• ERASMUS plus – naši žiaci v Taliansku

          • Projekt ERASMUS PLUS na našej škole, ktorý začal v roku 2019, sa zameriava na potreby troch škôl, ktoré sa v ňom podieľajú: Poľska, Slovenska a Talianska.  Ide najmä o rozvoj komunikačných zručností v angličtine študentov vo veku 12-15 rokov a o rozvoj kreativity v tej istej vekovej skupine. Trvanie projektu bolo kvôli mimoradnym opatreniam predĺžené o rok.

            V rámci tohto projektu sa 8 žiakov našej školy zúčastnilo mobility v partnerskej škole Arosio v Taliansku.

            Po prezentácii partnerských škôl mali možnosť naši žiaci zažiť hodinu španielčiny v angličtine 😁👍🏻, spolu s talianskymi a poľskými rovesníkmi sa venovali spoločným hrám a dancingu. Ďalší deň sa mali možnosť zoznámiť s mestečkom Arosio, s miestnym kostolom s kryptou a návštevou sanatória Fondazione Anna Borletti, kde mali stretnutie s úžasnou dámovu Genima, ktorá sa dožila už 104 rokov🍀

            Tretí deň pobytu navštívili COMO - jedno z krásnych turisticky lákavých miest ležiacich na brehu jazera s rovnakým názvom Como. Obklopené veľkolepými typickými villami a vrcholkami už začínajúcich Álp. Známa je tu pozemná dráha "funicolare", ktorá funguje od roku 1894. Deti mali možnosť navštíviť aj Canzo Asso - typické mestečko už na pokraji Pre-Alps. Celodenná túra spojená so spirituálnym chodníkom lemovaným sochami z dreva vytesaných priamo z pňa, dlhá približne 17 km im dala dosť zabrať. Avšak sily pozbierali pri tradičnom talianskom obede v tradičnej horskej chate. Ešte stihli nazrieť do kostolíka pre pútnikov vysoko v horách - San Miro.

            Posledné chvíle strávili deti športovo so svojimi rovesníkmi. Deťúrence všetkých troch partnerských krajín odohrali volejbalové, basketbalové a futbalové zápasy.

            Záverečné večerné slávnostné zhromaždenie spojené s odovzdávaním certifikátov prinieslo veľa tanečnej zábavy💃 a príjemných spomienok.

            Pred odchodom mali žiaci možnosť spoznať zaujímavé monumenty očarujúceho Milána.

            Ďakujeme žiakom a učiteľom za vynikajúcu reprezentáciu nielen našej školy aj Slovenska. Postrehy žiakov z tejto mobility je možné nájsť v priečinku projekty - Erasmus plus 2019 - 2022

          • Minifutbal McDonald's Cup sa vracia

          • Motivovať deti  k aktívnemu športu, pravidelnému pohybu, tímovej hre je to najlepšie, čo môžeme pre zdravý vývin našej mladej generácie urobiť.

            Po pandemickej pauze sa opäť vracia do škôl futbalová súťaž pod názvom McDonald's Cup. Podmienkou bolo, že sa tím musel skladať z chlapcov a dievčat. Naše 10 členné družstvo pozostávalo z 9 chlapcov a 1 dievčaťa  z 2.,3., a  4.ročníka.  Minifutbal sa konal dňa 22.4.2022 pri  ZŠ Komenského v Námestove. Naši žiaci odohrali  niekoľko zápasov s rôznymi družstvami zo škôl z Námestova a Babína. Našu školu reprezentovali Martin Pavč a Marco Konštiak  z 2.ročníka, Slávka Snopková, Matej Rusnák, Alex Žofaj, Adam Čiernik –z 3.A, Jakub Kriš, Samuel Madleňák z  3.B, Aleš Beňuš a Lukáš Čiernik zo 4.ročníka. Hneď od začiatku súťaže to bolo veľmi napínavé. Kapitán Jakub Kriš si zo zápasu priniesol aj menšiu boľavú spomienku, ale ani to ho neodradilo a dokonca bojoval ako lev. Všetci futbalisti dali do zápasov úplne  všetko. Každý trafený gól v súperovej bránke bol vidinou na víťazstvo. Najťažším súperom bola Cirkevná základná škola sv. Gorazda  v Námestove. Toto jediné družstvo  sa nám nepodarilo zdolať. Ale aj napriek jednej prehre sme si odniesli krásne 2. miesto.

          • Literárne Košice 2022

          • Knižnica pre mládež mesta Košice usporiadala tento rok už XXVII. ročník celoslovenskej literárnej súťaže v poézii a  próze pre začínajúcich autorov Literárne   Košice.
            Súťaž je tradične  určená pre žiakov 5. - 9. ročníka základných škôl a študentov 1. - 4. ročníka osemročných gymnázií. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 458 literárnych prác. Literárne práce v kategórii próza posudzoval slovenský spisovateľ, jazykovedec a recenzent Peter Karpinský.  

            Veľmi sa tešíme, že naša žiačka, Daška Brontvajová, sa v silne konkurencii umiestnila na krásnom 3. mieste s poviedkou Nezvaný hosť.  Slávnostné vyhlásenie výsledkov, odovzdávanie diplomov a čestných uznaní v súťaži Literárne Košice 2022  sa uskutoční  5. mája 2022 v Košiciach. Všetky výherné práce budú uverejnené v pripravovanom  zborníku.  

            Daške srdečne blahoželáme a prajeme jej ešte veľa ďalších tvorivých nápadov.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 21.4.2022 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie D. Našu školu reprezentovala Laura Balabanová, ktorá sa umiestnila na krásnom 2. mieste z 12 súťažiacich. Ďakujeme za vynaložené úsilie a krásnu reprezentáciu školy. Pani učiteľke Melišíkovej ďakujeme za obetavú prípravu žiačky.

          • Zber elektroodpadu

          • Milí rodičia, žiaci, priatelia,

            naša škola v rámci zapojenia sa do projektu ELEKTROODPAD DOPAD  vyhlasuje zber elektroodpadu (drobnej elektroniky - mobil, mixér, tablet, PC, fén, žehlička, batérie...) v dňoch od 21.4.-29.4.2022. Elektroodpad môžete priniesť priamo do budovy školy v čase od 7:00 - 16:00 hod.

            Ďakujeme, že spolu chránime naše životné prostredie a prispievame tak k recyklácii elektrospotrebičov

            💻📱📹📻

            Akčný tím Zelenej školy

          • Maľovanie veľkonočných medovníkov

          • Dievčatá 6. A triedy strávili zaujímavé poobedie s pani Brišovou, ktorá bola taká milá a predstavila im novú techniku maľovania medovníkov. Technika pripomínala modrotlač, ktorá je známa viac na textile.

            Pani Brišová vysvetlila dievčatám jednoducho a pomaly celý postup maľovania. Napriek tomu, že to na začiatku vyzeralo náročne, všetky to zvládli na výbornú. Každé dievča dostalo ako darček ešte ďalšie maľované vajíčko. Už sa tešíme, čo sa naučíme nabudúce.

          • Najveselší zajac

          • K Veľkej noci okrem vajíčok, korbáča a kuriatok neodmysliteľne patrí aj zajac. Náš školský predveľkonočný čas sme si spríjemnili súťažou tried o najveselšieho zajaca. Do tejto výzvy sa zapojil celý prvý stupeň a z druhého stupňa 5. a 6. ročník. Musíme pochváliť všetky triedy za ich neskutočnú fantáziu a za ochotu zapojiť sa a vyzdobiť školské priestory. Ako porotu sme si prizvali pani kuchárky a pani upratovačky, za čo sa im chceme poďakovať. Po ich zvážení sa rozhodli, že najveselšieho zajaca vytvorila 5.A. Hlavnú cenu – darčekový kôš - s veľkou radosťou prijali deti aj ich triedna pani učiteľka. Všetkým blahoželáme.

          • Literárne súťaže

          •    Kladný vzťah žiakov ku knihám sa snažíme budovať systematicky počas celého roku. V mesiacoch september -  október to bola medzinárodná akcia Záložka do knihy spája školy. V spoznávaní nových kníh sme pokračovali zapojením sa do celoslovenskej súťaže v prednese povesti Šaliansky Maťko. Najskôr prebehli triedne kolá, kde žiaci vybrali tých najúspešnejších, aby ich reprezentovali v školskom kole. Súťažilo sa v dvoch kategóriách.

            1. kategória: (Žiaci 2. – 3.roč.) 1. miesto  Patrik Baculák

                                                                   2. miesto Matej Rusnák, Anabela Ratulovská

                                                                   3. miesto Slávka Snopková, Šarlota Kosmeľová

            2. kategória: (Žiaci 4. – 5. roč. 1. neudelené

                                                                   2. Terézia Hvolková, Anežka Snopková

                                                                    3. Zoja Brontvajová

            Cenu poroty dostala Karolína Matisová

            Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sme sa nezúčastnili okresného kola.

            Každý rok prebieha aj súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Poézia: 1. Neudelené

                           2. Patrik Baculák

                           3. Matej Rusnák

            Próza:   2.  Šarlota Kosmeľová

               V marci – mesiaci knihy sme pripravili súťaže, v ktorých spoznávali tvorbu spisovateľky pre deti Gabriely Futovej. V troch kolách  deti, za pomoci učiteľov, vyhľadávali rôzne informácie napríklad o hlavných postavách, rôznych zápletkách, trápili sa so zašifrovaným textom. Ich snaha bola odmenená zaujímavými cenami.

               Zorganizovali sme aj burzu kníh. Žiaci priniesli z domu knihy, ktoré už  prečítali, rozhodli sa vymeniť ich za iné a urobiť radosť svojim kamarátom. Naša vďaka patrí aj rodičom, ktorí sa do tejto výzvy zapojili.

            Veľmi pekne ďakujeme vyučujúcim 1.-4. ročníka za ich obetavé vedenie detí k čítaniu kníh.

          • Biologická olympiáda

          •      Dňa 31.3 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie E. V odbore BOTANIKA našu školu úspešne reprezentovali Tamarka Čierniková – 3. miestoKlára Paterková – 1. miesto, čím si vybojovala postup na krajské kolo.  Príprava na súťaž zahŕňala poznanie 50 druhov rastlín ľudských sídel s ich latinskými a slovenskými názvami, stavbou tela, charakteristikou života, významom pre človeka, tvorba herbáru a pod. Obom dievčatám ďakujeme a Kláre ešte držíme palce v ďalšom kole. 

          • Škaredé káčatko v Bábkovom divadle v Žiline

          • Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako?

             To zisťovali žiaci v bábkovej pouličnej inscenácii plnej hravosti i humoru. Táto rozprávka bola spracovaná na  motívy slávneho dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho svetoznámej rozprávky O škaredom káčatku, z ktorého sa jedného dňa stala krásna labuť. Žiaci boli nadšení emotívnymi výkonmi bábkohercov. S entuziazmom sa zapájali priamo do deja rozprávky a svojimi spontánnymi prejavmi sa stali  súčasťou scenára.

            Škaredé káčatko očami detí:

            „Veľmi sa mi páčilo, ako káčatka šantili, utekali a robili hlúposti. Nepáčilo sa mi, ako sa posmievali, že je hnusné.“ /D. M./

            „Mne sa páčilo, ako zo škaredého káčatka vyrástla krásna labuť. Nepáčilo sa mi, ako káčatko odstrkovali.“  /L. A./

          • Korčuľovanie na ľade

          • Aj keď nám už  jar pomaly klope na dvere, naše poobedňajšie aktivity ešte stále  súvisia  so zimou. Deti dostali možnosť  stráviť popoludnie v piatok, 1. apríla 2022 inak ako pri počítači. Hokejový štadión v Oravskej Lesnej nám ponúkol termín a takmer 50 detí si bolo zakorčuľovať alebo zahrať hokej.

            Chceli by sme sa poďakovať aj rodičom a učiteľom, ktorí si našli čas a  pomohli nám s dozorom. Detský úsmev a šťastie v očiach bolo pre nás všetkých  veľkou odmenou.

          • Bláznivý deň

          • 1. apríl nie je len taký obyčajný deň. Je známy tým, že sú prepáčené rôzne vtipy a žarty. Aj na našej škole sme sa rozhodli jeden takýto bláznivý deň zažiť a prísť do školy buď v pyžame, nočnej košeli, alebo v župane. Deti to pochopili veľmi vtipne a priniesli si so sebou aj natáčky, huňaté ponožky a papuče na spanie  - no podarilo sa im rozosmiať všetkých dookola. Výnimočne musíme vyzdvihnúť niektorých deviatakov, pretože nás milo prekvapili a prišli taktiež oblečení v županoch a v pyžame, o čom svedčia fotky.

            Už teraz máme vymyslenú bláznivú tému na budúci rok, ale o  tom až 1. apríla 2023.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 29. a 30. marca 2022 prebehlo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Do súťaže postúpilo 16 žiakov z našej školy.

            Spomedzi 183 súťažiacich v kategórii P3 sa Slávka Snopková umiestnila na krásnom 3. - 4. mieste. Ako úspešní riešitelia uspeli Patrik Baculák a Alex Žofaj.  Do tejto kategórie postúpili zo školského kola aj Erik Balák, Matej Rusnák, Kristínka Okoličányová, Alžbetka Krasničanová, Daniel Murgaš, Šarlotka Kosmeľová, Michal KušnierRichard Szczerba.

            Do okresného kola Pytagoriády štvrtákov sa dostal Dávid Malik, ktorý sa stal úspešným riešiteľom medzi 94 súťažiacimi.

            Podobne sa zúčastnilo 95 piatakov vo svojej kategórii, v ktorej Filip Prielomek obsadil 1. - 2. miesto.

            V kategórii P6 sme mali jedného zástupcu – Huga Kovalčíka medzi 95 súťažiacimi a v kategórii P7 súťažilo 96 siedmakov okresu Námestovo, medzi nimi Tamarka ČiernikováMartin Čiernik.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za odvahu, chuť a ochotu riešiť aj neobyčajné matematické úlohy s dôrazom na čas. Dúfame, že naďalej budú rozvíjať svoje schopnosti i mimo školského prostredia.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
        • +421 43 451 02 01
        • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
        • 378 10 308
        • 202 164 67 59
        • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
        • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
        • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
        • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje