• Zelená škola - aktivita voskové obrúsky

          • Na septembrovom workshope si deti vyrábali voskové obrúsky na potraviny, ktoré sú ekologickou náhradou potravinovej fólie a plastových obalov. Majú unikátne konzervačné vlastnosti vďaka včeliemu vosku, ktorý chráni potraviny pred vyschnutím alebo pokazením. Voskové obrúsky predĺžia čerstvosť pečiva, syrov, zeleniny aj ovocia. Životnosť voskových obrúskov je aj niekoľko mesiacov. Aj týmto spôsobom môžeme predchádzať vzniku odpadov z plastových obalov. Ak Vás to zaujalo – vyskúšajte – na internete nájdete postup, ako si voskový obrúsok, či vrecúško urobiť. Niektoré naše deti už nosia desiatu zabalenú vo voskových obrúskoch a nevytvárajú odpad z plastových obalov.

              Aj zmena jednotlivca má význam  pre spoločnosť.

          • Z E L E N Á Š K O L A - O D P A D Y

          • V minulom školskom roku sme sa naučili správne separovať odpad – zavedením trojzložkového triedeného odpadu v každej triede – PLASTY, PAPIER, BIOODPAD. Žiaci pekne separujú za čo im, pani učiteľkám, žiackej rade (ktorá urobila k separácii peknú osvetu v každej triede), pani upratovačkám a pánovi školníkovi patrí veľká vďaka.

            Tento školský rok sa budeme snažiť minimalizovať odpad.

            Každý mesiac predložíme  výzvu na minimalizáciu odpadu. Ak chcete – môžete sa zapojiť aj vo Vašich domácnostiach.

            Viac na stránke ZATOČ s ODPADOM - EWOBOX - Environmentálna výchova v kocke

            Okolo odpadu sa točí a závisí náš život. Každý Slovák vyprodukuje 446 kg komunálneho odpadu za rok a toto číslo stále rastie. Staňte sa súčasťou kampane a zistite, ako môžete zatočiť s odpadom Vy .....

            S E P T E M B E R:

            V y m e ň    s v o j u    h u b k u

            Kuchyňa môže byť zdrojom inšpirácie a príležitostí pre „obehovú domácnosť“. Posvieťme si na hubky, ktorými umývame riad. Z čoho sú vyrobené, koľko nám slúžia a kde končia? Na trhu dnes nájdeš rôzne - viac alebo menej environmentálne vhodné náhrady. Skús medzi nimi objaviť svoju favoritku. Možno to bude lufa, po ktorej siahneš – vieš si ju dopestovať sám, je veľmi hygienická, dlho vydrží a nakoniec ju pridáš do kompostu, z ktorého dopestuješ novú. Príklad obehovosti ako vyšitý. Predídeš tak odpadu z cca 20 klasických hubiek ročne.

            Lufová špongia alebo “lufa” slúži ako náhrada obyčajných a ťažko recyklovateľných špongií na umývanie riadu, tela a čistenie domácnosti. Je vyrobená z lufa tekvice – hubovej tekvice. To znamená, že ide o 100% prírodný a kompostovateľný ekologický výrobok. Lufa je na dotyk trochu drsná, ale po namočení do vody jej vlákna zmäknú a je veľmi príjemná na dotyk. Riad čistí mimoriadne dôkladne, ale šetrne. Na telo pôsobí ako jemná masáž s peelingovým účinkom. Určite si ju obľúbite.

            Po použití odporúčame lufu dobre vyžmýkať a uchovávať na suchom mieste pre dlhšiu životnosť.

             

            Lufa – zázračná rastlina so všestranným využitím

            Lufa je pre širokú verejnosť celkom neznámy pojem. Lufa je v prvom rade rastlina, ktorej domovom je juhovýchodná Ázia – Vietnam, India, Čína a okolité krajiny - tam sa v bežnom živote aj najviac využíva. Táto plodina rastie pri zemi podobne ako uhorka alebo cukina, ktorú môže nápadne pripomínať. Z biologického hľadiska totiž lufa patrí do rodu uhorkovité a tak, ako aj pri jeho ďalších zástupcoch, aj tu platí, že sa dá jesť. Využitie lufy priamo závisí od jej „veku“. Kým má menej ako 12 cm a je zelená, na konzumáciu je najvhodnejšia. V kuchyni juhovýchodnej Ázie, kde rastie prirodzene, sa najčastejšie používa jej varená podoba, v ktorej má podobne ako uhorka jemnú, sladkastú chuť.

            Aby ste sa k nej dostali, nemusíte chodiť až na druhý koniec sveta. Lufu si môžete vypestovať aj v našich o niečo chladnejších podmienkach. Domovskú klímu tejto rastliny je ale potrebné nahradiť skleníkom. Na Slovensku máme niekoľko špecializovaných obchodov, ktoré lufu v jej suchej, hubkovej podobe predávajú. K pestovaniu lufy potrebujete teda semienka, ktoré klíčia až mesiac. V skleníku jej následne trvá maximálne 200 dní, aby plody boli zrelé, až prezreté. Je to beh na dlhé trate, ale výsledok stojí za to.

            Okrem jej jedlých vlastností má aj ďalšie, prekvapivejšie možnosti použitia. Keď plod prekoná hranicu jedlosti – je dlhší ako 12 cm a postupne žltne, počkáme, až bude úplne hnedý a suchý. Kôru z neho odlúpeme alebo odrežeme a vnútri nás čaká prekvapenie. V tejto fáze je z lufy vláknitá suchá svetložltá špongia, nápadne pripomínajúcu morskú špongiu. Do tejto podoby sa plod lufy dostal prezretím a vysušením. Tak ako uhorka, alebo cukina, aj lufa je tvorená prevažne vodou a z celého plodu po vysušení teda veľa neostane. To málo, čo tam ale zostane, je práve to, čo nás zaujíma. Ak máme v rukách lufu v podobe špongie, alebo hubky, môžeme ju využiť napríklad aj na umývanie riadu. Pre tento účel funguje výborne, a aj vydrží oveľa dlhšie ako umelá hubka. Lufa je totiž prirodzene drsnejšia a pevnejšia. Prispôsobuje sa tvarom, dá sa taktiež stlačiť a skvelé je, že pri pridaní prostriedku na riad aj pení – čo nie je samozrejmosť. Čo s ňou robiť po umytí riadu? Nemusíte ju dezinfikovať, ani sa o ňu nijako špeciálne starať. Oproti umelej hubke má len samé výhody – okrem toho, že vydrží dlhšie, schne oveľa rýchlejšie. Stačí ju zavesiť a nechať odkvapkať, alebo nechať klasicky na dreze. Pri pohľade na počet použitých umelých hubiek na riad je najväčšou výhodou lufy to, že pre životné prostredie je úplne nezávadná.

          • Jesenná turistika

          •      Turistické vychádzky, výstupy a pobyty v prírode sa už niekoľko rokov stali neodmysliteľnou súčasťou našich školských septembrových aktivít. Žiakom i pedagógom odhaľujú čarokrásne zákutia a krásy oravskej a  malofatranskej prírody. Ponúkajú zážitky, nádherné výhľady i splnené ciele, utužujú triedne kolektívy, dávajú zabrať končatinám a pohladia všetky zmysly (zrak, čuch, sluch, chuť, hmat).

                 Tak tomu bolo aj v utorok – 13.9.2022. Prialo nám nielen pekné počasie, ale aj odhodlanie všetkých zúčastnených.

                 Žiaci 8. a 9.ročníka sa popasovali s Babou horou. Prešli lesom, kosodrevinou a skalnatý vrchol im ponúkol očarujúci panoramatický výhľad  na južnú stranu Oravskej kotliny s vodnou nádržou Orava, hrebene Oravskej Magury, Chočské vrchy aj Nízke Tatry. Aj napriek náročnosti terénu – veď prekonali 1000 výškových metrov – sa tu určite ešte niekedy radi vrátia. 

                 Žiaci 6. a 7.ročníka obdivovali najkrajšiu a najobľúbenejšiu časť Malej Fatry, za ktorú sú právom označované Jánošíkove diery. Zdolávali rebríky aj plošiny, kochali sa vodopádmi aj skalnými útvarmi, ktoré tu po stáročia formovala voda.

                 Žiaci 5. ročníka sa vydali po náučnom chodníku „Premeny lesa“ v obci Klin, ktorý vedie       od Klinského rašeliniska. Krédom celého náučného chodníka je oboznámiť návštevníkov o tom, akými premenami prešiel les oravskej krajiny, ako sa vyformoval a ako vznikali nové ekosystémy, ktoré majú nesmiernu hodnotu a vzácnosť. Chodníkom ich sprevádzala environmentálna pracovníčka CHKO Horná Orava pani Ing. Zuzka Kertysová. Počas celej trasy obdivovali neopísateľné výhľady na krajinu a okolité pohoria. Najväčší zážitok žiaci mali z rašeliniska, kde mohli pozorovať nezvyčajné druhy rastlín, tvorbu pôdy ale aj dopad klimatických zmien – nedostatok vody v krajine. 

                 Veríme, že po týchto zážitkoch sa ešte viac budú držať hesla: “Čo príroda vytvorila - nech dobrá vôľa zachová“.

          • Číslo účtu školskej jedálne

          • Vážení rodičia,

            chceli by sme sa Vám veľmi ospravedlniť za vzniknuté nedorozumenie, ktoré nastalo v zápisnom lístku na stravu, kde bolo omylom uvedené chybné číslo účtu na úhradu stravy.

             

            Správne číslo účtu je:

             

            SK15 5600 0000 0040 4086 8013

             

            Ďakujeme za pochopenie.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje