• Úspechy v školskom roku 2022/2023

      •  

           

        10. ročník literárnej súťaže Villa Zerna 2023

         
        LK PoeMa v Hornom Srní, Obecná knižnica v Hornom Srní a Obecný úrad v Hornom Srní vyhlasilo už 10. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Villa Zerna 2023. Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci ZŠ, študenti VŠ a dospelí zo Slovenska, s prácami, ktoré doteraz neboli publikované a ani ocenené v iných súťažiach.  Súťaž bola tematicky voľná. Naša žiačka Daška Brontvajová si aj z tejto súťaže priniesla domov výborné 2. miesto za poviedku Papierové lietadielko. V poviedke humorne vykresľuje školské prostredie z pohľadu učiteľa a žiaka.
           
        Súťaž Syrárne Ťapešovo  

        Žiaci 2. B sa zapojili do súťaže Syrárne Ťapešovo nakresliť kravičku, ktorá dáva mliečko. Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika pre kosti a zuby, preto nezabúdajme na to. Žiaci sa výhre potešili a pochutili si na výborných syrových korbáčikoch. Syrárni Ťapešovo ďakujeme za chutnú odmenu.

           
        Finančný päťboj  

        V piatok 2. júna 2023 sa zúčastnili dva tímy žiakov Finančného päťboja, ktoré organizovalo Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. Z pomedzi 18 tímov sme sa umiestnili na 5. a 8. mieste. Úlohou žiakov – Miriam Brontvajová, Daša Brontvajová, Samuel Kosmeľ, Andrej Polák, Samuel Madleňák a Michal Brontvaj - bolo postupne vypracovávať 32 úloh z finančnej matematiky. Členom 1. tímu sa podarilo vypočítať všetkých 32 úloh, druhému tímu 26 úloh. Ďakujeme žiakom za snahu a prajeme im, aby dokázali svoje poznatky aplikovať do svojich životných rozhodnutí.

           
        Finále súťaže Na krajine nám záleží  

        Dňa 5. 6. 2023 v rámci podujatia „Svetový deň životného prostredia na Smolenickom zámku“ prebiehalo celoslovenské finále súťaže „Na krajine nám záleží!“, ktorú organizoval Ústav krajinnej ekológie SAV. Zo zaslaných projektov bolo odbornou komisiou v 1. kole vybraných 5 najlepších projektov, ktoré postúpili do finále 2. kola . Žiaci z rôznych kútov Slovenska v ňom prezentovali svoje súťažné projekty, v ktorých navrhli zlepšenia pre prírodné prostredia na ich školskom dvore. Náš súťažný tím tvorili Dáška, Mirka a Zojka Brontvajové a Anežka Snopková. V silnej konkurencii úspešne obhájili svoj projekt a obsadili krásne 3. miesto.

            
           
        Vybíjaná u saleziánov  

        27. mája 2023 organizovali saleziani priateľský zápas vo vybíjanej. V Námestove sa stretlo 10 tímov a zmeralo si svoje sily. Náš jedenásťčlenný tím si vybojoval poctivou hrou 1. miesto a domov sa vrátili s medailami a pohárom.

           
        Okresné kolo Slávik Slovenska  

        Dňa 18. mája 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v speve ľudovej piesne Slávik Slovenska. Súťažilo sa v 3 kategóriách o najkrajšie zaspievanie piesne s hudobným sprievodom a tiež bez sprievodu. Najmladšiu kategóriu reprezentovala žiačka Evka Matisová z druhého ročníka s piesňami Vyskočilo slniečko a Keby som ja mala. Druhú kategóriu reprezentoval Matej Rusnák, žiak 4. ročníka, s piesňami Javor, javor a Ej, padá, padá rosička. Tretiu kategóriu svojím hlasom oživila žiačka 8. ročníka Júlia Matisová s piesňami Spievaj si slávičku a povinnou piesňou Ej, padá dážď. Všetci naši speváci spievali s radosťou a od srdca. Do piesní vložili svoju niekoľkoročnú prípravu, to najlepšie spevácke prevedenie, aby sme nikdy nezabudli na krásu a posolstvo ľudovej piesne. Júlia Matisová svojím spevom očarila porotu a tak získala krásne 3. miesto čím nás všetkých potešila a presvedčila o svojom talente.

           

        Krajské kolo biologickej olympiády kategórie E

        V krajskom kole Biologickej olympiáda kategórie E, ktorá sa konalo v Čadci, nás reprezentoval Adam Kriš. Z 24 súťažiacich sa umiestnil na krásnom 7. mieste.

         

        28. ročník literárnej súťaže Literárne Košice 2023

         

        Knižnica pre mládež mesta Košice vyhlásila už 28. ročník literárnej súťaže pre mladých autorov Literárne Košice. Súťaž sa každoročne venuje hľadaniu talentov medzi žiakmi 5. - 9. ročníka základných škôl a študentmi 1. - 4. ročníka osemročných gymnázií. Našu školu reprezentovala so svojou prácou Opekačka ( Kam sa podela moja slušná výchova?) zo školského prostredia naša žiačka Daša Brontvajová. V celoslovenskej konkurencii získala od poroty čestné uznanie. Všetky víťazné práce knižnica vydá v zborníku Literárne Košice 2023.

           
        Biblická olympiáda - diecézne kolo  

        Naše žiačky Zojka, Mirka a Daška Brontvajové sa 25. apríla 2023 zúčastnili diecézneho kola Biblickej olympiády, kde obsadili pekné 7. miesto. Súťaž bola zameraná na spoznávanie a aktívne čítanie Svätého Písma. Diecézne kolo sa konalo na Spišskej Kapitule, kde ich sprevádzal náš duchovný otec, vdp. Peter Žofiak. Poukazoval im priestory seminára, navštívili Katedrálu sv. Martina a kapitulárne mestečko.

           
        Národné kolo 24. ročníka súťaže Tvoríme vlastnú knihu  

        Dňa 3. mája 2023 sa v Krajskej knižnici v Žiline konalo vyhodnotenie národného kola 24. ročníka medzinárodnej poľsko-česko-slovenskej literárno-výtvarnej súťaže Tvoríme vlastnú knihu. Téma tohto ročníka bola: Tajomstvo knižnice. Našu školu reprezentovali Zojka a Daška Brontvajové s knihou Lili. Okrem toho, že dievčatá museli napísať zaujímavý príbeh, mali za úlohu aj knihu ilustrovať a vytvoriť obálku knihy. Daška a Zojka sa  umiestnili na 1. mieste a postúpili do medzinárodného kola súťaže, ktoré sa tento rok bude konať vo Frýdku Místku v Českej republike.

                                      
           
        Krajské kolo geografickej olympiády  

        Krajské kolo Geografickej olympiády sa uskutočnilo 26. apríla 2023 v priestoroch Katolíckej Univerzity. Do súťaže postúpil aj náš žiak 6. A triedy, Filip Prielomek. Pri príprave musel získavať informácie a praktické zručnosti s atlasom aj pri novej téme Tichomorie zo všetkých pohľadov geografie. Svojimi výsledkami sa umiestnil na zaslúženom 2. mieste spomedzi najlepších žiakov Žilinského kraja.

           

        12. ročník celoslovenskej súťaže Galéria talentov 2023

        Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci so ZŠ s Jána Bakossa v Banskej Bystrici usporiadali už 12. ročník celoslovenskej súťaže pre deti základných škôl a osemročných gymnázií – GALÉRIA TALENTOV 2023 v troch oblastiach – literárnej, výtvarnej a fotografickej.  Celoštátna súťaž Galéria talentov je jednou zo súťaží v oblasti detskej amatérskej umeleckej tvorby na Slovensku. Ide o jednokolovú súťaž, v ktorej mladí autori verejne prezentujú a tvorivo konfrontujú svoju umeleckú tvorbu a talent. Súťaže sa každoročne zúčastňuje priemerne 400 mladých talentov. Sme nesmierne hrdí, že naša žiačka Daška Brontvajová obstála vo veľkej konkurencii a obsadila so svojimi poviedkami v kategórii próza 1. miesto.

         
         
        Medzinárodná súťaž - Leonardo

        Dňa 27. apríla 2023 sa konala medzinárodná súťaž Leonardo v Jablonke v Poľsku. Zúčastnili sa jej žiaci z Poľska aj 11 žiakov zo Slovenska. Súťaž pozostávala z dvoch častí: písomnej a ústnej. Písomnú časť tvoril test zo všeobecného prehľadu. Najlepších 11 z písomnej časti postúpili do ústnej časti. Všetci účastníci dostali diplom za účasť, knižku o regióne Orava, šálku a zošit na písanie. Našu školu reprezentovala Miriam Brontvajová, ktorá postúpila medzi najlepších 11 súťažiacich ako jedna z dvoch slovenských zástupcov.

         
        Okresné kolo biologickej olympiády - kategória E  

        Na okresnom kole biologickej olympiády kategórie E našu školu reprezentovali Adam Kriš (7. ročník) a Marek Brontvaj (8. ročník). Chlapci sa systematicky pripravovali 7 mesiacov, príprava zahŕňa poznať 50 predpísaných druhov živočíchov lesného ekosystému, vedieť ich latinské názvy, zaradenie do systému a samozrejme množstvo informácií z ich života. Súčasťou prípravy bolo aj zhotovenie zbierky pobytových stôp živočíchov lesa. Skutočne si zo svojho voľného času museli odkrojiť poriadny kus. Chlapci sa popasovali s testom, poznávačkou a taktiež so stresom, ktorý k súťažiam neodmysliteľne patrí a vybojovali: Marek Brontvaj – 3. miesto a Adam Kriš – 1. miesto a postup na krajské kolo.

          
                         
           
        Celoslovenská literárna súťaž - Prekroč svoj tieň  

        Prekroč svoj tieň je celoslovenská literárna súťaž pre žiakov 8., 9. ročníka ZŠ a študentov stredných škôl. Téma tohto ročníka bola Čo je môj domov a žáner literárnych prác poviedka. Dňa 18. apríla 2023 sa konalo na našej základnej škole odovzdávanie ceny, ktorú Daška osobne  prevzala z rúk pani riaditeľky súťaže Lenky Jalilah a Christopher Danis. Do 2. ročníka celoslovenskej súťaže sa zapojilo 150 autorov. Sme veľmi hrdí, že naša žiačka Daška Brontvajová sa umiestnila na 2. mieste s poviedkou Dračia pálenka. Okrem hodnotných cien adiplomu jej odovzdali i dokument o publikačnej činnosti.

           

        Okresné kolo geografickej olympiády

         

        Šesť žiakov našej školy sa dňa 1. apríla 2023 zúčastnilo okresného kola Geografickej olympiády v troch kategóriách – Terezka Hvolková – 5. A, Samuel Feranec, Filip Prielomek – 6. A, Marek Brontvaj a Martin Čiernik – 8. A a Miriam Brontvajová- 9.A.

        Okrem praktickej časti, monotematickej časti - objavovanie Zeme a vesmíru - najznámejší objavitelia a poznatkov o miestnej krajine  museli súťažiaci zvládnuť aj témy mimo učiva učebnice vo svojej príslušnej kategórii. V kategórii G – štvrtý a piaty ročník bolo potrebné získať vedomosti a zručnosti v témach: zloženie zemského telesa a jeho dôsledky na život a pretváranie zemského povrchu činnosťou vody a ľadovca. V kategórii F – 6. a 7. ročník sa postupujúci žiaci venovali témam: prúdenie vzduchu a činnosť vetra a najznámejšie púšte sveta a v kategórii E – 8. a 9. ročník sa priestor venoval oblastiam: geografické znalosti Nemecka a podnebie Afriky.

        Napriek náročnému zadaniu ako úspešní riešitelia obstáli Marek Brontvaj na 5. mieste, Miriam Brontvajová na 7. mieste a Filip Prielomek na 1. mieste. Všetkým účastníkom ďakujeme za reprezentáciu a želáme im radosť z bádania sveta okolo nás.

           

        Dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády

        28. 3. 2023 sa tri naše žiačky Mirka, Daša a Zoja Brontvajové zúčastnili dekanátneho (okresného) kola Biblickej olympiády v Námestove. V námestovskom dekanáte súťažilo deväť družstiev. Minulý rok skončili dievčatá na 2. mieste, ale ich túžbou bolo, aby tento rok vyhrali. Podriadili teda tomu všetko a v posledných mesiacoch boli do Písma ponorené každý deň. Ich snaha sa vyplatila a naše trojčlenné družstvo vybojovalo nádherné 1. miesto, a postupuje na diecézne (krajské) kolo na Spiš. Dievčatá majú mesiac na to, aby si ešte doplnili podrobnejšie informácie a pripravili divadlo, ktoré má byť súčasťou súťaže. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a do ďalšieho kola im držíme palce.

           

        Biologická olympiáda kategórie C

        V okresnom kole Biologickej olympiády kategórie C našu školu reprezentovali Karin Brníková (8.A)Kristínka Brisudová (8.A), ktoré sa prebojovali zo školského kola. Karin nás potešila krásnym 3. miestom. Blahoželáme. Väčší záujem o tento druh olympiády sme zaznamenali už v školskom kole. Postúpiť však mohli len dvaja najlepší.
           

        Rozlúskni to!

         
        Žiačky 8. ročníka ZŠ s MŠ M.Hamuljaka v Oravskej Jasenici navrhovali zlepšenia ekologických prístupov v obchodných prevádzkach veľkých obchodných reťazcov. Zamýšľali sa, akým spôsobom by sa dala zlepšiť udržateľnosť a ekológia. Ich návrhy aj obhajoba ich práce porotu veľmi zaujali. Postúpili až do finálovej osmičky a v rámci SR obsadili krásne 3. miesto.
           
        Olympijsky odznak všestrannosti  

        Chlapci našej školy sa v tomto školskom roku zúčastnili akcie o získanie Olympijského odznaku všestrannosti. Ich výkony boli prekvapujúce, dosiahli aj celoslovenskú úroveň. Blažej Bakaľa sa umiestnil na 3. mieste v celoslovenskom priemere a získal bronzový odznak. Medzi ďalších úspešných športovcov s dosiahnutým percentilom lepším ako 80 sa zaradili Samuel Trabalík, Dárius Laššák, Michal Graňák, Samuel Laštík a Ľubomír Rypák. Ďakujeme všetkým chlapcom za účasť a vynikajúcu reprezentáciu školy.

             
        Zber šípok spoločne s Lesmi SR

        S príchodom nového školského roka sa odštartoval ďalší ročník súťažného projektu „Zber šípok spoločne s Lesmi SR“. Projekt prebiehal v septembri a v októbri  na celom území SR. Do zberu týchto tmavočervených šípkových plodov, obsahujúcich nemalé množstvo vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok sa tak mohli zapojiť aj rodičia a s melanchóliou si tak pripomenúť ich detské časy.
        V našej škole sa do zberu mohli zapojiť žiaci všetkých tried.  V škole sa celkovo nazbieralo 162,8 kg šípok. Najlepšia trieda bola 6.A, ktorá nazbierala 142,9 kg a v súťaží najlepší jednotlivec sa umiestnila Elizabeth Žofajová s 98,2 kg nazbieraných šípok. Elizabeth sa umiestnila na krásnom 3. mieste v zbere jednotlivcov v rámci celej SR. Za svoj neskutočný výkon bola pozvaná na slávnostné odovzdávanie cien do Banskej Bystrice. Sme mimoriadne hrdí na jej snahu, pretože zámerom Elizabeth bolo vyhrať za nazbierané šípky výlet pre celú triedu. To sa však nakoniec nepodarilo. Hoci sa to nezdá – v rámci SR boli ešte lepšie zberačské triedne kolektívy ako naša 6.A. Ruky Elizabeth boli ešte dlho  doráňané od šípkových tŕňov.
        Do zberu sa zapojilo celkovo 27 žiakov školy. Nad 10 kg nazbieral ešte Martin Madleňák (6.A – 21,5 kg) a Adam Kriš (7.A – 10 kg). Každý zúčastnený žiak na zbere šípok bol odmenený drobnosťou od Lesov SR.

           
           
         
        Výtvarná súťaž – „Chutné maľovanie“

        V celoslovenskej výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie“ -  s témou – „Chlieb, pečivo, obilniny...“ bola práca nášho žiaka, Patrika Čajku zo 7.A triedy, vybratá porotou ako víťazná práca.  Práca bola  vyhotovená  umeleckou grafickou technikou tlače z hĺbky – suchou ihlou. Porotu zaujalo nezvyčajné prevedenie témy, mäkké línie, symbolickosť  aj farebnosť diela.  

             Patrik si cenu prevzal v bratislavskom Hoteli Carlton 29.11.2022. Súťaž bola súčasťou celoslovenského projektu „Hovorme o jedle“. Do súťaže sa zapojilo 476 žiakov z celého Slovenska – ocenených porotou bolo len 10. Cenu si prebral od predsedu Slovenskej poľnohospodárskej  a potravinárskej komory pána Emila Macha.

             
        Jurinova jeseň 2022

        Pestrofarebná jeseň privítala v dňoch 19.10.2022 - 21.10.2022 na Kysuciach najúspešnejších autorov 18. ročníka Celoslovenskej literárnej súťaže duchovnej tvorby v kategóriách poézia a próza Jurinova jeseň 2022Našu školu reprezentovala žiačka deviateho ročníka Daška Brontvajová, ktorá svojou prácou Naveky očarila porotu a získala čestné uznanie.

             
        Cena Andreja Chudobu 2022
        Celoštátna literárna súťaž Cena Andreja Chudobu sa uskutočňuje pri príležitosti narodenín spisovateľa Andreja Chudobu.  18. 11. 2022  si   žiačka 9. ročníka Daša Brontvajová prebrala v Pukanci ocenenie za 1. miesto v I. kategórii – próza -  za literárne práce  Cudzinec a Je tu krásne, však?  Tento školský rok je to už po štvrtýkrát, čo siahla po umiestnení v celoslovenských literárnych súťažiach.
             
        Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
        Dňa 10. novembra 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našu školu reprezentovala žiačka 9. ročníka, Daša Brontvajová, ktorá sa umiestnila spomedzi 18 účastníkov na 3. mieste
             
        Medzinárodná informatická súťaž iBobor

        V tomto školskom roku  sa naši žiaci zapojili do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor v štyroch kategóriach Drobci – 2, a 3. ročník, Bobrík - 4. a 5. ročník, Benjamín – 6. a 7. ročník a Kadet - 8. a 9. ročník.

        7 našich žiakov z 2. a 3. ročníka sa zapojilo do iBobra v kategórii Drobci, diplom úspešného riešiteľa získali: Mathias Feranec, Michal Kurťák, Anabela RatulovskáAdrián Pavč.

        Úlohy v kategórií Bobrík riešilo 15 žiakov 4. a 5. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali a diplom získali: Terézia HvolkováSamuel MadleňákErik Balák, Slávka SnopkováMatej Rusnák.

        V kategórii Benjamín riešilo úlohy 13 žiakov 6. a 7. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali a diplom získali: Denisa Čierniková, Filip Prielomek, Mária Poláková, Hugo Kovalčík.

        Z pomedzi 11 kadetov 8. a 9. ročníka boli úspešní títo žiaci:  Daša Brontvajová,      Hugo Brontvaj, Marek Brontvaj, Andrej Polák, Samuel Daniel Kosmeľ, Miriam Brontvajová.

             
        Súťaž základných škôl

        Dňa 5. októbra 2022 sa naši deviataci: Samuel Madleňák, Samuel Laštík, Andrej Polák, Ladislav MedaMichal Brontvaj zúčastnili školskej súťaže „SOSNO LEAGUE OF LEGENDS TURNAJ“, ktorú usporiadala Stredná odborná škola podnikania a služieb v Námestove. V kolektívnom zápolení počítačovej hry sa našim žiakom podarilo získať 2. miesto.

        Chlapci mali zároveň možnosť získať informácie k základom programovania – MICRO:BIT, na základe ktorých dokázali samostatne vytvoriť jednoduchú animáciu.

             
        Mladá slovenská poviedka 2022

        Aj tento rok zorganizovalo Okresné kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne súťaž pre mladých začínajúcich autorov na Slovensku i v zahraničí Mladá slovenská poviedka. Sme nesmierne hrdí, že aj v tejto súťaži obhájila svoj spisovateľský talent naša žiačka Daška Brontvajová. Získala 2.miesto v 1. kategórii (11-14 rokov) s poviedkou Modré z neba. Vyhodnotenie súťaže a preberanie cien sa bude konať 7.10.2022 v Dolnom Kubíne, ktorého súčasťou bude aj rozborový seminár spojený s diskusiouVíťazné poviedky 19. ročníka budú publikované v zborníku MSP 2022.

         
        Literárny Kežmarok 2022

        Literárny Kežmarok je našou najstaršou literárnou súťažou, ktorú vyhlasuje mesto Kežmarok a Slovenská národná knižnica. Na súťaži našu školu reprezentovala žiačka deviateho ročníka   Daša Brontvajová  s poviedkou Slová, slová, slová,  s ktorou obsadila 2. miestoII. kategórii próza. Do druhej kategórie, v ktorej Daška súťažila,  bolo zaslaných 200 prác od 140 autorov z celého Slovenska. Vyhodnotenie výsledkov sa konalo v Kežmarku 29. 9. – 1. 10. 2022 a bolo spojené s bohatým sprievodným programom, tvorivými dielňami pre ocenených i ďalších prihlásených účastníkov a odborným seminárom. 

             

         

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Martina Hamuljaka
      • +421 43 451 02 01
      • Oravská Jasenica 141 029 64 Oravská Jasenica Slovakia
      • 378 10 308
      • 202 164 67 59
      • Ing. Marcela Prielomková riaditel@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Katarína Kosmeľová zastupcazs@zsoravjas.sk +421 43 451 02 01
      • Mgr. Tatiana Farská zastupcams@zsoravjas.sk +421 910 548 677
      • Mgr. Lucia Kurjaková ekonomka@zsoravjas.sk +421 43 451 02 02
      • Mgr. Beáta Gereková skolskajedalen@zsoravjas.sk +421 911 993 966
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje