• Fotosúťaž "Zelená škola zblízka"

          • Naša škola je zapojená do programu Zelená škola, ktorá priniesla na škole mnoho zmien.

            Najzaujímavejšie zmeny sa snažili ochotní žiaci školy zdokumentovať do svojich fotografií a prezentovať ich v zelenoškolskej fotosúťaži „Zelená škola zblízka“.

            Fotografie žiačok Alexandry Žofajovej a Viktórie Hvolkovej úspešne zaujali porotu a v kategórii do 12 rokov sa umiestnila Saška na 1. mieste a v kategórii od 12 rokov Viktória na 3. mieste.

            Saška si okrem trička vysúťažila kurz pre zelenoškolákov spojený s fotokurzom, kde môže zobrať aj svoju kamarátku a Viktória získava tričko pre seba a svojich dvoch kamarátov.

            Zároveň škola získava odpustenie poplatku do programu Zelená škola pre školský rok 2022/2023.

            Blahoželáme Saške a Viktórii k úspešnému umiestneniu.

          • Medzinárodná súťaž - "Žijem v Beskydách"

          • V Poľskej obci Swinna sa uskutočnil už 25. ročník medzinárodnej súťaže "Žijem v Beskydách", ktorá je zameraná na prezentáciu prác nielen výtvarného charakteru, ale aj rôzneho tvorivého umenia. Deti z Poľska, Slovenska a Česka mohli stvárniť svoj pohľad na život v kraji, v ktorom žijú. Do súťaže sa prihlásilo vyše 1 000 detských prác, z ktorých boli ocenení naši žiaci: Daniel Krasničan, Rebeka Graciková, Dáša Brontvajová, Tamara Čierniková, Karin Brníková, Júlia Matisová, Peter Bakaľa a Karolína Matisová. Blahoželáme všetkých oceneným žiakom a ďakujeme p. učiteľke Melišíkovej za výtvarné vedenie svojich žiakov a zapojenie do súťaže.

          • ElektroodpaDopad – 5

          •      Akčným dňom plným malých či väčších elektrohračiek sme zavŕšili naše tohtoročné vzdelávanie o elektroodpade v ročníkoch 1.- 4. Vzdelávanie našich mladších žiakov viedol skvelý tím pozostávajúci z Viktórie Hvoľkovej, Klaudie Brontvajovej a Sofie Graňákovej (IX. ročník). Hoci to chvíľami vyzeralo, že deti sa prišli len pohrať, odnášali si množstvo informácií - napr. aké nebezpečné sú batérie a elektroodpad v prírode. Elektoodpad a batérie rozhodne nepatria ani do komunálneho odpadu. Deti diskutovali aký je rozdiel medzi nabíjateľnými a nenabíjateľnými batériami, čo sa stane, ak niekto vyhodí batérie do prírody, kde končia batérie vyzbierané v škole, čo možno urobiť s nefunkčnou elektrohračkou, koľko litrov vody dokáže znečistiť 1 nikel – kadmiová batéria, v čom nám batérie uľahčujú život, prečo recyklujeme elektroodpad, aké veľkosti batérií poznajú a pod. Niektoré veci sa nám síce zdajú samozrejmé, ale je dobré o nich rozprávať. Aj nám priniesol tento projekt veľa nových informácií a stále platí – NAJLEPŠÍ ODPAD JE TEN, KTORÝ NEVZNIKNE. Ďakujeme akčnému tímu za skvelé vedenie projektu a keďže dievčatá začínajú od budúceho šk. roku štúdium na stredných školách – nech tieto vedomosti a skúsenosti zúročia aj tam.

                 V škole stále prebieha a aj v budúcom školskom roku bude pokračovať zber batérií a drobného elektroodpadu.

          • Prvá pomoc

          • KPR

                 Resuscitácia, známa aj pod označením KARDIOPULMONÁLNA RESUSCITÁCIA (KPR; srdcovo-pľúcne oživovanie) je život zachraňujúci výkon. Ak sa nezačne čo najskôr, vedie k nezvratným zmenám orgánov, najmä k poškodeniu mozgu s veľmi nepriaznivou prognózou. Včasné rozpoznanie, že došlo k zastaveniu dýchania a krvného obehu a okamžité oživovanie, dá postihnutému tie najcennejšie sekundy na prežitie. Veríme, že túto skúsenosť nikdy nebudeme potrebovať.

                 Pri zhodnocovaní stavu postihnutej osoby je prvou úlohou záchrancu overiť bezpečnosť seba, svedkov a postihnutej osoby. Pre zhodnotenie stavu je potrebné sledovať reakciu postihnutej osoby na zatrasenie a oslovenie a zistiť prítomnosť, resp. neprítomnosť normálneho dýchania. V prípade osoby, ktorá nereaguje a nedýcha normálne, je život zachraňujúcim výkonom resuscitácia, ktorá sa začína stláčaniami hrudníka, a to v strede hrudníka do hĺbky 6 cm s frekvenciou najmenej 100 za minútu (do 120 za minútu), v počte 30 stlačení. Rovnako dôležité ako stlačenie je uvoľnenie hrudníka. Nasledujú 2 záchranné vdychy, z ktorých každý by mal trvať asi 1 sekundu. Prognóza pre postihnutú osobu priamo závisí od včasného začatia a resuscitácie. Samozrejme, čím je technika stláčania hrudníka a záchranných vdychov lepšia, tým lepšie pre postihnutého. Avšak aj zlá technika (t. j. nie celkom dokonalá poloha rúk, nedokonalá hĺbka, rýchlosť či počet stlačení) je prínosnejšia, ako neurobiť nič.

                 Opäť ďakujeme p. Mgr. Ferancovej za ochotu prísť medzi našich žiakov a odovzdať im praktické skúsenosti. Žiaci mali možnosť  vyskúšať si náročnosť aj efektivitu svojej  resuscitácie na figuríne. Počítačový program im súbežne vyhodnocoval, ako pracujú.  Minikurzu prvej pomoci sa zúčastnili žiaci 7. – 9. ročníka.

                 Poskytnutie prvej pomoci je morálnou povinnosťou každého občana a je definovaná v Trestnom zákone.

          • Erasmus plus - 1. deň

          • Prvý deň spoločného stretnutia našich a poľských detí prebiehal športovo a zábavne .... po privítaní u p. starostu.

          • Ocenenie Dašky Brontvajovej

          • Dúha v Starej Ľubovni

            Dúha je celoslovenská literárna a výtvarná súťaž, do ktorej sa zapájajú deti materských a základných škôl, základných umeleckých škôl a 8-ročných gymnázií zo Slovenska a deti slovenských škôl v zahraničí už 26 rokov.  Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, usporiadateľom Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni. Jedná sa o súťaž, ktorej hlavným cieľom je podporovať talent a tvorivosť mladých ľudí.  Slávnostné vyhodnotenie sa tento rok konalo 6. mája 2022 v Starej Ľubovni. Vyhodnotenia výsledkov súťaže  sa zúčastnila  aj naša žiačka Daška Brontvajová. Spomedzi cca 300 literárnych prác získala Čestné uznanie za svoju prácu „Posledné zbohom“, ktorá bola venovaná téme „Obzri sa dozadu – zo života našich predkov“. V každom ročníku súťaže je zostavený  zborník najlepších literárnych a výtvarných prác.  Programom podujatia nás sprevádzal pán riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska spolu so žiakmi ZUŠ zo Starej Ľubovne. Po programe a obednej prestávke sme sa presunuli do galérie, kde sme si mali možnosť prezrieť ocenené výtvarné diela. Následne sme mali možnosť navštíviť Ľubovniansky hrad a skanzen.  Prežili sme nádherný deň a  plný zážitkov sme sa večer vrátili domov.

             

            Galéria talentov 2022

            Štátna vedecká knižnica, Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci so Základnou školou s materskou školou Jána Bakossa v Banskej Bystrici tento rok usporiadali už 11. ročník celoslovenskej súťaže pre deti základných škôl a osemročných gymnázií – GALÉRIA TALENTOV 2022 v troch oblastiach – literárnej, výtvarnej a fotografickej. 

             Naša žiačka    DAŠA BRONTVAJOVÁ   získala tretie miesto  v oblasti  vlastná literárna tvorba - kategória próza- s poviedkou  SEN. Tento rok už šiestykrát siahla po celoslovenskom umiestnení v literárnych súťažiach.

            Daške srdečne gratulujeme a prajeme jej ešte mnoho ďalších úspechov a tvorivého elánu.

          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle § 150 ods. 5 Zákona o výchove a vzdelávaní č. 245/2008 Z. z. poskytuje riaditeľ školy žiakom Základnej školy s materskou školou Martina Hamuljaka Oravská Jasenica na deň

            20. mája 2022 (piatok)

            z organizačných dôvodov

            riaditeľské voľno

             

            Riaditeľské voľno sa poskytuje pre žiakov základnej školy, materská škola bude v plnej prevádzke.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ŠJ a ŠKD pri ZŠ s MŠ Martina Hamuljaka Oravská Jasenica pre žiakov základnej školy.

          • Čistenie obce

          • Opäť sme sa mohli  zapojiť do čistenia okolia svojej obce. Potešilo nás najmä priaznivé počasie. Najmenšie deti vyčistili od rôznych druhov odpadu športový areál, o trochu staršie deti prešli ulicami obce, dostali sa aj na Tretie brehy. Do nebezpečnejšieho terénu išli žiaci 2. stupňa. Okolie okolo hlavnej cesty „oslobodzovali“ od zahodených odpadkov rôzneho charakteru – od krabičiek z cigariet, fľaštičiek od alkoholu, plechovíc, plastových a sklených fliaš, igelitových vriec  dokonca aj zničeného repráku či časti nabúraných áut. Niektorí sa dostali až na chodník do Lokce, kde bolo odpadu neúrekom. Každý rok sa spravidla čistia tie isté miesta a každý rok sa zaplnia desiatky vriec. Je to smutný obraz, keďže už sú vybudované v mnohých obciach zberné dvory a kontajnery a koše na odpad máme pri každom dome. Ďakujeme všetkým deťom a mladým ľuďom, ktorí boli ochotní nielen siahnuť po odhodenom papieri, ale často sa museli brodiť cez náročný terén, aby dosiahli na odhodenú plechovku, fľašu či bandasku.

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 1. stupňa počas dochádzky v základnej škole nadobúdajú základné zručnosti potrebné pre život. Dôležitou zručnosťou pre záchranu života je aj kurz plávania.

                 Každoročne absolvujú tento kurz tretiaci a štvrtáci, pre zlú pandemickú situáciu  v minulom roku  sa výcviku zúčastnili aj piataci. Prvý deň  to boli základy plávania. Zistili, že je potrebné hlavne odbúrať strach z vody, ponoriť sa, vedieť zadržať dych a po vynorení pokojne zostať ležať na hladine vody.  Absolvovali  základy plaveckého štýlu prsia.

                 Tí, ktorí už nemali strach z vody, s pohodou zvládli základy plaveckého štýlu kraul. Nacvičovali koordináciu pohybov rúk, nôh a dýchania. Každý z nich, či to bol tretiak, štvrták alebo piatak, dôsledne počúval pokyny plavčíka, pracoval na sebe a  snažil sa získať čo najviac potrebných zručnosti a skúsenosti. Získané  vedomosti si mohli overiť v záverečných pretekoch.

                 Kurzu sa zúčastnilo 66 žiakov a všetci si odniesli príjemné zážitky.

                 Poďakovať chceme Obecnému úradu v Oravskej Jasenici  a Združeniu rodičov, ktorí nám poskytli finančný príspevok.

          • Slávik

          • Milí rodičia,  žiaci a súťažiaci!

            Po dvojročnej pauze sme si opäť  v našej škole  spríjemnili  chvíle speváckou súťažou  „Slávik Slovenska“. Názov súťaže sa spája s malým spevavým vtáčikom, ktorý svojím spevom prebúdza  prírodu a spríjemňuje naše prechádzky.  Stačí si len nájsť čas, aby sme zašli do prírody a započúvali sa.

            Aj my sme sa s radosťou započúvali do spevu našich 21 odvážnych žiakov. Súťažiacich sme  rozdelili do   troch  kategórii podľa pravidiel súťaže. Počas jednej hodiny  sme si vypočuli nádherné ľudové piesne z každého kúta Slovenska. Každý spevák a speváčka vložili do spevu kus svojho srdca, odvahu, trému, náladu či radosť . Okrem spevu sme si mohli vypočuť aj piesne sprevádzané na heligónke a husliach. Každá zaspievaná pieseň nám pripomenula lásku, radosť, smútok, ba aj  ťažký život  našich predkov.

            Najmladšiu kategóriu reprezentovali žiaci 1. -3.ročníka.

            1.A - Lukáš Laštík, Katarína Pavčová, Sofia Baľáková, Vanesa Čierniková

            1.B -  Noel Brontvaj, Ambroz Nikolas, Matej Hvolka

            2.A -  Anabela Ratulovská, Dorotka Kubiznová

            3.A -  Slávka Snopková, Bruno Fedor, Matej Rusnák, Patrik Baculák

            3.B -  Šarlota Kosmeľová, Karolína Maslaňáková

             

            V druhej kategórii súťažili žiaci  4.-  6. ročníka.

            4.ročník -  Karolína Matisová 

            5.ročník -  Martin Madleňák, Alexandra Žofajová, Mária Zanovitová, Nela Mičudová

            6.ročník - Mária Poláková

            Tretej  kategórie sa neskôr zúčastnila Júlia Matisová zo 7.ročníka.

             

            Umiestnenie súťažiacich

            1. kategória

            1.miesto: Lukáš Laštík

            2.miesto: Šarlota Kosmeľová, Matej Rusnák

            3.miesto: Dorotka Kubiznová, Matej Hvolka

            2.kategória

            1.miesto: Mária Poláková

            2.miesto: Mária Zanovitová

            3.miesto: Karolína Matisová

            Porota sa rozhodla udeliť mimoriadne ocenenie Karolíne Maslaňákovej a  Nele Mičudovej.

             

            „Slávici“, ktorí sa umiestnili na prvom mieste, nás budú  reprezentovať  na  okresnom kole 10.mája 2022  v Námestove.

            Všetci  im držíme palce, aby úspešne reprezentovali našu školu.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje