• Čiastočné zatmenie Slnka 2022

          • Dnes sme sa s našimi žiakmi pripojili k tým Slovákom, ktorí pozorovali čiastočné zatmenie Slnka. Išlo o najvýznamnejší úkaz na oblohe v tomto roku. Len pre zaujímavosť - tohtoročné zatmenie bolo podľa astronómov 55. zatmením zo série, ktorá sa začala 6. marca 1049 a skončí sa 11. mája 2347.

            Z územia Slovenska bolo možné, samozrejme pri priaznivej viditeľnosti, pozorovať tento astronomický jav v celom jeho priebehu. Na pozorovanie sme použili projekčnú metódu pomocou Newtonovho ďalekohľadu. Táto metóda je považovaná za vysoko bezpečnú, nepotrebuje filter, umožňuje sledovanie viacerými pozorovateľmi a poskytuje pomerne veľký a ostrý obraz pozorovaných telies. Žiaci mohli pozorovať aj pomocou dierkovej komory, ktorá poskytovala menší a menej ostrý obraz. Poslednou metódou bolo pozorovanie pomocou zváračského filtra.

          • GLOBE – Ekohydrologická obnova rašelinísk

          • GLOBE – Ekohydrologická obnova rašelinísk  - DAPHNE-Inštitút aplikovanej ekológie |

            Koncom minulého školského roku sme boli spolu  s ďalšími 17 školami v rámci SR vybraní do  bátateľsko – zážitkového programu - „Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch“. Tešíme sa, že vďaka projektu budeme môcť bádať v programe #GLOBE (www.globeslovakia.sk) vo vzácnej lokalite Klinského rašeliniska. Na tento účel sme získali 10 kg balíček, ktorý obsahujú okrem pomôcok a prístrojov na skúmanie v oblastiach hydrológie, meteorológie a fenológie aj metodické pomôcky.

            Projekt je podporený z finančného príspevku Nórskeho finančného mechanizmu 2014-2021 a štátneho rozpočtu SR.

            KLINSKÉ RAŠELINISKO

            • Rašeliniská patria medzi veľmi ohrozené spoločenstvá, vyskytujú sa tu vzácne rastliny a živočíchy prispôsobené extrémnym podmienkam.
            • Klinské rašelinisko radíme medzi vrchoviská nelesného typu. Nachádza sa neďaleko obce Klin, zákonom chránené je od roku 1967 a má rozlohu 15,3 ha.
            • Prevládajú tu rastliny nízkeho a kríčkovitého vzrastu, ktoré rastú na kyslej a na živiny chudobnej pôde. Centrálna časť rašeliniska je zásobovaná zrážkovou vodou, po jeho obvode má významný vplyv aj podzemná voda.
            • Nájdeme tu rôzne druhy machov – najmä rašelinníky, rastliny andromédku sivolistú, brusnicu barinnú, , či páperník pošvatý. Zo živočíchov je to vzácny motýľ žltáčik čučoriedkový, viaceré druhy plazov, vážok.
            • Územie patrí pod Chránená krajinná oblasť Horná Orava, ktoré sa o územie stará a v rámci svojich možností zabezpečuje jeho manažment
            • Tak, ako mnohé iné rašeliniská, i toto bolo poškodené odvodnením okolitých pozemkov a následným zarastaním náletovými drevinami.

             

            21. októbra sme  s pracovníčkou CHKO Horná Orava – p. Ing Zuzkou Kertysovou – prvýkrát navštívili toto vzácne miesto. Hneď v úvode sme zistili, že

            • bez nej (alebo iného pracovníka CHKO) by sme sa tu legálne nedostali,
            •  že rašelinisko je staré 10 000 – 14 000 rokov,
            •  že je závislé od vody,
            • že väčšina rastlín je kyslomilná a vlhkomilná
            • že rastliny prežívajú v extrémnych podmienkach s nízkym obsahom živín,
            • že rašelinníky sú duté a sú najviac zastúpenými rastlinami na rašelinisku
            • že rašelinníky fungujú ako špongia a intenzívne nasávajú vodu do svojich tiel
            • skúsili sme ich „vyžmýkať“ a bola to pravda
            • že machy vytvárajú akoby koberce plávajúce na vode
            • že na týchto machoch  potom rastú aj ďalšie rastliny – androméda sivolistá, kľukva močiarna, čučoriedka barinná („šalenica“ – radšej nejesť J),
            • našli sme nádherný lišajník – dutohlávku sobiu
            • že ak si nebudeme dávať pozor – môžeme sa v rašelinisku prepadnúť
            •  a veľa ďalších informácii

             

            Aj naše deti boli ako špongia – nasávali informácie jednu za druhou, popritom sme vytrhávali náletové dreviny, kvôli ktorým môžu rašeliniská zaniknúť. Tešíme sa na ďalšiu návštevu.

          • Dobývanie vyhliadkových veží

          • Dňa 20.10.2022 sa nám podarilo úspešne zdolať ďalšiu z naplánovaných vyhliadkových veží. Tentokrát to bola veža v Zákamennom. Kým sme  k nej prišli, prešli sme krásnou obnovenou kalváriou, až sme sa dostali do cieľa, odkiaľ bol úžasný výhľad na celé okolie.

            Vyťažení po túre, sme doplnili kalórie maškrtami. Ďakujeme všetkým deťom za účasť, ktoré sa odhodlali a našli si čas.

          • Milión detí sa modlí ruženec 2022

          • Na celom svete sa  deti 18. októbra 2022 modlia ruženec za mier a jednotu vo svete. Iniciatívu organizuje Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.

            Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Celosvetovou ružencovou kampaňou sa chcú pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj.

            Svätý Ján Pavol II. napísal o ruženci: „Ruženec je zo svojej podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Zo svojej podstaty – ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.“

            Aj naša škola a naše deti sa z radosťou zapojili do kampane a modlili sa spoločne tajomstvá bolestného ruženca.

          • DEŇ CHLEBA

          • Čerstvý peceň voňavého chleba a plná soľnička sú veci, s ktorými vítame v našej krajine každú vzácnu návštevu. Ponúknuť vzácnu návštevu chlebom a soľou je pradávny zvyk, ktorým si uctievame hosťa.

            Chlieb, ktorý po stáročia dorábali ľudia len a len vlastnými rukami a bol ich základnou potravou a soľ, dar zeme, vzácnejšia než zlato. Chlieb a soľ, vychádzajúc z kresťanstva, boli symbolom pohostinnosti, priateľstva a úprimných myšlienok. Preto nesmeli chýbať pri žiadnom, i keď inak skromnom pohostení každej návštevy.

            Bochník chleba a štipka soli sa postupne dostali  do slovenskej a českej literatúry.

            Slávna Babička Boženy Němcovej vravievala: „Kto u mňa neprijme chlieb a soľ, ten nie je hoden, aby som mu stoličku ponúkla.” Lebo babička si chlieb vážila nadovšetko. Aj vnúčatá učila tomu, že chlieb je boží dar:  Hovorievala: „Bez neho je zle a kto si ho neváži, toho pánboh potresce.

            Čerstvý chlieb, ktorý je vylepšený maslom alebo masťou a dobre osolený, je neskutočná lahôdka. Ruku na srdce, kto z vás aspoň raz za čas nedostal naň takú chuť, že by zaň vymenil všetky poklady sveta?

            Dnes sme sa pokúsili vrátiť k stáročnej tradícii. Napriek tomu, že chlieb už dávno nepečieme doma z vlastnoručne dopestovanej pšenice, vďaka našim starým mamám sme sa vrátili do minulosti. Naše babičky nám pripravili chlieb ako naši predkovia. Upiekli ho  celej škole a škôlke a porozprávali nám o ich spomienkach z minulosti spojenej s chlebom a jeho výrobou. Veľmi pekne im aj touto cestou za to ďakujeme.

            Tento deň sme prežili  v hlbšom uvedomení si - že  "Chlieb je veľkým BOŽÍM  DAROM."

          • Jesenná turistika RIO DE KLIN

          •    Babie leto konečne prinieslo oteplenie, a tak sme na 1. stupni ZŠ mohli absolvovať dlho plánovanú turistickú vychádzku na pútnické miesto  RIO DE KLIN. 

               Po príchode k soche sa ukázalo slnko, ktoré zdvihlo hmlovú oponu a v celej kráse ukázalo nádheru okolitej prírody a vzdialené vrcholky tatranských končiarov.

               Po prehliadke areálu, tichom rozjímaní, krátkom oddychu a občerstvení, viedla naša cesta ku Klinským rašeliniskám. Tu deti získali – možno svoje prvé - poznatky  o ekosystéme v mokradiach, faune a flóre, zákonitostiach tejto významnej chránenej oblasti Hornej Oravy.

               Táto vychádzka prispela nielen k posilneniu zdravia detí, ale aj rozšíreniu ich vedomostí aj všeobecného rozhľadu.

          • Súťaž základných škôl

          • Dňa 5. októbra 2022 sa naši deviataci: Samuel Madleňák, Samuel Laštík, Andrej Polák, Ladislav Meda a Michal Brontvaj zúčastnili školskej súťaže „SOSNO LEAGUE OF LEGENDS TURNAJ“, ktorú usporiadala Stredná odborná škola podnikania a služieb v Námestove. V kolektívnom zápolení počítačovej hry sa našim žiakom podarilo získať 2. miesto.

            Chlapci mali zároveň možnosť získať informácie k základom programovania – MICRO:BIT, na základe ktorých dokázali samostatne vytvoriť jednoduchú animáciu.

            Srdečne gratulujeme.

          • Rodičovské združenie

          • Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 6. októbra 2022 (štvrtok) o 15.30 hod. v budove školy.

            Program:

            1. Zmena poplatkov v ŠKD a ŠJ, platby.

            2. Informácie o ochrane detí a mládeže a nástrah dnešnej doby - Mgr. A. Zábeľová, sociálna kurátorka z UPSVaR Námestovo.

            3. Zmeny v školských dokumentoch.

            4. Rôzne, diskusia.

            Pozvaní hostia: Mgr. A. Zábeľová, UPSVaR Námestovo, Ing. Karol Graňák, starosta obce.

            Týmto spôsobom sa môžete dostať k dôležitým informáciám, ku ktorým sa obyčajne nie je možné dostať. Dúfame, že budú aj pre Vás, aj pre nás prínosné.

            Po plenárnom rodičovskom združení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia v triedach.

            Tešíme sa na stretnutie.

          • Študijná návšteva v rámci programu Erasmus+ v belgickom meste KORTRIJK

          • Koordinátorka projektu Erasmus+ na základnej škole v Oravskej Jasenici sa zúčastnila v posledný septembrový týždeň medzinárodnej školiacej a kooperačnej aktivity na tému GREENING PRIMARY EDUCATION, z ktorého prinášame nasledujúce postrehy:

            Hneď v prvý deň sme začali toto stretnutie registráciou účastníkov. Spolu sme sa navzájom zoznámili a niečo sa o sebe dozvedeli v rámci komunikačných aktivít. Potom nasledovala spoločná večera, ktorá prebiehala vo veľmi príjemnej atmosfére, tak ako aj ďalšie dni tohto stretnutia. V utorok náš program pokračoval prezentáciou MOS – schémy. Dozvedeli sme sa, čo je MOS - flámska organizácia, ktorá zastrešuje spoluprácu siedmich partnerov: zastúpenie flámskej vlády, 5 flámskych provincií a Flemish Comunity Centre v Bruseli. Bez akéhokoľvek poplatku podporuje učiteľov a riaditeľov škôl zavádzať a realizovať ESD (Vzdelávanie pre udržateľný rozvoj). Popoludní sme navštívili lokálnu škôlku, ktorá nám predstavila svoj program ako vníma a zapája tému udržateľnosti do výchovného procesu svojich malých žiačikov. Škôlka je  krásne vybavená a plná spokojných detí. Videli sme Eco-záhradu, kde si deti samé s pomocou učiteľov zasadili maliny, čučoriedky a spoločne sa o to starajú. V stredu dopoludnia sme navštívili miestnu základnú školu, ktorá nám ukázala ako z neatraktívneho školského „outdoorového“ prostredia dokázali za pomoci projektov a detailnej prípravy vybudovať nádherné, funkčné a zelené multifunkčné ihrisko. Neviem, či tomuto projektu prislúcha práve názov ihrisko, je to niečo ako multifunkčná záhrada, ktorá slúži pre všetky vekové kategórie a deti tu trávia veľa vyučujúceho aj voľného času. Popoludní sme sa opäť dostali k téme MOS. Neskôr popoludní sme mali pripravenú dvojhodinovú spoznávaciu prechádzku mestom KORTRIJK. Dozvedeli sme sa mnoho z histórie a videli tie najatraktívnejšie časti a pamiatky mesta. Vo štvrtok sme strávili celý deň v meste Waregem, kde prebiehal náučno-športový deň pre 12 základných škôl, zameraný na témy klíma, energie, voda... Deti mali formou hier pochopiť význam klímy a energií na našej planéte. Hry boli veľmi inšpiratívne. Večer sme mali rozlúčkové posedenie, kde sme si vymenili dojmy a úvahy z celého týždňa. V piatok sme mali spoločné raňajky a záverečný ceremoniál. Stretla som tu množstvo zaujímavých ľudí, s ktorými v budúcnosti plánujeme spolupracovať.

            Mgr. Mária Karolčíková

          • Mladá slovenská poviedka 2022

          • Aj tento rok zorganizovalo Okresné kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne súťaž pre mladých začínajúcich autorov na Slovensku i v zahraničí Mladá slovenská poviedka. Poslaním prestížnej súťaže je prezentácia a tvorivá konfrontácia tvorby mladých literárnych talentov. Literárne texty prihlásené do súťaže hodnotila porota zložená z významných slovenských literátov a vysokoškolských pedagógov. Súťaže sa mohol zúčastniť autor s dosiaľ nepublikovanou prácou vo veku od 11 do 30 rokov.  Sme nesmierne hrdí, že aj v tejto súťaži obhájila svoj spisovateľský talent naša žiačka Daška Brontvajová. Získala 2.miesto v 1. kategórii (11-14 rokov) s  poviedkou Modré z neba. Vyhodnotenie súťaže a preberanie cien sa bude konať 7.10.2022 v Dolnom Kubíne, ktorého súčasťou bude aj rozborový seminár spojený s diskusiou. Víťazné poviedky 19. ročníka budú publikované v zborníku MSP 2022.

          • Literárny Kežmarok 2023

          • Literárny Kežmarok je našou najstaršou literárnou súťažou, ktorú vyhlasuje mesto Kežmarok a Slovenská národná knižnica.  Je venovaná žiakom základných škôl a študentom stredných škôl v Slovenskej republike a slovenským žiakom a študentom základných a stredných škôl v zahraničí. V poradí 57. ročník najstaršej autorskej literárnej súťaže pre deti a mládež na Slovensku bol venovaný 200. výročiu narodenia Janka Kráľa, 210. výročiu narodenia Sama Chalupku a štúrovcom v Kežmarku. Ambasádorkou sa pre tento rok stala slovenská herečka Lucia Hurajová. Práce aj tento rok hodnotila odborná porota, ktorú  tvorili spisovatelia Daniel Hevier a Monika Kompaníková, svojho času víťazi Literárneho Kežmarku . Okrem nich do poroty zasadli Valentín Šefčík, Jozef Brunclík, Júlia Čurillová a minuloročná ambasádorka súťaže Tamara Šimončíková Heribanová. Vyhodnotenie výsledkov sa konalo v Kežmarku 29. 9. – 1. 10. 2022 a  bolo spojené s bohatým sprievodným programom, tvorivými dielňami pre ocenených i ďalších prihlásených účastníkov a odborným seminárom.

            Na súťaži našu školu reprezentovala  žiačka deviateho ročníka   Daša Brontvajová  s poviedkou Slová, slová, slová,  s ktorou obsadila 2. miesto v II. kategórii próza. Do druhej kategórie, v ktorej Daška súťažila,  bolo zaslaných 200 prác od 140 autorov z celého Slovenska. Organizátori súťaže pripravili pre súťažiacich zaujímavý program. Slávnostné vyhodnotenie výsledkov súťaže otvoril viceprimátor mesta Kežmarok, po ktorom nasledovalo samotné vyhlásenie výsledkov v prekrásnom artikulárnom kostole. Po ňom nasledovala prehliadka evanjelického lýcea a jeho bohatej knižničnej zbierky. Veľmi prínosným  bol rozhovor s porotcami súťaže, ktorí sa snažili súťažiacim nielen pomôcť a poradiť pri ich ďalšom písaní a napredovaní, ale aj  chceli poukázať na dôležitosť umenia a kultúry v našom živote. Veľmi dôležitou súčasťou programu boli tvorivé dielne,  ktorými prítomných sprevádzala prozaička Monika Kompaníková. Ukázala súťažiacim, ako sa píše príbeh, ako sa správne použijú vhodné charaktery postáv, ako sa dokresľuje dej alebo čo si počať so záverom. Večer 30. septembra nám spríjemnila ambasádorka súťaže Lucia Hurajová, ktorá nám  spolu s režisérom Jakubom Nvotom a ďalšími hercami z Túlavého divadla  zahrala v divadelnom predstavení Cyrano alebo Balábilé o nose. Aj týmto spôsobom chceme poďakovať organizátorom súťaže za výborný sprievodný program a aj za to, že sme mohli spoznať toto krásne historické mesto sa zaujímavými a jedinečnými pamiatkami. Dúfame, že sa o rok opäť stretneme už na 58. ročníku súťaže Literárny Kežmarok  2023. 

          • Noc výskumníkov

          • Už tradične v tomto jesennom období sme využili možnosť zúčastniť sa so svojimi žiakmi vedeckého festivalu Noc výskumníkov, tento rok v Banskej Bystrici, SC Európa v piatok, 30. septembra 2022. Žiaci sa zoznámili s mnohými zaujímavosťami zo sveta techniky, napr. ako fungujú káblové prevody pri posilňovaní riadenia volanta auta, ako možno zistiť vek stromu v pralese, koľko farebnosti prináša chémia, ako a prečo sa vytvárajú plesne na potravinách, aký skokový vývoj svet zaznamenáva v oblasti počítačov za necelých tridsať rokov, čo je to disketa, a pod. Tiež si mali príležitosť overiť svoje znalosti z nemčiny, ekológie a svoje schopnosti pri podaní prvej pomoci, odmerať svoje fyzické schopnosti, zistiť  svoj postoj pri ochrane životného prostredia, zažiť zemetrasenie, výbuch sopky či život v Severnej Kórei cez virtuálnu geografiu. (Tu sme stretli nášho rodáka, p. RNDr. Tibora Madleňáka, PhD z Katedry geografie a geológie Univerzity M. Bela J). Aj prostredníctvom neformálneho zážitkového učenia mali žiaci možnosť objaviť a prediskutovať veľa zaujímavých momentov a získať ďalšie informácie priamo od odborníkov. Dúfame, že tieto postrehy pozitívne ovplyvnili pohľad žiakov na význam učenia sa a ich motiváciu ako byť vo svojom budúcom povolaní, najmä vedeckého a technického smeru, úspešný.   

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje