercov, výlet autobusom a príjemná atmosféra boli zárukou dobrej zábavy a príjemného prežitia tohto sviatočného dňa.

            V mene detí ďakujeme ZRPŠ  za finančný príspevok na autobus a vstupenky.

          • Spoločný výlet do Zakopaného

          • Aj keď mesto Zakopané v poľských Tatrách má najviac návštevníkov v letnom období, naši šiestaci a siedmaci podnikli spoločný výlet do tohto krásneho mesta, charakteristického goralskou kultúrou, práve v tomto predvianočnom období. Okrem tradičnej atmosféry zažili aj veselé a zaujímavé momenty.

          • Mikulášske doobedie

          • Tento školský rok sa o deň sv. Mikuláša postarali naši deviataci. Najskôr išiel svätý Mikuláš so svojimi anjelmi spríjemniť chvíle našim škôlkarom a potom boli pozvať žiakov druhého stupňa na „chodbové kino“. Chodbu našej školy zútulnili pre pohodlné pozeranie vianočného filmu, ktoré si spríjemnili pukancami, sladkosťami a vynikajúcim punčom. Aj o toto sa postarali deviataci, za čo sa im úprimne chceme všetci poďakovať. Týmto programom nás presvedčili o tom, že sú už takmer dospelí.

          • Školské kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 23. 11. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády.

            V kategórii G súťažilo 8 žiakov 5. ročníka, z ktorých šiesti súťažiaci sa stali úspešní riešitelia:

            1. miesto                 Terézia Hvolková
            2. miesto                 Jakub Špigura
            3. miesto                 Dávid Malik
            4. miesto                 Laura Hvolková
            5. miesto                 Alica Horňáková
            6. miesto                 Pavol Madleňák

            V kategórii F súťažili štyria žiaci 6. ročníka, z nich ako úspešní riešitelia uspeli dvaja:

            1. miesto                 Filip Prielomek
            2. miesto                 Samuel Feranec

            Kategórie E sa zúčastnili štyria úspešní riešitelia 8. ročníka:

            1. miesto                 Marek Brontvaj
            2. miesto                 Martin Čiernik
            3. miesto                 Miriam Brontvajová
            4. miesto                 Dáša Brontvajová

            V každej kategórii postupujú do okresného kola prví traja súťažiaci. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov do ďalšieho kola.

          • Svätý Mikuláš v materskej škole

          • Piesňami a básničkami o Mikulášovi privítali deti  našej materskej školy aj tento rok vzácnu návštevu. Po dlhom čakaní, ktoré predchádzalo tomuto dňu, sme sa  konečne dočkali. Zavítal k nám svätý MIKULÁŠ aj s jeho pomocníkmi - anjelikmi.
            Všetkým deťom sa rozžiarili očká , keď im svätý Mikuláš rozdával darčeky. Každé dieťa si pevne držalo ten svoj a úpenlivo sľubovalo, že bude dobré a poslušné po celý rok. Napokon sa  svätý Mikuláš s deťmi rozlúčil a sľúbil, že sa o rok opäť určite vráti …

          • Výtvarná súťaž – „Chutné maľovanie“

          •      V celoslovenskej výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie“ -  s témou – „Chlieb, pečivo, obilniny...“ bola práca nášho žiaka, Patrika Čajku zo 7.A triedy, vybratá porotou ako víťazná práca.  Práca bola  vyhotovená  umeleckou grafickou technikou tlače z hĺbky – suchou ihlou. Porotu zaujalo nezvyčajné prevedenie témy, mäkké línie, symbolickosť  aj farebnosť diela.  

                 Patrik si cenu prevzal v bratislavskom Hoteli Carlton 29.11.2022. Súťaž bola súčasťou celoslovenského projektu „Hovorme o jedle“. Do súťaže sa zapojilo 476 žiakov z celého Slovenska – ocenených porotou bolo len 10. Cenu si prebral od predsedu Slovenskej poľnohospodárskej  a potravinárskej komory pána Emila Macha. Z Patrikovho úspechu sa veľmi tešíme a blahoželáme.

                Patrik nám povedal: „Bol som šťastný a prekvapený, keď som sa dozvedel o výsledku. Rád kreslím. Stretol som tam zaujímavých ľudí“.

          • Hovorme o jedle

          • Jubilejný 10. ročník súťažno-vzdelávacieho projekt HOVORME O JEDLE vyvrcholil slávnostným odovzdávaním cien v bratislavskom Hoteli Carlton. Tento rok sa do tradičného podujatia zapojilo rekordných 559 základných škôl zo Slovenska.

                 V rámci aktivít Hovorme o jedle tisícky žiakov opäť písali, maľovali, fotografovali, jednoducho kreatívne tvorili a diskutovali o zdravej výžive, pôvode a dostupnosti, ale aj kvalite potravín.

                 „K potravinovému vzdelávaniu naozaj musíme deti viesť už od mala. Preto som rád, že nadväzujeme na veľmi dobrú tradíciu a že sa do projektu zapojilo vyše 500 škôl. Oceňujem aktivitu SPPK, ktorá sa tejto úlohy naozaj dobre zhostila. Deti sú vnímavé a potrebujeme ich naučiť, ako vzniká potravina a koľko je za tým ľudskej práce, ako výroba potravín ovplyvňuje životné prostredie a vlastne aj ich zdravie,“ povedal pred slávnostným odovzdávaním cien Hovorme o jedle minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

                 Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. už 10 rokov vzdeláva žiakov základných škôl na Slovensku o význame potravín pre ľudský organizmus, životné prostredie a ekonomiku krajiny. Žiaci takýmto spôsobom tvorivo a kreatívne pracujú s témou potravín a môžu pozitívne ovplyvňovať aj spotrebiteľské správanie svojich rodičov. Počas 10 rokov sa do projektu Hovorme o jedle zapojilo približne 4000 základných škôl z celého Slovenska.

                 Naša škola sa už piatykrát stala víťaznou vo vybranej téme. Tento rok sme si zvolili tému „Chlieb, pečivo, obilniny...“. Žiaci so svojimi učiteľmi piekli, varili, bádali, tvorili.... a výsledok určite stál za to.

                 Ďakujeme nášmu tradičnému sponzorovi – COOP Jednota Námestovo – za finančnú hotovosť 100,- eur, vďaka ktorej sme pre žiakov celej školy mohli pripraviť chutné raňajky.

                 Aj v tomto roku prevzalo záštitu nad projektom Hovorme o jedle Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Úrad verejného zdravotníctva SR.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje